کتاب «اصول و مبانی بیمههای اجتماعی» تالیف علی اخوان بهبهانی از طرف بخش انتشارات موسسه عالی پژوهش منتشر شد.
همای گیلان: به گزارش تندرست نیوز، این کتاب همانطور که از عنوان آن پیدا است به مبانی و اصول بیمههای اجتماعی، تعریف مفاهیم این حوزه، مبانی نظری و تاریخچه شکلگیری بیمههای اجتماعی میپردازد.
در این کتاب مباحث پایه بیمههای اجتماعی، تجربه کشورهای پیشرفته و همچنین تجربه خاص ایران مطرح شده است. این روزها مباحث زیادی در حوزه سیاستگذاری و همچنین در حوزه عمومی در مورد ضرورت اصلاح تامین اجتماعی و همچنین نقش آن در توسعه، مطرح شده است.
این در حالی است که ایدههایی که در این حوزه مطرح میشوند؛ گاهی نه تنها مسائل و مشکلات بیمههای اجتماعی را حل نمیکنند، بلکه مشکلاتی را هم به آن اضافه میکنند. دلیل اصلی این امر عدم آشنایی سیاستگذاران و تصمیمگیران با مسائل این حوزه است.
کتاب حاضر با شناسایی این مسئله سعی کرده است تا به شکلی جامع امکان آشنایی خوانندهها با مسائل بیمهای را فراهم کند و تمامی حوزههای آن را پوشش دهد. تاکنون کتابهای زیادی از جمله توسط موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی در مورد مباحث مختلف بیمههای اجتماعی منتشر شده است. این کتاب به نوعی مباحث مهم این کتابها را پوشش میدهد.
تامین اجتماعی به عنوان یک نیاز بشری در سراسر جهان مورد استفاه قرار میگیرد و زندگی اکثر انسانها به نوعی تحت تاثیر آن قرار گرفته است. تامین اجتماعی به مفهوم کنونی خود حاصل یک روند تاریخی طولانی است. این روند با احساس نیاز انسان به امنیت اقتصادی در رویارویی با خطرات اجتماعی آغاز شد و به تدریج در طی قرون و اعصار با تغییرات اوضاع اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فکری جوامع انسانی متحول شد تا به وضع کنونی خود رسید و همچنان نیز در حال تغییر است.
بر این اساس نظامهای تأمین اجتماعی متفاوتی در کشورهای مختلف شکل گرفته است که هرچند از لحاظ مقررات و دامنه شمول از تفاوتهایی برخوردار است، اما از نظر اصول، عملکرد و تعهدات و مزایا تا حد زیادی به یکدیگر شباهت دارند و از الگوهای تقریبا مشخصی تبعیت میکنند که هر نوع سیاستگذاری و تصمیمگیری در این حوزه نیازمند درک و فهم آنها است.
نیاز بشری و اهمیت تامین اجتماعی از یکسو و چالشهای موجود در این حیطه و بحرانهای ناشی از ناکارآمدی صندوقهای بازنشستگی از سوی دیگر این ضرورت را ایجاد کرده است که اصول و مفاهیم تامین اجتماعی همراه با زمینههای تاریخی و تجارب مختلف در این زمینه بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
با توجه به این مسئله، هدف اصلی این کتاب، آشنایی خواننده با مفاهیم کلیدی و اساسی بیمههای اجتماعی (به عنوان یکی از مؤلفههای تامین اجتماعی) و همچنین مفهوم تامین اجتماعی است. در کتاب پیش رو سعی شده است در چهار فصل ضمن آشنایی مختصر با تعریف، مفاهیم و تاریخچه تامین اجتماعی، به مبانی نظری تامین اجتماعی، بستر اقتصادی نظام تامین اجتماعی، نظامهای چندلایه تامین اجتماعی و اصول و مبانی تامین اجتماعی از دیدگاه اسلام پرداخته شود.
در ادامه با تشریح مبانی و مدلهای مدیریت منابع و مصارف در تامین اجتماعی، چالشهای نظامهای تامین اجتماعی و اصلاحات صورت گرفته در آنها بررسی شده و در پایان نیز وضعیت تامین اجتماعی در ایران، سیر تحولات حقوقی و ساختاری آن، قوانین تامین اجتماعی در کشور و صندوقهای ارائه کننده بیمه اجتماعی در ایران مورد بحث قرار گرفته است.
این کتاب میتواند مورد استفاده دانشجویان مقاطع مختلف در رشتههایی همچون مدیریت، بیمه، علوم اجتماعی و سیاستگذاری قرار گیرد. امید است کتاب حاضر اطلاعات مفیدی را در اختیار سیاستگذاران، برنامهریزان، اساتید، دانشجویان، مدیران و علاقهمندان به حوزه تامین اجتماعی قرار دهد.