چاپ مطلب چاپ مطلب

آیا تغییر <رئیس کل بانک مرکزی> دستاوردی خواهد داشت؟!/علی رحیم پور دکتری اقتصاد

اختصاصی همای گیلان: <ولی اله سیف> در (۱۳۳۱خ)در” نهاوند” و عبدالنًاصر همّتی در(۱۳۳۶خ) در “کبودرآهنگ” همدان به دنیا آمدند.
دو “رئیس کل” از یک اُستان، جای بحث دارد.
<همّتی> ۵ سالی در معاونت سیاسی صدا و سیما،۵سالی در شورای امنیّت ملّی ،۵ سال در بیمه ی اتّکایی ،۸ سالی رئیس بیمه مرکزی ،۷ سالی مدیر عامل بانک سینا (وابسته به بنیاد مُستضعفان) و (۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴خ)، مدیر عامل بانک ملی بود.
قراربود که سفیر ایران در<چین> شود که راه را کج کرد و به ساختمان شیشه ای میرداماد رفت .
دکتری اقتصاد هم دارد .
چنانکه گفته آمد،در بخش های سیاسی (صدا و سیما) و امنیّتی (شورای امنیّت ملّی) و مصادره ای(بانک سینا) و  بانک ملّی کارکرده است .
جهت گیری مقام هایی که داشته است به ما می گوید که از لایه های امنیتّی و موتَلفه ای می باشد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ، <اسدالله عسگر اولادی>،سلطان زیره، پسته و کشمش است .
<عسگر اولادی>از موتلفه ای های کُهن و به اصطلاح کف ِبازار است تا ۲ سال پیش،نفر هفتم مال و منال در ایران بود.
و به قول <فوربس >۸ میلیارد دلار ،ثروت دارد.
•••○○○○
قرار بود که <هِمّتی>سفیر ایران در چین شود.قطعاً؛عقل و سیاست و عُرف حکم می کند که به این نتیجه برسیم که <همّتی>و <عسگراولادی> هم خط هستند .
جایگاه رفیع واردات! و جایگاه چوب ِ حراج به صادرات ؛ و نقش تعیین کننده ی “دلار”در اقتصاد ایران،ما را به این دریافت می رساند که <جناب همّتی>،خواهد کوشید دلار را در قیمتی بالا نگه دارد تا اتاق بازرگانی و پتروشیمی و دولت؛ خُرسند و سپاسمند باشند .
[در اینجا فرض کرده ام که برجام و تحریم و معادله ی پیچیده ی ایران و غرب،سامان می گیرد و برروی قیمت دلار بی اثر است]
پس می توان گفت که《درب ِ واردات و صادرات ِاقتصاد ایران بر همان پاشنه ی پیشین خواهد چرخید》البته لولا و قفل و کلید این <درب>را روغنکاری خواهند کرد.
به نظر نمی رسد که دولت ِروحانی؛ بدنبال ِپایین آوردن قیمت دلار باشد.
چرا ؟
چون عناصر سه گانه بازار و پتروشیمی و دولت،از بالا بودن قیمت دلار؛ “زیست انگلی”می کنند .
البته کوشش خواهند کرد که تخصیص دلار
به غیر خودی ها را کاهش دهند .
چرا ؟!
چون‌اگر دولت می خواست که دلارهای نفتی و غیر نفتی را ساماندهی کند می بایست واردات کالاهای گرانقیمت و قاچاق را مهار و به حدّاقلّ برساند.
نیک می دانیم که بازار ایران به واردات ِکالاها و خودروهای گرانقیمت؛مُعتاد است تا طبقه ی نوکیسه ی ایرانی را با داشتن ساختمان ها و مجتمع ها و خودرو های گرانقیمت؛برای ماندن در ایران خشنود سازند!
این طبقه ی نوکیسه “پورشه”را در برابر”پراید”به خیابان و بیابان می آوَرنَد تا کاخ نشینان و کوخ نشینان، مانند کشور <هند>؛زیست مسالمت آمیز داشته باشند!
جمع بندی‌:
بانک مرکزی ،وظیفه اش، “حفظ ارزش پول ملی”است .
در ۸ سال گذشته به علت جهش دُلار از ۱۰۰۰ تومان به ۴۰۰۰تومان(۱۳۹۰تا ۱۳۹۲خ) و جهش از ۳۵۰۰ تومان به ۹هزار تومان(از زمستان ۱۳۹۶ تا تابستان ۱۳۹۷خ)؛ بانک مرکزی در حفظ ارزش پول ملّی؛ شکست سختی خورد.
یکبار به خاطر تحریم و یکبار با تهدید به تحریم !
“دُلار” پَرکَشید!
به نظر می رسد که <دولت حسن روحانی> برای آنکه بتواند، بین اروپا و آمریکا، تضاد ایجاد کند از “سیاست دروازه های باز”، در امر واردات،پیروی می کند.
با پشتیبانی که اقتصاددانان نئولیبرال ایرانی در دولت روحانی و بیرون آن، از آزاد سازی قیمت ها،کاهش مقرًرات،واقعی شدن نرخ دلار،کاهش ارزش پول ملی (ریال) برای افزایش صادرات ایران!،کاهش دستمزد نیروی کار،نادیده گرفتن خط فقر،ناتوانی در مهار واردات و صادرات قاچاق ، تضعیف تولید ملّی (مانند برنج و چای،گوشت و…)به عمل آورده اند؛ یکنوع هرج و مرج اقتصادی را بر اقتصاد ایران؛حاکم ساخته اند.
این دولت،رونوشت ِ <دولت سازندگی>است و مانند آن دولت؛ رشد تورّم ،جامعه ی طبقاتی، گسترش فقر، فقدان آزادی های سیاسی را برجای خواهدگذاشت.
در انتخابات ریاست جمهوری (۱۴۰۰ خ) قطعاً،یک دولت پوپولیست،قدرت را قبضه خواهد کرد .
از اصلاحات نیز ، نشانی در قدرت نخواهد ماند.

¤سرشک¤
۴ مرداد ۱۳۹۷

با کانال همای خبر همراه باشید

About عطیه نصرتی

Check Also

وعده‌هایی در زمان آینده؛ سرنوشتی در زمان نامعلوم

وعده‌هایی در زمان آینده؛ سرنوشتی در زمان نامعلوم یادداشت از انوشیروان مباشرامینی در فضای مدیریتی …