چاپ مطلب چاپ مطلب

به مناسبت ۱۴اسفند۱۳۴۵ سالروز در گذشت دکتر مُحمّد مُصدّق/دکترعلی رحیم پور دکترای اقتصاد

اختصاصی همای گیلان:▪مُحمّد مُصدّق را بیشتر بشناسیم▪

درصد رشد تورم

آمار رسمی رشد تورم از سال ۱۳۱۶ خورشیدی موجود است .
۱۳۲۰☆۵۰‌درصد▪۱۳۲۱☆۹۶درصد▪۱۳۲۲ ☆۱۱۰‌درصد▪
دلیل ِآن؛ورود نیروهای اشغالگر ِ انگلیس،آمریکا و شوروی؛ به ایران در جنگ‌جهانی دوم بود .
نقدینگی زیاد اشغالگران سبب بالارفتن قیمت کالا ها و خدمات می شد که بخش عمده ای از کالاهای خریداری شده ،به بیرون از ایران ،هم ؛انتقال می یافت. ‌

رشد تورم در سال ۱۳۳۰☆۸/۳ درصد▪۱۳۳۱☆۷/۲ با درصد▪۱۳۳۲☆۹/۲ درصد ▪۱۳۳۳☆۱۵/۹ درصد بود .
[بانک مرکزی ،شاخص تورّم در سال های مختلف ] اعداد بالا به ما می گوید که در سال های ۱۳۳۰‌تا ۱۳۳۲ رشد تورم؛
تک رقمی بود
[باوجود تحریم کامل نفتی !] در سال ۱۳۲۹‌، کشور ایران؛واردکننده ی گندم و جو،اما در سال۱۳۳۲،به صادرکننده ی گندم و جو تبدیل شده بود [فرشاد مومنی،بهرام نقش تبریزی، اقتصاد ملّی].
در سال ۱۳۳۲ خورشیدی؛تولید گندم ۲۲ درصد،جو ۱۵درصد،برنج ۱۳درصد،پنبه ۷۶ درصد و چای۳ درصد؛نسبت به سال ۱۳۲۹ خورشیدی؛رشد داشت .
[اقتصاد بدون ِنفت؛انورخامه ای۱۳۷۵]

اقدامات دولت<<مُصدّق>>
در بخش کشاورزی

۱)تاسیس
<<بانک ِتوسعه ی صادرات>>
۲)۷۰ میلیون ریال اعتبار از سوی بانک ملّی به‌ بانک کشاورزی.
۳) تقسیم‌بندی راه های کشور به ۷ منطقه .
۴) بنیان ِ
<<مبادلات پایاپای>>
برای تشویق صادرات .
(آلمان‌،ایتالیا،مجارستان، فرانسه،شوروی،لهستان،
چکسلواکی،ژاپن،بلژیک و
هلند؛طرف های تجاری
پایاپای ایران بودند).
[کتاب دکتر محمد مصدق و اقتصاد ؛ نوشته ی دکترحسن توانایان فرد]

اشتباهات دولت ملّی مُصدّق

۱)بیرون راندن انگلیس با تکیه بر آمریکا .
۲)دریافت ۵ میلیون دلار<<شِکَر>>از آمریکا با استفاده از اصل چهارم.
[اصل چهارم = اصلی بود که توسط
<<هری ترومن رئیس جمهور دموکرات آمریکا در ۱۹۴۹>> عنوان شد که به برخی کشورها کمک مالی و فنّی شود تا این کشور ها؛به دامان سوسیالیسم شوروی نیفتند!
ترومن همان فردی است که دولت ِاو؛ ژاپن را در”هیروشیما”و”ناکازاکی” بمباران کرد!].
۳)دریافت وام ۲۵ میلیون دلاری از طرف <<اکسیم بانک>>.
۴)انتقال موجودی پشتوانه ایران از آفریقای جنوبی و کانادا به آمریکا .
۵)انتشار مبلغ یک میلیارد و پانصد و شصت میلیون ریال؛<<اسکناس>>در شرایط تورّمی در سال ۱۳۳۱ و افزایش این مبلغ در پایان اسفندماه ۱۳۳۱ به نُه [۹] میلیارد و سیصد و شصت میلیون ریال[همان منبع؛ص۳۴] که طبق<<نظریه ی مقداری پول>> اگر تولید(Q )و سرعت گردش پول(V)؛ثابت باشد؛ <<رشد ِنقدینگی>>فرجامی؛غیر از رشد تورّم را در پی نخواهد داشت .
عوامل فوق ،مناسبات ِارباب و رعیّتی ( فئودالی)و تسلط دربار ِشاهنشاهی سّبّب شد که قیمت ها؛سیر صعودی پیدا کند و مقدّمات روانی کودتا در کشور فراهم آید و سرانجام در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲؛ علیه دولت ِ ملّی مُحمّد مُصدّق ،
<<کودتا>>شود.

کمک ها و خیرات! جبهه ی متحد سرمایه داری به دولت کودتا

آمریکا تا پایان سال ۱۳۳۲خورشیدی ؛ مبلغ ۳۴ میلیون دلار برای کالا و ۱۰ میلیون دلار دیگر به عنوان<<وثیقه>> نشر ِ اسکناس و ۱۱ میلیون دلار برای واردات یکصد هزارتُن شکر به ایران کمک کرده است که سرجمع آن ۵۷ میلیون دلار شده است.
البته کمک های اصل چهارم و بیشتر از ۲ میلیون دلار کمک های فنّی اداره عملیات اقتصادی امریکا را نیز باید به ارقام قبل افزود.
کشور فرانسه نیز با کمک ۵ میلیارد فرانکی برای تهیّه و خرید کارخانه های برق،ماشین های راهسازی و آسفالت، ریسندگی و بافندگی،توسعه ی بندرها و بهره برداری از معادن به ایران اختصاص داد .
به دیگر سُخَن؛واردات ایران در پایان ۱۳۳۲ خورشیدی،از نظر مقدار ۸۴ درصد و از نظر ارزش۲۶ درصد و از نظر ارزش با احتساب گواهینامه ۵۷ درصد افزایش یافت که در واقع با کاهش نارضایتی مردم،زمینه های سیاسی حکومت ِکودتا را مستحکم می ساخته است .
[ همان منبع صص ۳۳ و ۴۴] مُحمّد مُصدّق،پس از کودتای ۲۸ مرداد در یک دادگاه نظامی محاکمه شد و ۳ سال؛ در زندان انفرادی و ۱۲ سال هم در <<حصر خانگی>> در املاکش در احمد آباد کَرَج ماند و درسال ۱۳۴۵ خورشیدی در گذشت و وصیّت کرده بود که در
<<ابن بابویه شهرری>>
[کنار شهدای ۳۰تیر ۱۳۳۱] به خاک سپرده شود اما؛ حکومت ِوقت نپذیرفت و دراملاک ِخود؛آرام گرفت و تا ۱۳۵۷؛رفتن به آرامگاهش توسط ِ حکومت ِ‌شاه ،ممنوع بود .‌
روح ِمُحمّد مُصدق؛شاد و قرین رحمت ِ خدا باد./با کانال همای خبر همراه باشید

About سردبیر ارشد

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …