چاپ مطلب چاپ مطلب

❇️تحلیلی بر تولید برنج در ایران(۱)❇️/علی رحیم پور دکتری اقتصاد

?مقدّمه?
اختصاصی همای گیلان، بخش کشاورزی،همزادانسان
هست.بخش خدمات بعد از
کشاورزی پدید آمد.
بخش صنعت عمری۳۰۰ساله
در جهان دارد.
مهمترین کالای کشاورزی
درجهان دیروز و امروز
برنج بوده است.
۴میلیاردنفر از جمعیت ۸
میلیارد نفری جهان،مصرف
کننده روزانه؛برنج هستند.
برنج می تواند در جایی
کشت شود که آب کافی
و زمین همواره داشته باشد.
مراحل کاشت،داشت و
برداشت برنج،فوق العاده
سخت و حسّاس.
تامین آب و به اندازه،بسیار مهم.
در کشت سُنًتی برنج،آب بود و
انسان و گاوآهن.
روزانه۱۰تا۱۵ ساعت ماندن در
آب،برای شخم و نشا،وجین،
هرانسانی را فرسوده و رنجور
می سازد.
تا۵۰ سال پیش،در ایران وجهان،
مناسبات منحوس ارباب
و رعیتی(فئودالیسم)حاکم بود.
در این مناسبات،محصول برنج؛
پنج بخش می شد.
آب،خاک،بذر،دام و رعیت.
۴عامل نخست حق!اربابان
و خانان ستمگر بود.
سهم رعیت؛یک پنجم
محصول و برابر با جناب دام!
دیر زمانی در ایران از
هخامنشیان تا پهلویان
و به نام های گوناگون.
“سیورغال”و”تیول”.
سرنگونی حکومت ها در ایران،
همواره با خشونت و تاخت
و تاز همراه بوده است.
هخامنشیان بر ماد ها،
اسکندریان بر هخامنشیان.
عَرَب ها بر ساسانیان.
چنگیزیان بر خوارزمشاهیان.
افشاریان بر صفویان.
قاجاریان بر زندیان.
پهلویان بر قاجاریان.
در این بین،خاندان های بسیاری
آمدند و رفتند و بر گوشه های
از ایران بزرگ حکومت راندند.
در دهه۴۰خورشیدی،با چراغ
سبزتهدیدآمیزکاخ سفیدآمریکا،
پایه های نظام ارباب و رعیتی
درایران،فروریخت.
⭕️معایب نظام ارباب و رعیتی:
۱)کم‌درآمدی رعایا.
۲)محدودیت جمعیّت شهری.
۳)محدودیت مصرف.
۴)وجود روابط غیر انسانی.
بنابراین دولت<جان اِف کندی>
دموکرات بر”پهلوی دوم”فشار
آورد بر اجرای اصلاحات ارضی.
❇️آیت الله بروجردی❇️
(مرجع منحصر بفرد تشیّع)؛
به شدت مخالفت کرد.
“پهلوی دوم”،عقب نشینی کرد.
در نیمه اول۱۳۴۰،آیت الله
بروجردی،درگذشت.نیمه دوم
۱۳۴۰‌،اصلاحات ارضی آغاز شد.
?دلایل نابودی ارباب
و رعیتی ایران?
۱)تولید انبوه آمریکا.
۲)کوچاندن رعایا به شهرها.
۳)واردات کالاهای آمریکایی.
۴)احداث کارخانه‌ های مونتاژ.
۵)مصرف زدگی شهرها.
?دلایل مخالفت حوزه ها،
بااصلاحات ارضی?
۱)قطع شدن”وجوهات”
از سوی اربابان زمین.
۲)از دست رفتن زمین های وقفی.
⭕️تظاهرات مردم پیشوای
ورامین،درهمین راستاست.

❇️بذر های سنتی و
اصلاح شده برنج ❇️
بذر های سُنًتی برنج،
مرغوبتر و کم تولید تر.
بذرهای اصلاح شده،
نامرغوب تر و پرمحصول تر .
بنابراین کشورهای پرجمعیت
به سوی بذرهای اصلاح شده و
پرمحصول رفته تا هم ارزانتر
و هم تقاضای جامعه شان را
پاسخگو باشند.
《آخرین آمار‌ها از مصرف
برنج در کشور،نشان می‌دهد
هر ایرانی درسال رقمی حدود
۳۵کیلوگرم برنج مصرف می‌کند.
با توجه به جمعیت۸۳میلیون
نفری و سرانه مصرف ۳۵کیلو
گرم،در سال حدود دومیلیون
و۹۰۰ هزار تن برنج در کشور
نیاز داریم و درصورت تولید
این مقدار برنج،دیگر نیازی به
واردات نخواهیم داشت.
همین اتفاق دقیقا امسال رخ
داده؛با این حال در شش ماه
اول سال،حدود ۹۶۰هزار تن
برنج وارد شده است که
بخشی از آن،توزیع و بخشی
دیگر ذخیره شده است.》
[خبرگزاری فرارو آذر۱۳۹۸] به دیگر سخن مصرف برنج
هر ایرانی،۱۰۰گرم در روز است.
❇️سطح زیر کشت❇️
《متوسط سطح زیر کشت
برنج در سه سال گذشته در
کشور،حدود۶۰۰هزارهکتاربوده
که امسال در برخی استان‌ها
افزایش پیدا کرده و به۸۳۰هزار
هکتار رسیده است.
پس چرا هنوز برنج وارد می‌کنیم؟
آخرین اطلاعات گمرک نشان می
‌دهد سالانه حدود۱.۷میلیون تن
برنج از ایران صادر می‌شودکه
حدود ۶۰ درصد برنج تولیدشده
در کل کشور را شامل می‌شود.
این مسئله،معما را حل می‌کند.
به‌زبان ساده‌تر،چون قیمت برنج
داخلی نسبت به برنج وارداتی
قیمت خیلی بالاتری دارد،تقاضا
برای مصرف برنج خارجی و
ارزانقیمت زیاد است.
اختلاف قیمت برنج ایرانی و
هندی گاهی به سه تا چهار برابر می‌رسد.امسال قیمت کود،سم
و دستمزد کارگران حاضر در
زمین‌های زراعی هم افزایش
پیدا کرده تا جمیع این اتفاقات
هزینه‌های تولید را بین۳۰تا۴۰
درصدبالا ببرد.》
[همان منبع] جای بسی شادمانی است که
برنج مرغوب ایرانی به
همسایگان و دوردست ها،
صادر می شود.
اما یک پرسش باقی مانده است:
چرا برنج مرغوب ایرانی صادر
می شود و نامرغوب خارجی وارد؟!

¤سرشک¤
۲۲آذر۱۳۹۸

About عطیه نصرتی

Check Also

فضای مجازی و تاثیرآن بر گسترش پدیده بدحجابی در جامعه ایرانی

فضای مجازی و تاثیرآن بر گسترش پدیده بدحجابی در جامعه ایرانی حجاب و عفاف، از …