توصیههای تغذیهای طب سنتی برای داشتن “شب یلدایی” بهیادماندنی
عطیه نصرتی آذر 30, 1398اخباردیدگاهها برای توصیههای تغذیهای طب سنتی برای داشتن “شب یلدایی” بهیادماندنی بسته هستند934 Views
در شب چله یا یلدا رسوم مختلفی در مناطق ایران مرسوم بوده اما یکی از مهترین بخشهای آن تناول تنقلات و خوراکیهای خاص است؛ استفاده از خوراکیها با سلامت بدن افراد مرتبط است و نوع آن خوراک باید با ماهیت و ذات سلامت افراد تناسب داشته باشد.
همای گیلان، “شب یلدا” یادگاری از پیشینه ایران است که خانوادههای ایرانی این شب را با شادمانی و همنشینی جشن میگیرند.
آداب و رسوم این شب به قرنها قبل بازمیگردد، شب یلدا یا شب چله یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانی است که مثل عید نوروز از تاریخ و پیشینه قدیم ایران بهیادگار مانده است؛ شب یلدا در واقع از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی ۳۰ آذر شروع میشود و با طلوع آفتاب در نخستین روز زمستان یعنی اول دی به پایان میرسد؛ این شب از تمام شبهای سال بلندتر است و اجداد ما هر سال آن را جشن میگرفتهاند.
در شب چله یا یلدا، رسوم مختلفی در مناطق ایران مرسوم بوده اما یکی از مهمترین بخشهای آن، تناول تنقلات و خوراکیهای خاص است؛ استفاده از خوراکیها با سلامت بدن افراد مرتبط است و نوع آن خوراک باید با ماهیت و ذات سلامت افراد تناسب داشته باشد؛ بر همین اساس گفتگویی با دکتر حسین روازاده؛ یکی از اساتید طب ایرانی ــ اسلامی ترتیب دادیم تا با بایدها و نبایدهای خوراک این رسم ماندگار بیشتر آشنا شویم.
دکتر روازاده با تأکید بر اهمیت تاریخی و باستانی شب یلدا میان فارسیزبانان و ریشههای عمیق این رسم کهن اظهار کرد: خاطرم هست قدیمها به این شب بهجای یلدا، چله میگفتند و بهخاطر ایجاد محفل گرم در خانوادهها و آشنایان زیبایی و خاطرات آن صدچندان بود؛ کنار مصرف تنقلات، بزرگان شعرخوانی میکردند و قصهها و افسانههای قدیم را برای کودکان و خانوادههایشان باز میگفتند و سنت حفظ آداب و رسوم را سینه به سینه منتقل میکردند؛ تفأل به حافظ شیرزای و استخاره با قرآن کریم که برکت زندگی را افزون خواهد کرد، اهم این آداب بود که میکوشیدند به نوباوگان منتقل شود؛ جالب است بدانید که ابوریحان بیرونی از این شب بهعنوان میلاد اکبر یاد میکرد که بهمعنای تولد خورشید است.
وی افزود: در بیشتر مناطق ایران، مردم آن منطقه آیین خاص خود را در مهمانیهای شب چله داشتند که متأسفانه برخی از آنها به دست فراموشی سپرده شده است؛ نقش محوری پدربزرگها و مادربزرگها آنچنان پررنگ و پرمحتوا بود که اهمیت حضور آنها در این مجلس را صدچندان میکرد؛ فرزندان خانواده با تهییج بهدنبال خروج انبار خوراکیهای پنهان بودند، آنقدر که حتی خاطرم هست در یکی از مناطق کودکان با خواندن شعری با این مضمون که «هرکی نیاره شب چره ــ انبارش موش چره» مادربزرگها را تشویق در آوردن تنقلات میکردند.
دکتر روزاده تصریح کرد: به هر حال در طب ایرانی و اسلامی، توصیهها و پندهایی برای آداب و رعایت رسوم آن وجود دارد که تضمین کننده سلامت افراد است؛ شام سبک برای ابتدای شب میل شود؛ اصولاً شام باید در ساعت ۵ بعد از ظهر خورده شود که متأسفانه اکثر مردم آن را به ساعات پایانی شب و زمان استراحت موکول میکنند؛ برای عزیزان توصیه دارم که شام را در اول شب و با حجم کمتر میل کنید تا فرصتی برای بهرهمندی از خوراکیهای شب چله فراهم کنید و ناکام نمانید! عوارضی چون پرخوری و افزایش و کاهش فشار پیامد نخوردن شام در اول وقت است.
