چاپ مطلب چاپ مطلب

آسیب نگاه غیر کارشناسی بر سیمای توسعه استان / سردرگمی سمن های زیست محیطی درمقابل پاسخگویی با آمار و ارقام !

همای گیلان، به نقل از تدبیر شرق- مهدی روحی : امروزه در ایران احداث هرگونه سد با اما و اگرهایی همراه بوده و طرفداران محیط زیست با ابراز نگرانی از پیامدهای زیست محیطی آن با احداث و ساخت سدها مخالفت می‌کنند. در این بین کارشناسانی هم هستند که احداث سد را نه تنها مغایر با محیط زیست نمی‌دانند بلکه معتقدند اگر سدی با مطالعه و ارزیابی اثرات زیست محیطی آن اجرا شود می تواند تا حدود زیادی مشکلات زیست محیطی آن هم در شرایط ویژه کشور را به منظور مدیریت منابع آبی مرتفع کند.
در خصوص سد لاسک واقع در شهرستان شفت، کمیته ارزیابی سازمان محیط زیست کشور در ۲۳ آبان ماه ۹۶ با حضور کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست و اعضای کارگروه ماده دو سازمان برگزار و پس ازبررسی دقیق گزارش اصلاحی، سه موضوع شامل اخذ نظریه شفاف سازمان جنگل ها و مراتع در خصوص نحوه جبران خسارت و ساز و کار احیاء، اخذ مقادیر تخصیص جدید با اولویت تامین آب شرب از وزارت نیرو، و بررسی اثر گذاری اجرای سد بر کیفیت آب تالاب انزلی و پیامدهای اکولوژیکی آن را مد نظر قرار داده و خواستار پاسخ صریح و شفاف در این زمینه شد.

در ادامه پس از تشکیل جلسات متعدد کمیته ارزیابی ملی و اخذ نظرات خواسته شده از وزارت‌خانه‌ها و سازمان های مربوطه، صدور مجوز احداث سد لاسک منوط به اخذ تعهد نامه رسمی از مجری طرح شد و در نهایت پس از دریافت این تعهدنامه، مجوز احداث سد لاسک در مورخ یکم آذرماه سال جاری به شماره۵۰۲۴/۴-۲۰/۹۷/ص  صادر شد.

از طرفی در روی دیگر سکه ،فعالان محیط زیستی استان چه به صورت فردی یا در قالب سازمانهای مردم نهاد احداث این سد را فاقد پیوست زیست محیطی موجه و علمی دانسته و عامل تخریب تالاب انزلی، جنگل‌های هیرکانی و محیط زیست منطقه می دانند.

به مرور با جدی شدن آغاز عملیات اجرایی احداث سد لاسک جنب و جوش و تکاپوی فعالان محیط زیستی استان به طور چشمگیری افزایش یافت تا جایی که با پیگیری های مستمر آنها در شهریور ماه ۱۳۹۷، بالگرد وزیر نیرو هیچگاه در منطقه لاسک به زمین ننشست تا عملیات کلنگ زنی این سد در این شرایط ناکام بماند! و همچنان بر ابهامات فرایند احداث این سد افزوده شود.

این بار با توجه به اهمیت موضوع و به فراخور تامین جدی آب کشاورزی و شرب منطقه و پس از چند دوره مطالعات و اصلاح و بازبینی گزارش ارزیابی زیست محیطی و تغییر جانمایی سد، در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ با دستور وزیر نیرو و با درنظر گرفتن دغدغه های محیط زیستی ،آغاز عملیات اجرایی احداث سد لاسک شروع گردید اما سمن ها و فعالان زیست محیطی استان همچنان بر طبل مخالفت کوبیده و بطور گسترده در قالب کمپین ها و شبکه های مجازی خواستار توقف احداث سد شدند .
نشست بررسی آثار اجتماعی اقتصادی سد لاسک که اخیراً به همت برخی سمن های زیست محیطی و دانشگاه گیلان برگزار گردید می توانست نقطه عطفی برای رفع ابهامات و بستری جهت همگرایی مجریان طرح با فعالان زیست محیطی استان باشد اما اینگونه نشد!!!
هر چند برخی در نظر داشتند با شایعه پراکنی و هجمه های کاذب تبلیغاتی اعلام نمایند که جلسه مذکور لغو شده است اما با پیگیری استاندار محترم و تاکید بر اینکه مدیران سازمان های مرتبط نیز حتما در جلسه حضور یابند این امر میسر نگردید .
نکته در خور توجه و حائز اهمیت از این جلسه حضور مدیران شرکت آب منطقه ای گیلان و سازمان محیط زیست استان بود که در فضای کارشناسی و با ارائه آمار و ارقام دقیق در کنار سایر کارشناسان، پاسخگوی موارد مطروحه بوده اما متاسفانه جلسه بیش از آنکه بار کارشناسی و فایده محور داشته باشد با اختلاف نظر فعالان زیست محیطی استان و ارائه آمارهای نادرست و مبهم همراه بود و با نگاهی کاملا عاطفی و احساسی به موضوع مدیریت میشد.

هر چند دغدغه های زیست محیطی برای احداث یک سد می تواند مهم و شایان توجه باشد اما به همان اندازه برگزاری این دست جلسات در فضایی نا آرام و غیر کارشناسی و نامتوازن نیز می تواند بر تصمیم گیری های آتی مسوولان تاثیر گذار بوده و شاید از جسارت آنها در راستای توسعه استان بکاهد اما حضورشان را در جایگاه مقام پاسخگو می توان به فال نیک گرفت…

با کانال همای خبر همراه باشید

About عطیه نصرتی

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …