اختصاصی همای گیلان:
بر اساس آمارها سال هاست که بی سوادی در بندرانزلی ریشه کن شده است ولی در عین حال این شهر رتبه دار بی کاری در سطح استان گیلان است و از سویی با داشتن جاذبه های ویژه (گردشگری،اقتصادی و … ) به بهانه یِ مساحت سرزمینی و تعداد کم روستاها نسبت به شهرستان های دیگر استان از بودجه عمومی و عمرانی مناسبی برخوردار نمی شود تا در پی آن بتوان زیرساخت های لازمی همچون راه آهن، راه، محیط زیست، سرویس های رفاهی عمومی و منظر و مبلمان شهری را برای یک سرمایه گذاری آسان فراهم کرد.
از طرفی سرمایه گذاران به غیر از بروکراسی آزاردهنده و پاسکاری ادارات، با محدودیت هایی همچون حریم تالاب و دریا،کاربری باغی و زراعی زمین ها و امثالهم مواجهند که خود عرصه را بر اجرای پروژه های صنعتی ، تجاری، تولیدی و حتی تفریحی-ورزشی تنگ کرده است.
در زیباسازی شهری نیز از سویی ساختمان های میراثی قدیمی مرکزشهر به چشم می آیند که یا در حال فروریختن است یا به حال خود رها شده و از سوی دیگر رعایت حریم ابنیه تاریخی همچون برج مناره و … امکان بسیاری از فعالیت های عمرانی و ساختمانی را سلب نموده است در حالی که به نظر می رسد ضوابط حریم بافت تاریخی انزلی نیاز به بازنگری جدی دارد.
موضوع شبکه فاضلاب انزلی نیز که از آن به عنوان پایه ی زیرساخت شهرها یاد می کنند با اینکه در سال ۱۳۸۴ شروع بسیار خوب و پیشرفت چشم گیری داشت در ادامه شانس استفاده از فاینانس بانک جهانی را به دلیل تحریم های ظالمانه از دست داد و امروز برای تکمیل آن حداقل ۱۵۰ملیارد تومان اعتبار نیاز است.
جاده کنارگذر انزلی هم بعد از اینکه چند بار مورد افتتاح مقطعی قرار گرفت تاکنون نتوانسته رسما بخشی از ترافیک شهری را به دوش بکشد و تقریبا نیمه کاره به حال خود رها شده است.
تأسیسات گردشگری هم که اصلی ترین بار در صنعت گردشگری(اقامت و پذیرایی) را در توریستی ترین شهرستان گیلان تحمل می کنند اوضاع مطلوبی ندارند. از عدم تعلق تسهیلات بانکی ارزان قیمت تا اخذ مالیات برارزش افزوده، آوار جریمه دیرکرد و افزایش پله کانی سود وام ها و بدهی به تأمین اجتماعی و گرانی ملزومات،رمقی برای واحدهای گردشگری باقی نگذاشته است.
در ورزش هم اگر از قصه ی پر غصه ی ملوان عبور کنیم مشکلات ورزشگاه پیرانزلی دیگر از ترمیم صندلی و ایجاد میکس زون و … گذشته و اینک زنگ خطرش به صدا در آمده و مستعد یک رخداد تلخ انسانی است.
مبلمان و ترابری عمومی شهری، مصلی نمازجمعه، محیط زیست و تالاب و … هم به شرح ایضاً.
اینک اگر مسائل مالی و اختصاص بودجه را که اصل لاینفک حل و فصل موضوعات فوق الاشاره است نادیده بگیریم باید به تاریخ و پیشینه ی معماری انزلی و پیوست های فرهنگی و ورزشی آن که در کنار جاذبه های بی نظیرطبیعی توانسته بود توجه ایران و جهان را به خود جلب کند بیشتر اهمیت داد و این مهم می تواند راهبرد پارلمان شهری برای دستیابی به یک نقشه راه پیشرفت باشد. پرهیز از مقصّر یابی و واگذاری تقصیرات و در عوض ایجاد هم افزایی نیروهای توانمند شهرستان ائم از شخصیت های حقیقی و حقوقی، هنرمندان و محققان،فعالان اجتماعی و اصحاب رسانه،نخبگان علمی و قهرمانان ورزشی(بدون نگاه و انگیزه های سیاسی) تنها راه برای ایجاد تحرک و تلاش بیشتر به سمت توسعه و پیشرفت، در شهرستانی است که روزگاری الگوی آبادانی و توسعه یافتگی برای شهرهای دیگر بود.