تحلیلی بر تولید برنج در ایران(۱)/علی رحیم پور دکتری اقتصاد
عطیه نصرتی
فروردین 28, 1399
مقاله
239 Views
?مقدّمه?
اختصاصی همای گیلان، بخش کشاورزی،همزاد
انسان هست.بخش خدمات
بعد از کشاورزی پدید آمد.
?بخش صنعت عمری
۴۰۰ساله در جهان دارد.
?مهمترین کالای کشاورزی
درجهان دیروز و امروز،برنج،
بوده است.
?<کشت برنج در ایران به
دوره ساسانیان بازمی گردد که
برنج از هندوستان به ایران
آورده شد>(خبرگزاری”ایسنا”،
یکم شهریور۱۳۹۷)
?۴میلیاردنفر از جمعیت ۸
میلیارد نفری جهان،مصرف
کننده روزانه؛برنج هستند.
برنج می تواند در جایی
کشت شود که آب کافی
و زمین همواره داشته باشد.
?مراحل کاشت،داشت و
برداشت برنج،فوق العاده
سخت و حسّاس.
تامین آب و به اندازه،
بسیار مهم.
?در کشت سُنًتی برنج،آب
بود و انسان و گاوآهن.
روزانه۱۰تا۱۵ ساعت ماندن
در آب،برای شخم و نشا،
وجین،هرانسانی را فرسوده
و رنجور می سازد.
?تا۵۰ سال پیش،در ایران
وجهان،مناسبات منحوس
ارباب و رعیتی(فئودالیسم)
حاکم بود.
?در این مناسبات،محصول
برنج؛پنج بخش می شد:
?آب،خاک،بذر،دام و رعیت.
۴عامل نخست حق!اربابان
و خانان ستمگر بود.
?سهم رعیت؛یک پنجم
محصول و برابر با”دام!”
?دیر زمانی در ایران از
هخامنشیان تا پهلویان
و به نام های گوناگون.
“سیورغال”و”تیول”.
●سرنگونی حکومت ها در
ایران،همواره با خشونت و
تاخت و تاز همراه بوده است.
?هخامنشیان بر مادها،
اسکندریان بر هخامنشیان.
عَرَب ها بر ساسانیان.
چنگیزیان بر خوارزمشاهیان.
افشاریان بر صفویان.
قاجاریان بر زندیان.
پهلویان بر قاجاریان.
در این بین،خاندان های
بسیاری آمدند و رفتند و
بر گوشه های از ایران بزرگ
حکومت راندند.
?در دهه۴۰خورشیدی،با
چراغ سبز تهدیدآمیز”کاخ
سفید”آمریکا؛پایه های
نظام”ارباب و رعیتی”در
ایران،فروریخت.
⭕️معایب نظام ارباب و
رعیتی:
?۱)کمدرآمدی رعایا.
?۲)محدودیت جمعیّت شهری.
?۳)محدودیت مصرف.
?۴)وجود روابط غیر انسانی.
?بنابراین دولت<جان.اِف.
کندی دموکرات>؛بر”پهلوی
دوم”فشار آورد بر اجرای
“اصلاحات ارضی”.
❇️آیت الله بروجردی❇️
(مرجع منحصر بفرد تشیّع)؛
به شدت مخالفت کرد.
“پهلوی دوم”،عقب نشینی کرد.
●در نیمه اول۱۳۴۰خ،آیت الله
بروجردی،درگذشت.
نیمه دوم۱۳۴۰خ،”اصلاحات
ارضی”آغاز شد.
❇️دلایل نابودی ارباب
و رعیتی ایران❇️
?۱)تولید انبوه آمریکا.
?۲)کوچاندن رعایا به شهرها.
?۳)واردات کالاهای آمریکایی.
?۴)احداث کارخانه های مونتاژ.
?۵)مصرف زدگی شهرها.
⚫️دلایل مخالفت”حوزه”ها،
بااصلاحات ارضی⚫️
۱)قطع شدن”وجوهات”
از سوی اربابان زمین.
۲)از دست رفتن زمین های وقفی.
⭕️تظاهرات مردم پیشوای
ورامین،درهمین راستاست.
[اصلاحات ارضی،انسانی
و مترقی بود.
کشاورزان را،از بند
اربابان ستمگر رهانید]
?بعد از”اصلاحات ارضی”،
به روستاهای ایران،توجه
شایسته نشد تا کشاورزان،
فرار به شهر را به قرار در
روستا،ترجیح دهند.
❇️بذر های سنتی و
اصلاح شده برنج ❇️
?بذر های سُنًتی برنج،
مرغوبتر و کم تولید تر.
?بذرهای اصلاح شده،
نامرغوب تر و پُرمحصول تر .
?بنابراین کشورهای پُر
جمعیت به سوی بذرهای
اصلاح شده و پُرمحصول
رفته اند تا بتوانند تقاضای
روزافزون جامعه شان را
پاسخگو باشند.
?《آخرین آمارها از مصرف
برنج در کشور،نشان میدهد
هر ایرانی درسال رقمی حدود
۳۵کیلوگرم برنج مصرف میکند.
با توجه به جمعیت۸۳میلیون
نفری و سرانه مصرف ۳۵کیلو
گرم،در سال،حدود دومیلیون
و۹۰۰ هزار تن برنج در کشور
نیاز داریم و درصورت تولید
این مقدار برنج،دیگر نیازی به
واردات نخواهیم داشت.
همین اتفاق دقیقا امسال رخ
داده؛با این حال در شش ماه
اول سال،حدود ۹۶۰هزار تن
برنج وارد شده است که
بخشی از آن،توزیع و بخشی
دیگر ذخیره شده است.》
[خبرگزاری فرارو آذر۱۳۹۸]
به دیگر سخن مصرف برنج
هر ایرانی،۱۰۰گرم در روز است.
❇️سطح زیر کشت❇️
《متوسط سطح زیر کشت
برنج در سه سال گذشته در
کشور،حدود۶۰۰هزارهکتار
بوده که امسال در برخی
استانها افزایش پیدا کرده
و به۸۳۰هزارهکتار رسیده است.
?چرا برنج وارد میکنیم؟
آخرین اطلاعات گمرک نشان
میدهد سالانه حدود۱.۷
(یک و هفت دهم)میلیون
تن برنج از ایران صادر می
شودکه حدود۶۰ درصد برنج
تولیدشده درکل کشور را،
شامل میشود.
?این مسئله،معما را حل
میکند.بهزبان سادهتر،چون
قیمت برنج داخلی نسبت
به برنج وارداتی،قیمت خیلی
بالاتری دارد،تقاضا برای برنج
ارزانقیمت خارجی زیاد است.
?اختلاف قیمت برنج ایرانی
و هندی گاهی به سه تا چهار
برابر میرسد.امسال قیمت کود
سمّ و دستمزد کارگران حاضر
در زمینهای زراعی افزایش
پیدا کرد وجمیع این اتفاقات
سبب افزایش هزینه تولید،
۳۰تا۴۰درصدی شد.》
[همان منبع]
❇️جای بسی شادمانی است
که برنج مرغوب ایرانی به
همسایگان و دوردست ها،
صادر می شود.
❤️اما یک پرسش باقی مانده
است:چرا برنج مرغوب ایرانی
صادر و نامرغوب خارجی
وارد می شود؟!
¤سرشک¤
۲۲آذر۱۳۹۸