همای گیلان:معاون عمرانی وزارت کشور و رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور از تدوین لایحه مدیریت شهری خبر داد و گفت: این لایحه برای تامین احتیاجات شهری هم اکنون به دولت تقدیم شده است.
هوشنگ خندان دل در نشست خبری با اشاره به اینکه انتخاب شهردار با رأی مردم در این لایحه گنجانده شده است، افزود: علاوه بر نحوه انتخاب شهردار، تاسیس صندوق توسعه شهری و فراهم کردن مدیریت یکپارچه شهری و ایجاد پلیس شهر برای کنترل تخلفات شهری نیز در این لایحه پیشبینی شده که در حال بررسی در کمیسیونهای ذی ربط در دولت است.
وی در ادامه تصریح کرد: برای اداره امور شهرها و اتکای بیشتر به مردمسالاری دینی و گسترش و استقرار نظام شوراها و ارجاع هرچه بیشتر امور به شهرداریها، اصلاح لایحه مدیریت شهری تدوین و به دولت تقدیم شده است.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ادامه داد: از قانون برنامه دوم توسعه موضوع یکپارچه سازی شهری مورد تاکید مجامع کارشناسی و قانونگذاران بود. همچنین پیامدهای عدم توجه به این موضوع نیز بررسی میشده است.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور با بیان اینکه با وجود کارشناسیهای متعدد برای بهبود خدمات و توجه به شهروندان تا کنون بسته قابل توجهی برای ارائه به مراجع قانونی تدوین نشده است، گفت: در ماههای پایانی سال گذشته و آغاز سال جاری موفق به تدوین لایحهای از طرف وزارت کشور شدیم که هماکنون در حال طی کردن مراحل کارشناسی در کمیسیونهای ذیربط در دولت است. در ماده ۱۷۳ برنامه پنجم توسعه نیزبر لایحه مدیریت شهری تاکید شده است که باید توسط دولت به تصویب برسد و به مجلس ارائه شود.
خنداندل اصلیترین ویژگی لایحه مدیریت شهری را نحوه انتخاب شهرداران عنوان کرد و افزود: در این لایحه پیش بینی شده است تا در شهرهای با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر، شهرداران توسط مردم و در زمان انتخاب اعضای شورای شهر انتخاب شوند.
وی با بیان اینکه تاسیس یک صندوق برای توسعه امور شهری نیز اجتنابناپذیر است، گفت: برای تامین احتیاجات شهری به خصوص بین شهرهای کوچک چنین صندوقی نقش زیادی دارد و به همین دلیل در این لایحه به آن توجه شده است.
معاون عمران و توسعه امور شهری وزارت کشور افزود: در این لایحه ایجاد یکپارچگی مدیریت شهری و نظارت بیشتر بر شورای شهر، استقرار خزانه شهر و ساماندهی جریان گردش مالی در شهرها گنجانده شده است. همچنین در این لایحه برای بررسی تفریغ بودجههای سنواتی دیوان محاسبات شهر پیشبینی شده است.
خنداندل درباره مقوله کنترل تخلفات شهری در این لایحه نیز اظهارکرد: پلیس شهر با همکاری نیروی انتظامی و تحت نظر شهرداری آن دسته از مقرراتی که بیتوجهی به آنها به زندگی سایر شهروندان آسیب وارد میکند را کنترل میکند که ساخت و ساز بیرویه و سد معبر از جمله این تخلفات است که کنترل آن براساس این لایحه برعهده پلیس شهر پیشبینی شده است.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریها در ادامه تفکیک سایر وظایفی که مربوط به امور شهر میشود ولی برعهده سایر دستگاههاست را از جمله عوامل موثر در تحقق مدیریت یک پارچه شهری عنوان کرد و افزود: طیف گستردهای از این وظایف در قالب فعالیتهای ورزشی، بهزیستی، ایجاد فضای آموزشی در مقاطع سهگانه، ساخت و ارائه مسکن ارزان قیمت، تامین انرژی و موضوعات مربوط به سفر و ایرانگردی از جمله اموری است که باید بر عهده شورای شهر و شهرداری قرار بگیرد تا زمینه تشکیل سند توسعهای در شهر فراهم شود و اقدامات مربوطه همافزایی مثبتی به وجود بیاورند.
وی درخصوص نحوه تحقق درآمدها در شهرداریها گفت: چنانچه ما روشهایی موجه و کارشناسی شده در مقابل شهرداریها برای اداره امور قرار ندهیم، این نگرانی به وجود میآید که شهرداریها برای ایجاد درآمدها مشکلاتی برای شهر به وجود بیاورند که از جمله تاکید بر تحقق درآمدها در حوزه ساخت و ساز برای تامین منابع مالی یکی از مسائلی است که در بلندمدت برای شهر مشکلاتی را ایجاد میکند. بنابراین باید به سمتی پیش برویم که تأمین هزینههای اداره شهر برعهده عموم مردم شهر باشد که با ایجاد درآمد پایدار که از اوایل دهه ۶۰ مورد توجه قرار گرفته بود، محقق خواهد شد.
