چاپ مطلب چاپ مطلب

جزئیاتی از مشاجره ظریف و شاهزاده سعودی در اجلاس «داووس»

همای گیلان: برگزاری اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس و مباحث و مواضع مطرح در جریان جلسات این اجلاس، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که این روز‌ها مورد توجه مطبوعات و رسانه‌هاست. در این میان، خبرگزاری «رویترز» در گزارشی اختصاصی از مجادله لفظی وزیر خارجه ایران با یک شاهزاده سعودی در یکی از جلسات محرمانه خبر داده است.
 خبرگزاری رویترز می‌نویسد محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و ترکی الفیصل، شاهزاده سعودی، در جریان یکی از جلسات خصوصی مجمع جهانی اقتصاد که پشت درهای بسته برگزار شد، با یکدیگر وارد مجادله لفظی شدند. جلسه مذکور با هدف تلاش برای برقراری صلح در سوریه برگزار شده بود. 
563416_460
به عقیده رویترز، این مجادله یکی از دلایل به تعویق افتادن مذاکرات صلحی است که قرار بود، هفته آینده در ژنو برگزار شود. میان طرف‌های فعال در موضوع سوریه، هیچ گونه توافقی درباره اینکه چه کسانی باید نمایندگی معارضین یا دولت اسد را بر عهده داشته باشند، وجود ندارد و معارضین مورد حمایت عربستان خواستار آن هستند که ابتدا روسیه حملات هوایی خود را در سوریه متوقف کند.
یکی از عکاسان رسمی داووس، عکسی از ظریف و فیصل را ثبت کرده که پیش از وارد شدن به اتاق جلسه با یکدیگر دست داده‌اند؛ اما این عکس منتشر نشده و از سوی دیگر، پس از ورود این دو به اتاق، هر گونه نشانه‌ای از گرمی و صمیمیت میان آن‌ها از میان رفت. یکی از حاضران این نشست که نخواسته نامش فاش شود، می‌گوید، طرفین در این نشست هیچ توجهی به صحبت‌های یکدیگر نداشتند.
ظریف برگزاری هرگونه نشست «محرمانه» با ترکی الفیصل ـ که رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان و سفیر پیشین این کشور در آمریکا است ـ را تکذیب کرده و زمانی که در‌‌ همان روز از وی درباره احتمال دیداری با سعودی‌ها پرسیده شد، پاسخ داد: «هیچ نشست محرمانه‌ای برگزار نخواهد شد». با این حال، فیصل تأیید کرده که در جلسه‌ای به همراه ظریف شرکت داشته؛ اما اشاره‌ای به مباحث مطرح در این جلسه نکرده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که در جلسه مذکور، علاوه بر ظریف و فیصل، استفن دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل، عمرو موسی، دبیرکل سابق اتحادیه عرب و همچنین وزرای خارجه ایتالیا و اتریش و نمایندگانی از برخی کشورهای غربی دیگر و ترکیه شرکت داشته‌اند.

به گفته حاضران، دی میستورا نخستین سخنران جلسه بود که گفت زمان برای برگزاری مذاکرات صلح ژنو مساعد است؛ زیرا قدرت‌های خارجی همگی خواستار یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران این کشور هستند. با این حال، چند نفر دیگر از سخنرانان، در اظهارات خود به انتقاد از حملات هوایی روسیه در سوریه پرداختند. آن‌ها همچنین درباره اینکه مسکو و تهران به دنبال دستیابی به توافقی باشند که در ‌‌نهایت، مستلزم کنار رفتن اسد باشد، ابراز تردید کردند.

در مقابل، ظریف اشاره کرد که ایران از راه حل سیاسی در سوریه حمایت کرده و زمانی که بالاخره سال گذشته به مذاکرات صلح دعوت شد، طرحی چهار ماده‌ای را در این زمینه ارائه کرد. این در حالی است که پیش از آن، ایران به دلیل مخالفت آمریکا و عربستان از مذاکرات کنار گذاشته شده بود.
در ادامه، وزیر خارجه ایران بدون نام بردن از کشوری خاص، غیرمستقیم به انتقاد از عربستان پرداخت و آن‌هایی را که بر آتش اختلافات فرقه‌ای میان شیعه و سنی در منطقه می‌دمند، محکوم کرد. وی همچینین دولت عربستان را متهم کرد که با صرف میلیون‌ها دلار جهت لابی‌گری، در راستای جلوگیری از حصول توافق هسته‌ای ایران تلاش کرده بود. وی با بیان اینکه پس از موضوع حمله به سفارت عربستان، سعودی‌ها دچار تشویش شدند، گفت: «آن‌ها باید به عقل خود رجوع کنند».
در واکنش به سخنان ظریف، ترکی الفیصل به انتقاد از نقش ایران در سوریه پرداخت. وی با به کار بردن یک ضرب المثل عربی، خطاب به ظریف گفت: «من واقعاً چیزی که می‌گویی را دوست دارم؛ اما وقتی به آنچه انجام می‌دهی نگاه می‌کنم، متعجب می‌شوم». وی ایران را متهم کرد که ۱۰ هزار نیرو برای حمایت از اسد به سوریه اعزام کرده است. وی اسد را «تروریستی که مردم خود را می‌کشد» توصیف کرد که با حمایت مستقیم تهران در قدرت مانده است.
یکی از حاضرین در نشست می‌گوید: اظهارات فیصل بسیار تند‌تر از آن چیزی بود که می‌شد انتظار داشت و سبب شوکه شدن برخی از شرکت کنندگان شد. با این حال، ظریف از پاسخ به این اظهارات تند فیصل خودداری کرد و جلسه مذکور بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت.//تابناک

About سردبیر

Check Also

خدمات رایگان دندانپزشکی به دانش آموزان رشت ارائه شد

خدمات رایگان دندانپزشکی به دانش آموزان رشت ارائه شد