چاپ مطلب چاپ مطلب

تاریخچه حقوق در ایران ✍️الهام قنبری دانشجوی سال چهارم رشته حقوق

اختصاصی همای خبر/نخستین نظام حقوق قضائی ، اداری و مالی در ایران به دوره نو سنگی حدود هشت هزار سال قبل باز می گردد که اجدادمان با دو عنصر مهم آشنا شده بودند ؛ کشت غلات و اهلی کردن حیوانات .
در گذر زمان همورابی پادشاه بابل حدود چهار هزار سال پیش مدرن ترین قوانین از جمله قوانین حقوقی را تنظیم کرد و حدود دو هزار و پانصد سال قبل ، کوروش کبیر نیز منشور حقوق بشر کوروش را به رشته تحریر در آورده است .
با استقرار مزد یسنا ، دین زرتشت ، در دوره های میانی حکومت هخامنشیان ، نظام حقوقی آن سلسله و سپس تا پایان حکومت سلسله ساسانیان با شدت و ضعف بر اساس نظام حقوقی دینی که در اوستا ، زنده و پازند نوشته شده بود ، استوار گردید .
بعد از حضور مسلمانان در ایران ، نظام حقوق اسلامی با نگاه فقهی اهل سنت در دوره عمویان و عباسیان جاری شد تا این که با استقرار مغولان و تیموریان نظام حقوقی مندرج در یاسای چنگیزی و تزوک تیموری در نظام اداری ایران حاکم گردید .
با کوشش های شاه اسماعیل صفوی در سال ۹۰۷ قمری ، نظام حکومتی شاهنشاهی صفویان وحدت را به قلمرو ایران بازگردانید و نظام حقوقی شیعی جایگزین نظام حقوقی پیشین شد . با پیروزی انقلاب مشروطه در سال ۱۳۲۴ قمری ، با تاسی از نظام های سیاسی غرب خصوصا تحت تاثیر منشور و قانون اساسی انقلاب کبیر فرانسه در سال ۱۷۸۹ میلادی ، نظام حقوقی جدیدی در ایران رواج یافت .
در سال ۱۳۰۴ شمسی با بسط و گسترش نفوذ رضا خان و تاسیس سلسله پهلوی ، نهاد های حقوقی نوین بر اساس مدل اروپایی در دستور کار قرار گرفت و در نهایت با پیروزی انقلاب اسلامی در ۱۳۵۷ شمسی نظام حقوقی خواستی بر اساس فقه امامیه در همه شئونات زندگی فردی ، اجتماعی واداری تسرّی یافت و همچنان ادامه دارد .

با کانال همای خبر همراه باشیدhttp://@homaygilanir

About مدیر خبر1

Check Also

با خرید یک ملک توسط مدیریت شهری ظرفیت فضای پارکینگ امیرمؤمن لاهیجان افزایش یافت

با خرید یک ملک توسط مدیریت شهری ظرفیت فضای پارکینگ امیرمؤمن لاهیجان افزایش یافت با …