تعریف داستان و عناصر داستان،قسمت سوم ،رمانس/علیرضا مددی مژدهی

اختصاصی همای گیلان:در ادامه متن قبلی در نوشتار پیش رو در خصوص داستان کوتاه توضیحاتی را به استحضار خوانندگان محترم می رسانم


پيرامون منشاءداستان‌کوتاه اختلاف نظر است برخي معتقدندداستان به قرن چهاردهم میلادی و به کتاب (دکامرون اثر بوکاچیو و قصه‌های کانتربری از چاوسر) معطوف می شود .
و گروهی دیگر بر این باورند که اصول داستان کوتاه را ادگار آلن‌پو( ۱۸۴۲م) پایه ریزی کرده و علاوه بر نوشتن داستان‌های کوتاه اصول مدونی برای داستان کوتاه تدوین کرده است و آن را به عنوان یک نوع ادبی به جهانیان شناساند.
معادل داستان کوتاه در زبان و ادبیات قدیمی ایران،-حکایت است -که امروزه در قالب داستان فرعی( اپیزود )در متن داستان های بلند می آید ریشه ایرانی آن را در زبان ایران ،دادستان پهلوی ؛به معنای حق و قانون و یا از ریشه ي دادو داشتن به معنای خلق آفریدن جعل و ساختن دانستند .
سابقه داستان کوتاه یا حکایت در ایران آثار منظوم و منثور مختلفی هویداست اما اولین داستان کوتاه به شیوه مدرن به محمدعلی جمالزاده( ۱۳۷۷ -۱۲۷۰ شمسی )با چاپ داستان یکی بود یکی نبود در( ۱۳٠۰ شمسی )مربوط می شود. بعد از جمالزاده شخصیتهای معروفی چون صادق هدایت ،صادق چوبک ،بزرگ علوی ،جلال آل احمد ،،،،،،کوشیدند تا متن های داستان کوتاه ایرانی را با اسلوبهای داستان کوتاه غربی نزدیک سازند .
موضوع داستان کوتاه متنوع است از جمله کمیک ،تراژیک ،رمانتیک ،سایر و اجتماعی و طنز …
از جمله محدودیت های داستان کوتاه می توان به محدودیت زمان ومکان ،شخصیت ،عدم پرداختن به مسايل جزيي درداستان اشاره کرد،.
ازجمله محدوديتها ي داستان كوتاه ميتوان به محدوديت زمان ومكان،شخصيتها،عدم پرداختن به مسايل جزئي اشاره كردولي
نويسنده مبرز و صاحب فن می‌تواند در عين فشردگی و محدودیت‌ها، خواننده را به وجد آورده وبراي او تاثیرگذار باشد.
بیژن نجدی در(يوزپلنگاني كه بامن دويده اند) علی اشرف درویشیان در داستان کوتاه (ازاين ولایت )آثاری ماندگار از خود به جای گذاشتند.

با کانال همای خبر همراه باشید.http://@homaygilanir