وی با تأکید بر اهمیت مصرف انار یادآور شد: از اهمیت مصرف انار در شب یلدا غافل نباشید؛ این میوه با خاصیت جادویی خود، بهشدت و با قوت فراوان، جیوه را که سمی مهلک است، از بدن خارج میکند؛ مصرف پرتقال، انجیر، خرمالو، شلغمهای طبیعی و قهوهایرنگ (شلغمهای سفید و صورتی ماهیت متفاوتی دارند)، تخمه کدو و خربزه نیز در افزایش سلامت بدنتان و ایمنسازی آن مؤثر است؛ مصرف سایر خوراکیها همچون تخم آفتابگردان و تخم ژاپنی و… توصیه ندارم چرا که عوارض آن بر کسی پوشیده نیست و الحمدلله مردم با آگاهی خود که بهشدت افزایش یافته و شناخت بیشتر از ماهیت و خواص خوراک پیدا کردهاند، تصمیم به پرهیز یا مصرف خواهند داشت.
ممنوعبودن مصرف هندوانه در شب سرد!
وی به یکی از مهمترین خوراکیهای این شب اشاره و تصریح کرد: از کدو همیشه در سر غذاها و سفرها استفاده میشده است؛ قدیم از کدو در فسنجان هم استفاده میکردند. یکی از بهترین اشکال کدو بهشکل تنوری پختن آن است؛ بهجای کدو، از هندوانه در شب یلدا استفاده میشود که نباید این کار صورت گیرد.
دکتر روازاده با تأکید بر عدم استفاده از هندوانه در شبهای سرد متذکر شد: خواص هندوانه و فواید آن بر بدن پوشیده نیست اما در فصل خود و در وقت خود باید مصرف شود؛ حکمای ایرانی تأکید داشتند که هر میوهای در فصل خود مصرف شود که مفید باشد اما اگر در مکانی که تولید میشود، مصرف کنید، مفیدتر خواهد بود. بهلحاظ علمی توضیحی میدهم که شاید مورد استفاده برخی عزیزان قرار گیرد و بدانیم که توصیهها ریشه در علم و حکمت دارد. در هوای بالای ۳۰ درجه (فصل تابستان) هر قدر هوا گرمتر، آبهای زیرزمینی سردتر خواهد شد؛ وقتی هندوانه در زمینی با دمای بالای ۳۰ درجه رشد میکند، ریشه در هوایی با همان نسبت سردتر رشد خواهد کرد؛ مصرف هندوانه، هندوانهای که بهجای رشد در دمای ۲۰ درجه بالای صفر در هوا در چله زمستان و دمای بیست درجه زیر صفر مصرف میشود، آسیبرسان به بدن شما خواهد بود و برای سلامتی مضر است چرا که طبع و مزاج هندوانه سرد و تر است و میوه تابستان است؛ مزاج و طبع خوراک فصل زمستان که خودش سرد و تر است، خوردن خوراک سرد نیست، آنهم در فصل سرما و بدتر در چله زمستان بین دو تفاوت دما و تغییر انرژیهای فصل! و جالبتر آنکه در شب هم مصرف میشود، اشتباه محض است. بیشترین مصرف هندوانه در بوشهر بوده چون دمای هوا برای مصرف آن مناسب بود اما برخی اصرار دارند در شبهای سرد از قرمزی زیبای هندوانه بر سر سفره لذت ببرند؛ بسیار عالی ما هم برای تزیئن سفره آرایی، با این اقدام موافقیم اما لطفاً از مصرف هندوانه در شب چله بپرهیزید، خصوصاً سردمزاجها که بیشتر آثار مضر را دریافت خواهند کرد.
وی افزود: با این حال با وجود تمامی توصیهها و هشدارها، برخی نمیتوانند از هندوانه شب یلدا چشمپوشی کنند؛ توصیه میکنیم که به هیچ وجه مصرف نکنید اما آنهایی که به هر دلیلی مصرف کردند حتماً از آجیلهای گرم مثل گردو، پسته، بادام، کشمش و مویز بهمقدار زیادتر از حد معمول خود مصرف کنند تا از سردی هندوانه بکاهد.
دکتر روازاده خاطرنشان کرد: در برخی از مناطق ایران علاوه بر انار از شلغم، کدوی حلوایی تنوری، برگههای خشک زردآلو، هلو، شربت و شیرینی طبیعی، حلواها و شیرهها کنار دیگر تنقلات و میوهها از جمله سیب قرمز، خرمالو و… استفاده میکردند؛ حکما در فصل پاییز که طبع سرد و خشک دارد، مصرف کشمش را که مزاجی گرم و تر دارد توصیه میکنند و برای زمستان که طبع سردتر غالب است، مصرف مویز که رطوبتبخشی کمتری نسبت به کشمش دارد، توصیه میشود.
وی گفت: یادتان نرود که ماهی برای شام یلدا فاجعه و سردی است؛ برای شبهای سرد ماهی مصرف نکنید و بهجای آن از خورشهایی مانند قورمهسبزی کنار آش میل کنید؛ مهمتر از همه، غافل از سفرههای خالی و کمرنگ برخی خانوادهها و همسایهها نباشید؛ بزرگان، پدربزرگها، مادربزرگها را تنها نگذارید و از این سرمایههای جواهرنشان بهرهمند شوید و با دعوت از آنها به محافل خود رنگ ببخشید و لبخند، این هدیه ارزشمند را از چهرههای عزیزان هدیه بگیرید./تسنیم