اختصاصی همای گیلان:اوج فناوری درزنان : دنیای تکنولوژی رشد می کند و در بخش های مختلف زندگی ما وارد می شود. مدیران شرکت های بزرگ و فعال معمولاً تأثیر قابل توجهی بر روند رشد این صنعت دارند. در این میان اما جایگاه مدیران زن در صنعت تکنولوژی کجا است؟
در واقع حضور زنان در عرصه های مختلف صنعتی، تجاری و تکنولوژی در سال های اخیر پررنگ تر از گذشته شده است تا جایی که شرکت بزرگی مانند IBM بعد از یک قرن فعالیت امسال یک زن را به عنوان مدیرعامل خودش انتخاب و معرفی کرد.
بسیاری، مهمترین وظیفه زنان را “مادری” می دانند و خیلی ها بر این عقیده اند که اگر زنی می خواهد مادر خوبی باشد باید قید همه چیز را بزند! بعضی دیگر حتی پا را از این هم فراتر گذاشته و می گویند زنان در جامعه اصولاً نمی توانند حرفی برای گفتن داشته باشند.
این ایده ها و نظرات در شرایطی مطرح می شود که مثال های نقض برایشان فراوان است. زنانی که در اجتماع و شغل خود به موفقیت می رسند و حتی نقشی کلیدی و تعیین کننده می یابند بهترین شاهد این مدعا هستند.
با توجه به موفقیت و تلاش زنان برای حضوری پررنگ در جوامع، ۱۱ سال است که مجله فوربز کارآفرینان و زنان برتر و قدرتمند را در حوزه های مختلف سیاست، کارآفرینی، تجارت و… معرفی می کند و امسال در فهرست سال ۲۰۱۵ میلادی در کنار اسامی زنان قدرتمندی چون دیلما روسف، اپرا وینفری، ملیندا گیتس و… به معرفی زنان بزرگ حوزه آی تی نیز پرداخته است، زنانی که برای موفقیت در کار و تجارت و قرار گرفتن در رده های بالای مدیریتی کمپانی های فناوری جنگیده و گوی سبقت را از رقبای خود ربوده اند.
در این گزارش زنان بزرگ جهان در حوزه آی تی را به شما معرفی می کنیم که در شغل خود می درخشند و به سادگی نظرات مخالفان حضور زنان در جامعه را رد می کنند.
۱-شریل سندبرگ (Sheryl Sandberg)
شریل سندبرگ ۴۷ ساله یکی از زنان موفق حوزه آی تی در سال ۲۰۱۶ محسوب می شود او کار خود را از گوگل آغاز کرد و در بخش فروش آنلاین جهانی این کمپانی بزرگ، پست مدیریتی داشت و در نهایت به عنوان تنها زن عضو هیأت مدیره فیسبوک در سمت مدیر اجرایی، پا به این کمپانی گذاشت. شریل سندبرگ فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۹۵ است. او با وزارت خزانه داری آمریکا در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون همکاری داشته و بخشی از موفقیت های وی را به درک روشنش از اقتصاد نسبت می دهند.
این زن توانمند با ورود به فیسبوک، جان تازه ای به این کمپانی بخشید و بسیاری معتقدند این شریل سندبرگ بود که به فیسبوک کمک کرد تا همگانی شود. این بانوی قدرتمند نه تنها یک میلیاردر است بلکه صدایی برای قدرتمندتر شدن زنان نیز محسوب می شود و دستی در نوشتن دارد. وی در کتابش با عنوان “به آن تکیه کن” که در جمع پرفروش ترین کتاب ها قرار گرفته است، از زنان و مردان می خواهد به یکدیگر تکیه کنند تا در خانه و محل کار توانمندتر شوند چرا که تقابل و تبعیض جنسیتی، دردی را دوا نخواهد کرد.
زنان موفق,سوزان ویچتسکی,شریل سندبرگ
۲-سوزان وویچیتسکی (Susan Wojcicki)
مجله فوربز از سوزان وویچیتسکی ۴۸ ساله به عنوان بانوی اول یوتیوب و یکی از قدرتمندترین زنان حوزه آی تی در سال ۲۰۱۵ میلادی یاد کرده است. سوزان وویچیتسکی دانش آموخته دانشگاه هاروارد که در سال ۱۹۹۰ پس از فارغ التحصیلی، به فکر ادامه تحصیل و گرفتن مدرک دکترا در رشته اقتصاد بود ولی وقتی فناوری را یافت، مسیر زندگی او تغییر کرد.
