چاپ مطلب چاپ مطلب

جمال خاشقجی کجاست؟/علی دادخواه

اختصاصی همای گیلان: این روزها همه رسانه های جهان خبر ناپدید شدن جمال خاشوقچی روزنامه نگار مخالف محمد بن سلمان شاهزاده و ولیعهد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول و ربودن و یا قتل او را در صدر اخبار و گزارشهای خود قرار داده اند. با این همه تاکنون هیچیک از این رسانه به ماجرای مشابه ۴۰ سال پیش ربودن ناصر سعید فعال و روزنامه نگار و نویسنده مبارز و رادیکال سعودی توسط سفارت عربستان در بیروت در دسامبر ۱۹۷۹ اشاره نکرده اند.

ناصر سعید کارمند شرکت نفت آرامکو در عربستان بود و از مدافعان حقوق کارگران،آزادی های سیاسی و مدنی و برابری حقوق شیعیان در عربستان بود. هنگامی که از نقشه نیروهای امنیتی آل سعود برای دستگیری و اعدام خود با خبر شد در اواخر دهه ۱۹۵۰ به خارج گریخت و با نوشته ها و سخنرانی های خود به افشای ماهیت نظام سعودی دست میزد. او چندین کتاب در باره عربستان و از جمله تاریخ آل سعود را نوشت. مدتی در یمن در سالهای پس از ۱۹۶۲ و سپس در قاهره در زمان حکومت جمال عبدالناصر رهبر مردمی مصر از طریق رادیو صوت العرب به مبارزات خود علیه آل سعود ادامه داد و به ایراد سخنرانی در محافل عربی و کنفرانس ها در کشورهای عرب و اروپا میپرداخت.

پس از مرگ جمال عبدالناصر در ۱۹۷۰ و دوستی #انور_سادات با رهبران سعودی، ناصر السعید در سایر پایتخت های عرب بویژه در بیروت فعالیت میکرد. اما در اواخر دسامبر ۱۹۷۹ در بیروت ناپدید شد و همسر او بر این باور بود که سفارت عربستان در بیروت به کمک برخی گروههای فلسطینی او را ربوده است. خبر ربودن او در رسانه های عرب و جهان بازتاب یافت و عربستان دست داشتن در ماجرا را تکذیب کرد. اما سه سال بعد مارک یونگ ،گارد محافظ ملک فهد پادشاه عربستان در گفتگو با یکی از روزنامه های امریکایی فاش کرد که ناصر السعید را به دستور مستقیم فهد پادشاه عربستان در بیروت ربوده و او را در ارتفاع بالا از هواپیما به بیرون پرت کرده اند.

جسد او هرگز پیدا نشد و به گفته یونگ احتمالا طعمه حیوانات خشکی و یا دریا در سواحل دور افتاده لبنان شده بود. گرچه ربودن و قتل ناصر سعید در ۱۹۷۹ برابر با ۱۳۵۸ خورشیدی با روشهای پیچیده صورت گرفت اما رسوایی ربودن جمال خاشوقچی بسیار آشکار صورت گرفته و مدارک لازم برای اثبات ناپدیدی او در کنسولگری عربستان در استانبول و سفر همزمان ۱۵ نیروی عملیاتی سعودی به استانبول و ورود آنها به کنسولگری موجود است.

اطلاعات موجود درباره ماجرای جمال خاشقجی نشان می دهد سناریوی «المهدی بن برکه» مو به مو درباره خاشقجی تکرار شده است. هنوز هم پرسش های بی پاسخی درباره آنچه چهل سال پیش بر سر یک مخالف مغربی دیگر آمد مطرح است .گفته می شود سازمان آزادیبخش فلسطین بن برکه را تحویل مقامات مغربی داد و او پس از آن ناپدید شد. هدف قرار دادن مخالفان اقدامی است که رژیم های سرکوبگر معمولا به آن متوسل می شوند ولی سربه نیست کردن مخالفان از طریق ربودن یا زندانی کردن آنها، موجب بحث و جدل زیادی می شود .

محمد بن سلمان باید به سیاست اعتدالی پدران‌خود باز گردد و گرنه دستان جوانش در آتش خواهد سوخت.و چنین گفته اند که :” آنچه را که جوان در آئینه نمی بیند پیر در خشت خام می بیند.” و فرق کشور ایران با عربستان سعودی این است.ما همواره در این منطقه بوده ایم ، افزودن نام عربی بر خلیجی که همیشه ایرانی بوده همانقدر جعلی و سبک سرانه است که گذاشتن نام یک قبیله بر یک کشور غیر قابل تحمل .

رهبر انقلابی که مدعی تغییر و اصلاح است ، می بایست وقتی وارد عرصه قدرت هم شد ودر راس امور هم قرار گرفت انقلابی باقی بماند.معنی این سخن آن نیست که او از سیاست ورزی دور کند، نه! بلکه او می بایست سیاست را هم دگرگون کند و انقلابی سیاست بورزد.در هر صورتی من تاکنون هیچ انسان خوب و پرهیزکاری را ندیده ام که بتواند در عرصه سیاست و حکومتداری دستان خود را از آلوده گی حفظ کند.ولی برای اصلاحات نیازمند تغییر در فرهنگ و‌ افکار هستیم.باید دوباره متولد شویم.و این تنها به رواداری و عدم خشونت نیازمند است و‌نه حتی اخلاق و یا دین.دادن حق رانندگی به زنان و‌ حذف پلیس دینی در عربستان گامهای خوبی بن سلمان است ولی او عجولانه پیش می رود و البته در جایی که موضوع تغییر خودش و طبقه اجتماعی اوست کاملا بدوی و جاهلانه عمل می کند.همچنان که در سیاست خارجی و اقدامات نظامی اینچنین عمل کرده است.محمد بن سلمان باید به این پرسش پاسخ بدهد که‌جمال خاشقجی کجاست ؟

با کانال همای خبر همراه باشید

About عطیه نصرتی

Check Also

فرار؛از”روستا”؛ قرار؛در”شهر”(۱۰)

🌓فرار؛از”روستا”؛ 🔶قرار؛در”شهر”🌘(۱۰) یادداشت از علی رحیم پور سرشکه  ۲)○استان البرز○ (بخش سوم) ○چای دبش○ شرکت …