دبیر شورای پدافند غیرعامل استان گیلان: پدافند غیرعامل از چه چیزی محافظت میکند؟ / استحکامات دفاعی با پیشرفت و تغییر جنگ افزارها تغییر کند
عطیه نصرتی اردیبهشت 20, 1398اخباردیدگاهها برای دبیر شورای پدافند غیرعامل استان گیلان: پدافند غیرعامل از چه چیزی محافظت میکند؟ / استحکامات دفاعی با پیشرفت و تغییر جنگ افزارها تغییر کند بسته هستند321 Views
امیر محمدپور ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، پدافند غیرعامل را مثل مصونیت سازی بدن انسان دانست و اظهار کرد؛ مفهوم بیانات مقام معظم رهبری درباره مصون سازی پدافند غیرعامل این است که مصون سازی را بی اثر سازی اثر تهدید بر کشور تعریف میکنند.
همای گیلان، سیزدهمین جلسه کارگروه تخصصی انرژی و آب شورای پدافند غیرعامل استان گیلان با حضور امیر محمدپور مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری و دبیر شورای پدافند غیرعامل استان گیلان، رضا اسلامی مدیرکل مدیریت بحران استانداری، عظیم بلبل آبادی مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان، مدیران عضو کارگروه تخصصی آب و انرژی شورای پدافند غیرعامل استان، دبیران و مسئولین پدافند غیرعامل دستگاههای عضو کارگروه در سالن جلسات شرکت برق منطقهای استان گیلان برگزار شد.
مصون سازی یعنی بی اثر سازی اثر تهدید بر کشور
امیر محمدپور ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، پدافند غیرعامل را مثل مصونیت سازی بدن انسان دانست و اظهار کرد؛ مفهوم بیانات مقام معظم رهبری درباره مصون سازی پدافند غیرعامل این است که مصون سازی را بی اثر سازی اثر تهدید بر کشور تعریف میکنند. بعبارتی سازمان پدافند غیر عامل باید کارهایی را انجام دهد که تهدیدات متصور که در موضوعات مختلف اتفاق میافتاد هیچ اثری برما نگذارد. امام خامنهای عزیز میفرمایند؛ پدافند غیرعامل نتیجهاش این است. ببینید چقدر مهم است که ما این حالت را در کل پیکره کشور و جامعه در دستگاههای مختلف بوجود بیاوریم. کاری کنیم که همت ما فقط مصروف به این نباشد که دشمن را منصرف کنیم یا برای مقابله خودمان را آماده بکنیم. نه، کاری کنیم که ما مصونیت در خودمان بوجود بیاوریم. این با پدافند غیرعامل تحقق پیدا میکند. بنابراین این مسئله، مسئله بسیار مهمی است که بایستی راه بیفتد.
سازمان پدافند غیرعامل از چه چیزی محافظت میکند؟
مدیرکل پدافند غیرعامل استان گیلان در ادامه با تعریف پیکره کشور، اظهار داشت؛ کل پیکره کشور یعنی، زیرساختها و رو ساختها، جامعه به معنی مردم و جمعیت و دستگاهها یعنی نظام اجرایی کشور و نظام حکومتی و حکمرانی در واقع تعریف پدافند غیرعامل از منظر مقام معظم رهبری هستند، این تعریف پدافند غیرعامل را در مثلثی قرار میدهد که سه ضلع آن کل پیکره کشور را ایجاد میکند و در واقع این سه مؤلفه شاکله حکومت را تشکل میدهند، در واقعشان نزول حکومتها نیز ارائه خدمات به مردم، اداره، پشتیبانی و تأمین نیازمندیهای آنان است، به تعبیری پدافند غیرعامل از مردم، زیرساختهای کشور، نظام مدیریتی ومدل حکمرانی کشور حفاظت میکند؛
شناسایی تهدیدات و راههای مقابله با آن
محمدپور گفت: پدافند غیرعامل یک رابطه مستقیم با تهدیدات دارد، یعنی باید اثر تهدید را خنثی کند، اساساً تهدیدات دو دسته هستند؛
۱) تهدیدات طبیعی (سیل، زلزله و طوفان و…) که منشاء طبیعی دارند.