معاون عمرانی و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشوربا بیان اینکه در حال حاضر درآمد شهرداری ناشی از عوارض ساختمانها بخش بزرگی از درآمدها را فراهم میکند، افزود: تنها دو تا دوونیم درصد از عوارض شهرداریها برعهده مردم است ولی با اصلاح این لایحه در یک دوره زمانی پنج تا ۱۰ ساله ترکیب به شکلی اصلاح میشود که درآمد حاصل از ساخت و ساز به کمتر از ۳۰ درصد تقلیل پیدا کند و درآمدهایی که عموم مردم را دربرمیگیرد به یک سوم افزایش یابد.
خنداندل همچنین با اشاره به مسائل اداری و استخدامی گفت: در رابطه با انجام شیوه کار و کارکنان شهرداری مقررات استخدامی و پرداخت دستمزد به گونهای است که تنوع زیادی در آن دیده میشود، اما استخدام و به کارگیری نیرو و پرداخت حقوق و مزایا نسبت به سایر کارکنان در دستگاههای دیگر کمتر است، اما باید این پرداختها به شکلی باشد که مرتبا توسط کارفرمای اصلی یعنی مردم مورد ارزیابی قرار گیرند و اگر عملکرد مثبتی دارند پاداش دریافت کنند.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در این خصوص افزود: در آییننامه اداری و استخدامی شهرداریها موضوعاتی را که بیش از ۲ دهه مورد توجه بود، تدوین کردهایم تا به طور مشترک به دولت تقدیم کنیم. ما معتقدیم که باید در سطوح مدیریت حرفهای از وضعیت فعلی به وضعیت روبه بهبود خدمات قدم برداریم و نابسامانی در به کارگیری نیرو را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه به ازای هر پست سازمانی در شهرداری ۵٫۵ نفر مشغول به کار هستند، گفت: مجموعا ۳۰۰ هزار نفر در مجموعه شهرداریهای کشور فعالیت میکنند ولی باید زمینهای فراهم کنیم تا شهرداریها و شوراهای برتر معرفی شوند و روزی برای تقدیر از شهرداری برتر تعیین شود که این موضوع در آینده نزدیک براساس نتایج آمار افکارسنجی به سند تبدیل خواهد شد.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با اشاره به لایحه اصلاح تشکیلات و انتخابات شورای شهر گفت: با تدوین این لایحه سعی میکنیم به ویژه در حوزه شورای روستاها به اندازه کافی پاسخگوی روستاییان باشیم.
خنداندل درخصوص پرداخت یارانه بلیت به شبکه حمل و نقل عمومی اظهار کرد: در سال گذشته ۱۱۳ میلیارد تومان توانستیم پرداخت کنیم اما در سال جاری ۸۵ میلیارد تومان پرداخت کردیم و تا پیش از آغاز مهر نیز ۸۵ میلیارد تومان دیگرپرداخت میشود که تا پایان سال به طور کلی ۲۴۵ میلیارد تومان پرداختی به یارانه بلیت به شبکه حمل و نقل عمومی است.
وی ادامه داد: در سال جاری در قالب ظرفیتی که در بند (ه) قانون بودجه فراهم شده است، اقداماتی برای تقویت تجهیزات موجود در شهرداریها و در شهرهای با جمعیت کمتر از ۵۰ هزار نفر انجام خواهیم داد که با برگزاری مناقصات بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان، میتوان زمینه تامین برخی از ماشینآلات مانند ماشین آتشنشانی، ماشین حمل زباله و ماشینهای سنگین و نیمهسنگین برای مواقع اضطراری را فراهم کرد و امیدواریم که از اوایل نیمه سال جاری به مرور نسبت به تزریق آن اقدام کنیم. همچنین برای تامین آسفالت مورد نیاز معابر با نصف قیمت بورس را فراهم خواهیم کرد.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با اشاره به تخلفات شهری افزود: ۱۲۳۰ مورد در اطراف تهران تخریب صورت گرفته است و براساس آن ۸۶۰ هزار هکتار زمین آزاد شده است که با تاکید اکیپهای نظارتی با افرادی که بخواهند به حریم شهری ورود کنند، برخورد خواهند شد.
خنداندل درپاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر هزینه کرد بودجه شهرداری برای مواردی همچون انتخابات گفت: هیچ شهرداری حق ندارد هزینهای جز آنچه برای آن تعیین شده، داشته باشد که خوشبختانه در ماههای اخیر زمینهای فراهم شد تا تخلفات شهرداریها در این زمینه شهرداریها بررسی شود و افراد خاطی به مراجع ذیربط معرفی شوند.
وی درخصوص آلودگی هوا در روزهای پاییز نیز گفت: ما برای رفع آن اقداماتی انجام دادیم اما مشکلات آلودگی هوا در یک دوره زمانی طولانی ایجاد شده و رفع آن نیز یک دوره نسبتا طولانی زمان نیاز دارد ولی اقدام موثر برای این موضوع تلاش برای بهبود کیفیت سوخت است که به دلیل تکنولوژیهای قدیمی در عرصه حمل و نقل به وجود آمده بود.
رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور همچنین به موضوع برقی کردن ۴۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت در پایتخت اشاره کرد و افزود: از اسفندماه سال گذشته برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی در قالب ۱۷ هزار دستگاه اتوبوس،۸۰ هزار تاکسی و ۶۰ هزار ون در جریان شکلگیری بند (ق) بودجه تهیه شد و امیدواریم زودتر در شورای اقتصاد تصویب شود تا بتوانیم آن را عملیاتی کنیم.
/ایسنا