مهلت یک ماهه بانک مرکزی برای استفاده از رمز دوم ثابت، رو به اتمام است.
همای گیلان، کنار رفتن رمز دوم ایستا و سرآغاز یک تحول عظیم در حوزه پرداخت با نام رمز دوم پویا زمانی بود که بانک مرکزی پس از مقابله های فراوان با معضل فیشینگ، تصمیم به عملیاتی شدن این طرح گرفت.
به همین جهت رمز دوم پویا از اول دی به صورت آزمایشی اجرا و از ابتدا بهمن با استفاده اجبار آغاز به کار کرد. موضوعی که نگرانی های عمومی زیادی را در این یک ماه به دنبال داشته است.
نگرانی هایی نظیر معضلات صدور رمز دوم پیامکی با هزینه یا بی هزینه تا اختلالات اینترنتی برای دریافت کدهای ۶۰ ثانیه از نرم افزارهایی که گاها مشکلات برنامه نویسی دارند.
زمانبندی اجرای این طرح با مراعات بانک مرکزی از یک دی به صورت تدریجی به ۱۵ دی و اجرای پیامکی آن از ۱۵ دی تا یکم بهمن تغییر کرد به همین جهت معاون امور فناوری های نوین بانک مرکزی در همان روزها به باشگاه خبرنگاران جوان اینطور توضیح داد.
امروز پایان زمان اتصال تمامی بانک ها به سیستم ارسال پیامک
مهرداد محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در پاسخ به سوال خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: روال ثبت نام رمز های دوم پیامکی تا حدودی سخت است اما در قبال آن نرم افزارهای راه اندازی شده بسیار آسان تر است. کسانی که ترجیح می دهند از رمز پیامکی استفاده کنند باید منتظر راه اندازی سامانه پیامکی باشند. پایان دی تمام بانک ها باید له سیستم صدور رمز دوم پویا از هر سه روش مجهز باشند.
وی تاکید کرد: آزمایش های لازم برای راه اندازی سیستم های رمز دوم پویا پیامکی انجام شده اما روش بانک ها برای ارائه آن متفاوت است. برخی نیاز به مراجعه حضوری و برخی دیگر نیاز به مراجعه شخصی نیست.
محرمیان گفت: مردم نگرانی راجع اتصال به سیستم پویاسازی رمزها نداشته باشند چرا بانک مرکزی همراهی لازم را با آن ها خواهد داشت.
این مقام مسئول در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اختلال سیستم آیفون برای صدور رمز از طریق اپلیکیشن ها، تاکید کرد: این محدودیت تنها درباره رمز دوم پویا صدق نمی کند متاسفانه به علت تحریم جهانی این مشکلات در سایر نرم افزار ها هم مشهوداست.
آیا امکان استفاده از رمز دوم ثابت شدنیست؟
محمد نصیری معاون اداره کل بانکداری الکترونیک پست بانک ایران در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بانک مرکزی طبق ابلاغیه از ابتدای سال ۹۷ به دنبال گسترش رمزهای پویا بود. اما با فرارسیدن شهریور امسال این تصمیم جدی و به سیستم بانکی برای انسجام زیرساختها ابلاغ شد.
وی افزود: از بانک ها خواسته شد تا راه اندازی رمز پویا را در بستر پیامک و برنامک ها به صورت منسجم تر عملیاتی کنند. با جدی شدن روند استفاده از رمز پویا در بین عموم جامعه بحث استفاده از پیامک نیز در سیستم بانکی مطرح شد. این عمل نیازمند آماده سازی یک سری بسترهای ویژه بود.
این مقام مسئول تاکید کرد: زیر ساخت اصلی راه اندازی رمز دوم پویا توسط بانک مرکزی عملیاتی شد و مابقی زیر ساخت ها توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات پرداخت اینترنتی که به شرکت های PSP معروف هستند واگذار شد.
نصیری اضافه کرد: همچنین بانک ها متعهد کرد که بتوانند به این بستر وصل شوند . تقریبا تمام بانک ها در ارسال پیامک به روش رمز دوم موفق عمل کرده اند. البته ارسال رمز دوم پویا به صورت پیامک به دو مرحله پذیرندگی و صادرکنندگی شدنیست. مرحله اول این است که یک بانک باید بتواند برای تمامی مشتریان خود در هر زمان از طریق پیامک رمز دوم پویا را ارسال کند.
وی افزود: مرحله اول در تاریخ ۱۵ تا ۳۰ دی خوشبختانه به خوبی اجرایی شده و تمامی بانک ها موفق شده اند. یعنی بانک ها در درگاه های پرداختی که کارت به صورت فیزیکی نیاز نبود برای خرید اینترنتی نیاز به رمز دوم یکبارمصرف داشتند بانک ها پیامک ارسال کردند.
نصیری تایید کرد: بانک برای تمامی بانک ها آزمون های لازم جهت ارزیابی آمادگی آن ها در ارائه خدمات رمز دوم پویا برگزار کرد که آمارها نشان می دهد بانک به میزان بالایی در این آزمون سربلند بیرون امده اند.