۲) تهدیدات غیر طبیعی (جنگها، حوادث صنعتی و …) که به آن انسان ساخت میگویند و منشاء انسانی دارد.
وی تشریح کرد: در حوزه تهدیدات طبیعی به این خاطر که منشاء آنها طبیعت است برخی از مضوعات در آن وجود ندارد و ویژگیهای مختص به خود را دارد، به عنوان مثال چون منشاء آنها طبیعی است، انسان در ایجاد آن نقشی ندارد، بنابراین انگیزه، اراده و دشمنی در تهدیدات طبیعی وجود ندارد اما در تهدیدات غیر طبیعی مشخصات عکسی را نسبت به تهدیدات طبیعی یافت میکنیم، و ریشه این تهدیدات انسان است، در تهدیدات انسان ساخت، دشمنی، اراده و انگیزه وجود دارد، وقتی در تهدیدات منشاء انسانی حضور دارد، چگونگی عمل ایجاد میشود و یعنی استراتژی، مفاهیم مبنایی وجود دارد که این یعنی دکترین، وقتی در تهدیدات از وجود منشاء انسانی صحبت میکنیم، به معنای این است که باید مفاهیم کی، کجا، و چگونه را مد نظر قرار دهیم اینها مؤلفههای انسانی تهدیدات انسان ساخت هستند.
استحکامات دفاعی ما باید با تغییر جنگ افزارها تغییر کند
محمدپور ادامه داد: فضای سایبر در حال تحول و ترکیب با همه موضوعات است و فضاها و تهدیداتی را بوجود میآورد که نسبت به تهدیدات گذشته کاملاً متفاوت است. بنابراین مقابله با تهدیدات غیر طبیعی و تهدیدات انسان ساخت یک رویکرد متغییر است، ما نمیتوانیم یک رویکردی که از قبل برای یک تهدید انسان ساخت داشتهایم را برای همان تهدید در برهه کنونی داشته باشیم، چرا که اثر هر یک از تهدیدات با یکدیگر متفاوت است و همین اثر متفاوت نیز طی گذشت زمان تغییر میکند، لذا استحکامات دفاعی ما بایستی با پیشرفت و یا تغییر جنگ افزارها تغییر کند.
وی با اشاره به اینکه با وارد شدن هوشمندی به داراییهای ما، مقوله ما مقوله پیچیدهتری خواهد شد، افزود: در شهر هوشمند ما ابزارهای مختلفی از خانه، کارخانه و اتومبیلهای هوشمند را شاهد هستیم و پلتفرمی که در لایه زیرین شهری با کارکردهای الکترونیکی و سایبری قرار دارد، تمام نظامات شهر را کنترل میکند و در اینگونه شهرها دیگر یک مهندس شهر ساز توانایی ندارد که شهر را کنترل و یا حتی بسازد و بایستی به دنبال کسب دانشهای ترکیبی برود.
باید با شناسایی تهدید در دفاع بروز باشیم
محمدپور اضافه کرد: برای مصون سازی زیر ساختهای این چنینی نمیتوان با دانش تک رشتهای این اتفاق را رقم زد، باید با دانشهای تخصصی پیشرفته و ترکیبی این کار را انجام دهیم، لذا بایستی برای اجرای پدافند غیرعامل در اینگونه موضوعات دانشهای چند رشتهای را فرا بگیریم، که متاسفانه در داخل کشور این رشتهها را نداریم ولی دربرخی کشورهای اروپایی، امریکا، کانادا و استرالیا دانشگاههایی وجود دارد به عنوان CIP یعنی حفاظت از زیر ساختهای حیاتی که در مقاطع ارشد و دکتری دانشجو میپذیرد.
دبیر شورای پدافند غیرعامل استان گیلان گفت: اگر فکر کنیم با دانشی که دیروز ما کسب کردهایم میتوانیم در برابر تهدیدات امروز دفاع کنیم، درگیر یک فکر عقب بَرنده شدهایم چرا که سرعت تولید علم بسیار زیاد شده و این سرعت زیاد بسیاری از متخصصین قدیمی را عقب گذاشته است.