جزئیات بازداشت زن بدنساز

همای گیلان: فضاي مجازي در بين ورزشکاران محبوبيت خاصي دارد. اين روزها کمتر ورزشکاري را مي‌توان پيدا کرد که به حضور در اين قبيل شبکه‌هاي مجازي علاقه نشان نداده و فعاليت‌هاي روزانه‌اش را در معرض ديد هوادارانش قرار ندهد. اينکه استفاده از اين شبکه‌ها تا کنون چندين بار مشکلاتي از جنس‌هاي مختلف براي ورزشکاران ايجاد کرده است، موضوعي است که پيش از اين بارها به آن پرداخته شده است. اما اين بار انتشار يک عکس کار را به بازداشت ورزشکار خانم کشاند. فدراسيون بدنسازي بارها اعلام کرده بود که انتشار تصاوير بانواني که در زمينه بدنسازي فعاليت مي‌کنند، قانوني نيست و با آن‌ها برخورد خواهد شد. اين بار يک بدنساز خانم بازداشت شده، ورزشکاري که هيچ‌کدام از مسئولان فدراسيون و ديگر بانوان بدنساز کشورمان شناختي از او ندارند و حتي نامي هم از اين ورزشکار به ميان نيامده است. در اين گزارش سعي مي‌کنيم به جزييات بيشتري از اين ماجرا بپردازيم.

از تذکر شفاهي تا ابطال کارت مربي‌گري

سخنگوي فدراسيون پرورش اندام و بدنسازي در گفت‌وگو با «قانون» مدعي شد اين بانوي بدنساز که گويا بخش عمده فعاليت‌هايش در زمينه بدنسازي در يکي از کشورهاي خارجي انجام شده است، به دليل انتشار عکسي نيمه عريان در صفحه مجازي‌اش بازداشت شده است. رضا سلطاني‌نژاد، درباره اين اتفاق به «قانون» گفت:« چندي پيش خبري به دست ما رسيد که در آن آمده بود يکي از بانوان رشته بدنسازي که گويا مربي اين رشته بوده است، از سوي مراجع قانوني کشور بازداشت شده است. ما هم اطلاع دقيقي از نام و نشان اين ورزشکار در اختيار نداريم اما به نظر مي‌رسد وي در ايران حضور دائمي نداشته و در رفت و آمد بوده است. موضوع مهمي که بايد به آن اشاره کنم، اين است که اين ورزشکار در زمره ورزشکاران و مربيان فدراسيون بدنسازي و پرورش اندام ايران نبوده و کارت مربيگري او از سوي فدراسيون صادر نشده است زيرا اگر اينطور بود، اطلاعات دقيق او را در اختيار داشتيم و نامه يا اخطاري را از مراجع قانوني دريافت کرده بوديم». سخنگوي فدراسيون بدنسازي درباره انتشار برخي تصاوير بانوان ورزشکار اين رشته که در شبکه‌هاي مجازي منتشر مي‌شود، معتقد است که اين رخدادها حاصل فرهنگ اشتباهي است که رايج شده است. سلطاني‌ن‍ژاد در اين باره عنوان کرد:« متاسفانه مدتي بود که برخي از مربيان بدنسازي اقدام به انتشار تصاويري از خود در صفحه‌هاي مجازي‌شان مي‌کردند که به هيچ عنوان در چارچوب موازين اسلامي و در شان يک بانوي ورزشکار مسلمان و ايراني نبود. البته فدراسيون از همان روزهاي ابتدايي که‌ با اين موضوع مواجه شد، ورزشکاراني که مرتکب اين خطا شده‌ بودند را فراخواند و تذکرات لازم را به آن‌ها داد. به اعتقاد من اين قبيل رفتارها بيش از هر چيز حاصل ناآگاهي‌ اين افراد بوده است». سلطاني‌نژاد از روند برخورد فدراسيون در ادامه چنين رفتارهايي صحبت کرد و گفت:« ما در مرحله اول با فراخواندن اين ورزشکاران به فدراسيون در حضور نماينده حراست وزارت ورزش به آن‌ها تذکر شفاهي مي‌دهيم و در صورت ادامه روندشان کميته انضباطي تشکيل خواهيم داد و در اين باره تصميم‌گيري مي‌کنيم. آخرين اقدام فدراسيون به اين نفرات، ابطال کارت مربيگري‌شان خواهد بود».

