اختصاصی همای گیلان:امروزه یهودیان در روزسیزدهم ادارماه جشنی به نام پوریم برگزار می کنند،ازجمله ایین های این جشن می توان به :خوردن شیرینی سه گوش ،معروف به گوش هامان ،رژه زامبی ها،هامان سوزان،نوشیدن خون ویا نوشیدنی سرخ رنگ اشاره کرد ،فلسفه غایی جشن پوریم ،قتل عام ایرانیان در سیزدهم فروردین ماه در دوره خشایارشابه انتقام قتل تعدادی از یهودیان بیان شده است ،این نوشته در صددبررسی وجه تاریخی ویا غیر واقعی این رویداد درسیزدهم فروردین ماه است .
پوریم در لغت به معنی قرعه است ،یهودیان مدعی اند هامان وزیر خشایارشاقرعه (پوریم )انداخت ومناسب ترین زمان را برای قتل عام یهودیان ساکن ایران برگزید وتعدادی از یهودیان ساکن ایران را به قتل رساندوجشن پوریم ،لطفی از سوی پروردگاربرای انتقام قوم برگزیده یهود برای نابودی هامان ودشمنان یهودیان -ایرانیان-به شمار می رود وان ها توانستند در ١٣ادار -تقویم عبری وبرابر با سیزدهم فروردین -تعدادزیادی از ایرانیان را که در منزل خود حضور داشتند،به قتل برسانندوامارعجیب ۵.٠.٠٠،٧٠٠٠،۵٠٠٠و٧٠٠٠٠نفر،در این زمینه نقل کرده اند.
در باره صحت تاریخی این حادثه،انطباق جشن پوریم با کشتاراایرانیان ،منبع اصلی این رویداد و…پژوهشگران اتفاق نظر ندارند:١.عده ای همه مباحث را کاملا واقعی دانسته ونحوست سیزده بدر وعدد١٣درایران راناشی ازاین حادثه می دانند٢.گروهی -که تعدادشان بیشتر است -اساس این روایت را غیرواقعی اعلام کرده ومنبع ان را صرفادر حد یک “رمان تاریخی “وحاوی تخیل وارزوی یک یهودی متعصب پذیرفته اند،به بخشی از مهم ترین دلایل این گروه اشاره می شود :
١.قدیمی ترین وباصطلاح مستندترین منبع یهودیان در این باره “کتاب استر”است ،خشایارشا درقرن چهارم پ .م حاکم ایران بود ،در حالی که کهن ترین اشاره به “کتاب استر” به قرن اول میلادی مربوط می شود .
٢.در این اثر نام همسر خشایارشا ،وشتی ذکرشده است ،هیچ یک از منابع دست اول ،ان نام را ننوشته اند ،درتاریخ هرودوت ودیگر اثار ،نام همسر پادشاه امستریس دختر اتانس قیدگردیده است. در واقع پادشاه ایران نمی توانست غیراز دختران هفت خاندان پارسی،با دختری دیگر ازدواج کند.
٣.تعداد ساتراپ نشین یا ایالت ایران ١٢٧ بیان شده است ،در حالی که ایران دارای ٢٧ ایالت بود.
۴.مردخای -عموی استر ورییس یهودیان ایران -به همراه یهویاخین توسط بخت النصر در ۵٨٩ پ.م به ایران تبعید شد واین تاریخ ،١١٢سال با پادشاهی خشایارشا فاصله دارد .
۵.غیراز نام اخشورش ،سایر نام های ذکرشده در “کتاب استر “غیر یهودی است،هامان ووشتی با هومبان ومشتی به ترتیب بایکی از خدایان وایزدان إیلامی منطبق هستندونام های استر ومردخای معادل ایشتارو مردوک خدایان بابلی به شمار می روند .
۶.محتوای کتاب متضمن خلاصه ای از درگیری وتضاد دانته دار وحدودا هزارساله ایلامی ها وبابلی هاست که در نهایت به پیروزی خدایان بابلی منتهی شدونویسنده ،قهرمانان بابلی را به یهودیان اختصاص دادو بر پیکره های شکست خوردگان إیلامی ،ردای إیرانی پوشاند.
٧.این اثردر یکی از دوره های سلوکی ویا اشکانی توسط نویسنده متعصب یهودی ساکن درایران به نگارش در امده است .
٨.نویسندگانی چون :داندامایف و کورت وآثاری نظیر :دانشنامه بریتانیکاوتاریخچه کتاب مقدس چاپ دانشگاه اکسفورد ،کتاب استر را رمان تاریخی می دانند،خصوصیت اصلی رمان نیز خیال پردازی است .
در مجموع ،همان طور که در نوشته پیشین “سیزده بدر روز مبارک وخوش یمن “نوشته ام ،سیزده بدر در ایران باستان نحس نبودوانتساب جشن پوریم به قتل ایرانیان توسط یهودیان در سیزدهم فروردین نادرست است .
درود بر دکتر یونسی گرامی و عزیز همانند همیشه مفید و عالی بود، سینزده بدر بر شما پیشاپیش مبارک باد ??????