چاپ مطلب چاپ مطلب

تهران در گُذَر ِ تاریخ( ۷) /دکتر رحیم پور دکتری اقتصاد

دوره ی ناصر الدین شاه
اختصاصی همای گیلان: با اجرای طرح نوسازی تهران تمام برجها و باروها و استحکامات دفاعی تهرانِ فتحعلیشاهی را خراب و خندق‌های عمیق شهر را پُر کردند. خندق جدید تهران را هم به تقلید از خندق پاریس هشت ضلعی ساختند.
در آخرین سالهای دوران پنجاه ساله ناصرالدین شاه ، تهران ؛ دوازده دروازه داشت. تمامی این دروازه ها در دهه اول سلطنت رضا شاه،به بهانه ی تعریض خیابان های پایتخت و نوسازی شهر تخریب شد.”احمد امین ” که وابسته نظامی امپراتوری عثمانی در دربار تهران بوده است، در گزارش خود که مربوط به سال ۱۲۷۳ خورشیدی یعنی ۲ سال پیش از ترور ناصر الدین شاه ؛ می نویسد :
«تهران با جمعیت متجاوز از ۲۵۰ هزار نفر در قسمت شرقی جلگه‌ای به مساحت ۲۵۰۰ کیلومتر مربع بنا شده است.
[ یعنی در هر کیلومتر مربع ؛ ۱۰۰ نفر زندگی می کردند.در آغاز ِ پایتختی<< آقا محمد خان >> تهران ۱۵هزار نفر جمعیت داشت.به علت ِبیماری های واگیردار و نبود بهداشت،جمعیت ِتهران؛ در دوره ی ناصر الدین شاه باید به ۴۰ هزار نفر می رسید .چرا ؟ چون نرخ رشد جمعیت در ایران تا سال ۱۳۴۰ خورشیدی کمتر از یک درصد بوده است . بعد از افزایش بهداشت و مهار بیماری های واگیر دار در سال های ۱۳۴۰ تا ۱۳۶۰ نرخ رشد سالانه ی جمعیّت به۴ درصد رسید و انفجار جمعیتی رخ داد .‌پس رسیدن جمعیت به ۲۵۰هزار نفر در دوره ی ناصرالدین شاه ،۸۰ درصد آن، ناشی از کوچندگی بوده است.پس بکار بردن<< تهرانی اصیل >>و <<بچه ی تهران >>حرفی غیر علمی است و اعتبار تاریخی هم ندارد.در آغاز حکومت <<رضا شاه >>جمعیت شهر تهران ۳۰۰ هزار نفر و در سال ۱۳۵۵به ۴ میلیون نفر و اینک در۱۳۹۶درمرز ۱۰ میلیون نفراست]
شهر تهران با یک باروی گلی محصور است و خندقی به عمق ۱۵ متر،این بارو را محافظت می کند. تهران دروازه های متعدد دارد و ماموران گمرک در این دروازه ها حقوق گمرکی می گیرند و قنات ها، که حفر آن پُر خرج است، در تصرف ثروتمندان می باشد. مجرای آب های جاری در داخل شهر، بر خلاف خارج شهر، سرپوشیده نیست و اهالی در اطراف جوهای آب، لباس می ‌شویند و آب انبارها از همین آبهای آلوده پُر می‌شوند. حمام‌های تهران یک خزینه دارد که آب آن دیر عوض می‌شود .
ثروتمندان و وزراء با کالسکه‌های شش اسبه و سرویس چای و قلیان که به همراه می ‌بردند، در کمال عظمت در شهر رفت و آمد می‌کنند. »
از یادگارهای دیگر این دوره راه آهن حضرت عبدالعظیم است که هفت سال پیش از مرگ ناصرالدین شاه به کار اُفتاد و امتیاز آن متعلق به یک شرکت بلژیکی بود‌‌.
[ مردم تهران ،این خط ِ آهن را << ماشین دودی >> می گفتند. چون سوختش زغال سنگ بود و دودزا .
اینک این” ماشین دودی “در ایستگاه متروی شهر ری برای نمایش گذاشته شده است].
اقدامات اقتصادی و اجتماعی و سیاسی ناصرالدین شاه در حکومت ۵۰ ساله اش :
۱) کُشتن باب، بهاالله و قُرّه العین ( رهبران بهاییت ) .
۲) جدایی<< افغانستان >>از ایران طبق ِ<< معاهده ی پاریس>> در ۱۲۳۵ خورشیدی .
۳) کُشتن << امیرکبیر >> صدر اعظم ِ ایران.
۴ ) ایجاد وزارت خانه های داخله[ کشور ]؛مالیه [ دارایی]، عدلیه [دادگُستری] و فوائدعامه[ رفاه ِ اجتماعی] برای نخستین بار در ایران .
۵ ) ایجاد ِ مجلس مشورت .
۶) امضای قرارداد “رویتر “[ واگذاری کل معادن ایران ].
۷)سفر به فرنگ و ملاقات با بیسمارک [ صدر اعظم آلمان ] ، ملکه ویکتوریا [ انگلیس ] و مارشال ماکموهون [ رئیس جمهور فرانسه ]
و خرید دستگاه های”ضرب سکّه و تمبر پُست .[ ناصرالدین شاه ، نخستین شاهی بود که در تاریخ ِ ایران به ” فرنگ ” سفر کرده و بسیار هم متاثر شده بود .
۸) اصلاح نظام ِقضا[ دادگستری ] .
۹) امضای پیمان < آخال >[ جُدایی ترکمنستان از ایران و پیوست به روسیه ی تزاری ].
۱۰ ) امضای قرارداد < رژی>[ امتیاز توتون و تنباکو ] .
۱۱ ) ساخت شمس العماره ،تکیه دولت،تالار سلام ،تالار آینه و کاخ های ابیض،عشرت آباد سلطنت آباد ،امیریه و باغ و مسجد سپهسالار و..‌…
در آستانه پنجاهمین سال سلطنت ؛ناصرالدین شاه به <حرم عبدالعظیم حَسَنی> در “شهر ری” در آمد.
توسط<< میرزا رضای کرمانی >> که از شاگردان << سیّد جمال الدین اَسَد آبادی >> بود با اسلحه ؛ ترور و در دم کُشته شد !
سیّد جمال الدین اسد آبادی؛در اوایل ورود خود به ایران به ” نظریه ی انقلاب از بالا” [ Revolution From Above ]باور داشت. با ملاقات هایی که با ناصرالدین شاه و دیگران داشت ؛ از تحقُّق ِ نظریه اش ؛ نااُمید شد و دستور ِ ترور ” ناصرالدین شاه ” را داد .
چنانکه ، گفته شد << آقا محمد خان >> در ۱۰۰ سال پیش از این ” ترور”؛ چشمان ِ ” ۲۰هزار کرمانی را ؛ از ” حدقه” بیرون آورده بود .این کینه تاریخی میرزا رضای کرمانی می تواند ، مزید ِ بر علّت باشد.
به سرعت ” مظفّر الدین میرزا ” ولیعهد ِ ۴۵ ساله ” خود را از تبریز به تهران رسانید و بر تخت ِ قدرت در پایتخت نشست .

با کانال همای خبر همراه شوید

About عطیه نصرتی

Check Also

وعده‌هایی در زمان آینده؛ سرنوشتی در زمان نامعلوم

وعده‌هایی در زمان آینده؛ سرنوشتی در زمان نامعلوم یادداشت از انوشیروان مباشرامینی در فضای مدیریتی …