فعاليت‌ بانوان بدنساز محدود به آموزش

سخنگوي فدراسيون بدنسازي با اشاره به اينکه بخش عمده فعاليت‌هاي اين فدراسيون در زمينه بانوان، بحث آموزش است، مي‌گويد: « به دليل موازين و چارچوب‌هايي که در کشور ما و در نظام جمهوري اسلامي وجود دارد، بي‌شک ما هم مانند هر کشور مسلمان ديگري شرايط حضور ورزشکاران‌مان در مسابقات بين‌المللي را نداريم و از آنجايي‌ که 90 درصد سالن‌هاي بدنسازي ايران در نوبت صبح اختصاص به بانوان دارد، موظف هستيم در بحث آموزش، بانوان بدنسازمان را تربيت کنيم. اما شرايط اين را نداريم که اين ورزشکاران در بخش قهرماني و مسابقات حضور داشته باشند». سلطاني‌نژاد از اتفاقي در همين ارتباط خبر داد و عنوان کرد: «چندي قبل يکي از بانواني که از فدراسيون کارت مربيگري بدنسازي اخذ کرده بود، تصميم به شرکت در مسابقاتي بين‌المللي در کشور روسيه داشت که ما به محض اطلاع از اين موضوع با وي برخورد کرديم و به او هشدار داديم. بانواني که در ايران فعاليت مي‌کنند بايد به موازين و چارچوب‌هاي کشورشان پايبند باشند، در غير اين صورت نمي‌توانند به فعاليت خود ادامه دهند». سلطاني‌نژاد معتقد است مربيان بدنساز خانم براي تبليغ کار خود راهکارهاي بسيار مناسب‌تري از انتشار تصاوير نيمه‌عريان خود دارند. او در اين زمينه گفت:‌« اکثر خانم‌هاي بدنساز کشور، مديريت سالن‌هاي بدنسازي را بر عهده دارند. آن‌ها مي‌توانند سالن‌هاي ورزشي و تجهيزات بدنسازي خود را در صفحات مجازي و پايگاه‌هاي تبليغاتي تبليغ کنند. بي‌شک اين روش مناسب‌تري است».

انتشار اين تصاوير اشاعه فحشاست!

از صحبت‌هاي سخنگوي فدراسيون بدنسازي اينطور برآورد مي‌شود که با بانوان بدنسازي که تصويرشان را در فضاي مجازي منتشر مي‌کنند، به شدت برخورد خواهد شد. اما اين اقدام قانوني است؟ و فدراسيون اجازه چنين برخوردي را دارد؟ عبدالصمد خرمشاهي، کارشناس حقوقي در اين باره به «قانون» گفت: «اين موضوع در صلاحيت و جزو اختيارات فدراسيون است و کميته انضباطي مي‌تواند به رفتار افراد در فضاي مجازي بپردازد. فدراسيون مي‌تواند مجوز فعاليت اين بانوان را باطل کند ولي براساس آيين‌نامه بايد بررسي شود که اقدامات فدراسيون قابل اعتراض در مراجع بالاتر هست يا خير».
او درباره قانوني بودن تصميم فدراسيون براي باطل کردن کارت مربي‌گري گفت: «به نظر مي‌رسد در وهله اول تصميمات فدراسيون قانوني است و مرجع ديگري نمي‌تواند در اين زمينه تصميم‌گيري کند البته اگر عناوين مجرمانه وجود داشته باشد، ساير مراجع هم در اين زمينه مي‌توانند تصميم بگيرند».
خرمشاهي درباره احتمال برخورد فدراسيون بدنسازي با ساير بانواني که مجوز ندارند و در اين زمينه فعاليت مي‌کنند، عنوان کرد:« فدراسيون فقط مي‌تواند با آن‌هايي که قرارداد يا تعهدي دارند، برخورد کند. درغير اين صورت نمي‌تواند با ساير بانواني که تصويرشان را در باشگاه بدنسازي منتشر مي‌کنند، برخورد کند. اين وظيفه دادستاني و مقامات قضايي است و هيچ ارتباطي به فدراسيون نمي‌تواند داشته باشد».

اين کارشناس حقوقي درباره روش‌هاي تبليغ مربيان بدنسازي بانوان در شبکه‌هاي مجازي گفت: «تبليغ بايد در چارچوب قوانين باشد؛ در غير اين صورت اشاعه فحشا محسوب مي‌شود و مي‌توان با اين ورزشکاران برخورد کرد. البته اين نکته را هم نبايد فراموش کرد که صرفا صدور مجوز فعاليت در بدنسازي دليل نمي‌شود که به طرق مختلف، تبليغاتي انجام شود که با شئونات اسلامي و قوانين مرتبط از جمله قانون مجازات اسلامي در تغاير باشد».

به دنبال تبليغات خلاقانه‌تر
به هر ترتيب بازداشت يکي از بانوان فعال در زمينه بدنسازي نشان داد که فدراسيون در اين زمينه تصميمات جدي و قاطعي گرفته است. بيشتر بانوان فعال در زمينه بدنسازي اين روزها تصاوير خود را از شبکه‌هاي اجتماعي حذف کرده‌اند و به نظر مي‌رسد به دنبال راه‌حل بهتري براي تبليغ باشگاه‌هاي‌شان هستند. بايد ديد آن‌ها در اين زمينه تا چه اندازه موفق خواهند بود./ قانون