توجه تومان به مباحث فنی،مدیریتی و اقتصاد کشاورزی برای رونق کشاورزی ضروریست
یادداشت: سید رضا علوی زمیدانی/ استانهای شمالی از جمله گیلان ظرفیت بالفعل شدن تولید محصولات کشاورزی در کشور را دارند و ضرورت دارد به تناسب آب،خاک و هوای شمال کشور،این مناطق قطب کشاورزی در نظر گرفته شود و مباحث فنی،مدیریتی و اقتصاد کشاورزی بصورت توامان دیده شود.
یادداشت: سید رضا علوی زمیدانی/ بررسی های میدانی نشان می دهد که قریب به ده درصد از کودهای کشاورزی مزارع و باغات گیلان به کشاورزان این استان تحویل داده شده است و اگر همین روند بخواهد ادامه پیدا کند شاهد کاهش کمیت در میزان تولیدات زراعی و باغی از جمله برنج و چای خواهیم بود.
هر چند کارشناسان کشاورزی اذعان دارند که مصرف کود شیمیایی در زمین باعث آلودگی آبها می شود که استدلال درستی نیز می باشد ولی کاهش مصرف کود شیمیایی در مزارع باید یک روند تدریجی را طی کند و تبعا برای جایگزین آن باید تدبیر کنند.
هر چند وزیر محترم جهاد کشاورزی در یک ماه اخیر قول داده بود که ارز مواد لازم برای تولید کود کشاورزی را برای تولیدکنندگان تامین خواهد کرد ولی ظاهراً تولید کود با سرعت خیلی پایین در حال انجام است.
نکته جای تامل اینجاست که چه برنامه ریزی برای تولید محصولات کشاورزی داریم؟
گاهی ارز تخصیص نمی دهیم تا مواد لازم برای نهاده های کشاورزی تولید شود.
گاهی مجوز واردات بی رویه میدهیم و به همین دلیل کشاورز داخلی توجیهی برای به صرفه بودن محصولات کشاورزی ندارد.
گاهی مثل سیب زمینی مجوز صادرات میدهیم و تعادل بازار این محصول را به هم میزنیم سپس مجبور به واردات این محصول می شویم.
گاهی آب کشاورزی را به موقع رهاسازی نمی کنیم.
گاهی بیمه های کشاورزی به تعهدات شان عمل نمی کنند.
صادقانه بگویم کدام یک از این تنش هایی که در مسیر تولید و بازار محصولات کشاورزی وجود دارد،انگیزه را برای کشاورزان مضاعف می کند؟
متولیان کشاورزی و بازار ماموریت دارند که برای تولید و توزیع محصولات کشاورزی با هم هماهنگ باشند تا کشاورزان و مصرف کنندگان،قربانی ناهماهنگی های مرسوم این حضرات نشوند و اگر قرار باشد کشاورز قبل از فصل زراعی دغدغه نهاده های کشاورزی را داشته باشد،در حین فصل زراعی و باغی درگیر تنش آبی باشند و بعد از کشت نیز دغدغه فروش و توزیع را داشته باشند،پس ماموریت متولیان کشاورزی و بازار کجا تعریف شده است؟
استانهای شمالی از جمله گیلان ظرفیت بالفعل شدن تولید محصولات کشاورزی در کشور را دارند و ضرورت دارد به تناسب آب،خاک و هوای شمال کشور،این مناطق قطب کشاورزی در نظر گرفته شود و مباحث فنی،مدیریتی و اقتصاد کشاورزی بصورت توامان دیده شود