- پایگاه خبری و تحلیلی همای خبر - https://homaykhabar.ir -

نقش شوراها در پاسخ گویی به نیازهای مردم / حسین جمالی ، کارشناس ارشد مدیریت

اختصاصی همای گیلان: همانطور که می دانیم در همه جوامع بشری و از جمله نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ، امکانات دولتی جوابگوی تمام نیاز های مردم نیست فلذا نظام شورایی بعنوان یک نهاد مردمی می تواند نقش اساسی در پاسخ گویی به این نیازها داشته باشد.

شوراهای اسلامی شهر و روستا از برکات انقلاب اسلامی است که مدیریت و حاکمیت اداره شهر و روستا را مستقیماً به دست افراد سپرده و شوراها به عنوان نمادی از عصر مدرن و تجلی گاه میثاق ملی برای ایفای نقش واقعی هنوز در ابتدای مسیر پرفراز و نشیب توسعه و ارائه خدمات به شهروندان قرار دارد و در این مسیر با مشکلات عدیده ای مواجه هستند ولی آنچه که مهم است و مردم عزیز ایران اسلامی باید بدانند کارکرد بسزای این نهاد مدنی و مردم نهاد در اجرای برنامه های دولت و خود مردم است .

[1]
گذر از سه دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و بررسی عملکرد آنها (البته بجز اتفاقات تلخ اعضای شورای شهر بعضی شهرها) نشان میدهد هرچند ضعف هایی مشاهده میشود لیکن وجود این نهاد مردمی ، نیاز اساسی جامعه است .
فلذا هر چه مردم بیشتر با شورا ها و وظایف آن آشنا شوند ، انتخاب آنها بهتر و انتظارات آنها شفافتر میشود . تمرکز زدایی ، کاهش تصدی گری دولتی ، تسریح در انجام امور ، بومی گرایی ، رفع تبعیض و نابرابری ، تعامل سازنده با دستگاه های اجرایی و جلب و افزایش مشارکت های مردمی از عمده مزایای شوراهای اسلامی است که باید به این مهم توجه شود . در این میان آنچه مهم است.

افزایش شمار مشارکت مردم در شوراهاست ، که در هیچ یک از انتخابات به چشم نمی خورد و آن روند رو به رشد استقبال برای عضویت ، مقبولیت و اعتماد مردم به این نهاد اجرایی بومی و محلی ، که مهمترین پدیده عصر مدرنیته یعنی شوراها را بیشتر کرده است .

اما اهداف شوراها و وظیفه منتخبان مردم در این زمینه چه باید باشد و برگزیدگان شوراها برای تحقق توسعه شهر و روستا باید چه اقداماتی را مد نظر داشته باشند به بعضی از این وظایف اشاره خواهم کرد :

۱-عمل نمودن براساس ضوابط و قوانین شوراها و به عبارتی قانون محور باشند .
۲-تلاش و فعالیت شوراها باید به دور از منارعات و درگیری ها در راستای روان سازی و تسریح امور مردم باشد .
۳-با حفظ عقاید و داشتن اختلاف سلیقه و اندیشه های متفاوت در راستای خدمت به مردم و ارائه خدمات بهتر به شهروندان حرکت نموده و برمحور قانون با یکدیگر تفاهم کنند .
۴-شورا ها به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسئولان در پیگیری مشکلات و مطالبات آنان نقش مهمی را دارند .
۵-پرهیز از خودبینی ، خودخواهی ، منفعت طلبی و لزوم رعایت قوانین و مقررات دینی و شرعی در تصمیمات و اقدامات اجرایی.
۶-شوراها باید به سمت و سوی توسعه و رفاه ، کاهش هزینه های اجتماعی شهروندان ، افزایش سطح فرهنگ و به کارگیری راه هایی برای استفاده بهینه از امکانات و منابع موجود درآن منطقه پیش روند .
۷-تعامل کامل همه دستگاه های اجرایی با شوراهای اسلامی در جهت تحقق خواسته های جامعه و افزایش اختیارات شورا ها و تبیین آن امری ضروری است .
۸-داشتن گرایشات مطلق سیاسی و حضور در دسته بندی های سیاسی و وابستگی به کانون های قدرت ، اراده تصمیم گیری مستقل را از اعضای شورا ها سلب خواهد کرد .
۹-عدم وجود برنامه بلند مدت و کوتاه مدت قطعاً روزمرگی و سلیقه گرایی و تحمیل نظرات فردی در شوراها را بوجود خواهد آورد .
۱۰-حفظ هویت و اصالت شهر ها و روستا ها و پایبندی به معماری اسلامی و ایرانی و رعایت زیبایی و استحکام بناها .
۱۱-ترویج فرهنگ نظم و انضباط و گسترش نمادهای دین و اخلاق و آسان سازی خدمت رسانی .
۱۲-توسعه فضای سبز و اهتمام به سلامت محیط زیست .
۱۳-نگاه عدالت گستر به محلات محروم و توجه ویژه به بانوان و جوانان و بسیاری از خدمات و امکانات رفاهی که فرصت بیان آنها در این نگارش مسیر نیست .

جمع بندی و نتیجه بیان گفتمان خدمت صادقانه ؛
باید با الگوی عملی از کار جمعی ، تحمل یکدیگر ، افزایش شرح صدر ، دامن نزدن بر مسائل اختلاف بر انگیز ، تاکید بر مشترکات و از همه مهمتر خود را خادم مردم دانستن با اهتمام و اراده ای وصف ناپذیر ، خدمت صادقانه را بعنوان گفتمان غالب و مسلط شوراهای دوره پنجم قرار داده و کارنامه ای درخشان از خود برجای گذارند.

/مهندس حسین جمالی 

با کانال تلگرام همای خبر همراه باشید [2]