نام سوزان وویچیتسکی قبل از ریاستش بر یوتیوب نیز در عرصه فناوری به چشم می آمد، چرا که گاراژ منزلش محل تلاش های لری پیج و سرگئی برین برای تولد موتور جست و جوی گوگل در سال ۱۹۹۸ بوده است. سوزان وویچیتسکی یک سال بعد یعنی ۱۹۹۹ به گوگل پیوست و در بخش تبلیغات این شرکت به فعالیت پرداخت و با ارائه ی پیشنهادهایی مناسب همچون خرید یوتیوب در سال ۲۰۰۶ و خرید DoubleClick در سال ۲۰۰۷، سود مناسبی به گوگل رساند و سرانجام نیز در فوریه ۲۰۱۴ مدیرعامل یوتیوب شد.
فناوری اصلاعات,مگ وایتمن,موفقیت در کار
۳-ویرجینیا رومتی (Virginia Rometty)
ویرجینیا رومتی بانوی ۵۹ ساله که اغلب با اسم جینی رومتی از وی یاد میشود، تاکنون برنامه هایی برای نرم افزار آنالیز داده و مهارت، سیستم های محاسبات ابری و فناوری هوش مصنوعی واتسن (Watson) داشته و به همین دلیل به عنوان بانویی توانمند در حوزه آی تی شناخته شده است. وی که از ۲۴ سالگی در سال ۱۹۸۱ به عنوان مهندس به IBM پیوسته بود سرانجام در سال ۲۰۱۲ نخستین مدیرعامل زن این کمپانی شد. ویرجینیا رومتی فارغ التحصیل دانشگاه Northwestern، در سال ۲۰۱۴ نیز به عنوان یک زن توانمند معرفی شد و البته مقام دهمین زن ثروتمند دنیا را نیز از آن خود کرد.
موفقیت در کار و تجارت,موفقیت و تلاش,ویرجینیا رومتی
۴-مگ ویتمن Meg Whitman
یکی دیگر از زنان موفق که مجله فوربز از وی نام برده، مگ ویتمن است که حالا ۵ سال از مدیریتش بر شرکت HP می گذرد. مگ ویتمن زنی ۶۰ ساله فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد است که چهارمین زن ثروتمند ایالت کالیفرنیا محسوب می شود، مگ ویتمن پیش از حضور در کمپانی HP، در سال ۱۹۹۸ به eBay ملحق شد. در این زمان، eBay تنها ۳۰ کارمند داشت و یک کمپانی بسیار کوچک و ناشناخته محسوب می شد ولی به یمن تلاش های مگ ویتمن و تغییرات گسترده ای که در دوران مدیر عاملی اش اعمال کرد، تعداد کارمندان این کمپانی در سال ۲۰۰۸ به ۱۵ هزار نفر رسید که موفقیتی بزرگ محسوب می شود. مگ ویتمن توانمند در این مدت جوایز متعددی از آن خود کرد و روزنامه فایننشال تایمز نیز از وی به عنوان یکی از ۵۰ چهره ای که این دهه را تغییر داد یاد کرد.
۵-ماریسا مه یر(Marissa Meyer)
ماریسا مه یر ۴۱ ساله که از سال ۲۰۱۲ تاکنون به عنوان مدیر عامل شرکت یاهو فعالیت می کند نیز از سوی مجله فوربز به عنوان یکی از زنان موفق حوزه فناوری در سال ۲۰۱۵ معرفی شده است. ماریسا مه یر در دوران تحصیل نیز فرد موفقی بود؛ به طوری که پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه استنفورد، با ۱۴ پیشنهاد شغلی مواجه شد. ماریسا مه یر در نهایت در سال ۱۹۹۹ به عنوان نخستین مهندس زن به گوگل ملحق شد و پس از مدتی به دلیل تلاش هایش به عنوان یکی از مهره های کلیدی در بخش نقشه، جست و جو، اخبار و کتاب گوگل و همچنین جی میل iGoogle و… شناخته شد و سرانجام ماریسا مه یر به یاهو پیوست تا به عنوان مدیرعامل این غول دنیای فناوری مشغول به کار شود. ماریسا مه یر که بیشتر ثروتش را از فعالیت ۱۳ساله اش در گوگل به دست آورده، یکی از زنان ثروتمند جهان محسوب می شود و از زمان مدیریتش بر یاهو، موفق شده است با اتخاذ استراتژی های مناسب، این کمپانی را سودآورتر از گذشته کند.
۶-سافرا آدا کاتز(Safra Ada Catz)
سافرا آدا کاتز یکی دیگر از زنان موفق حوزه آی تی از نگاه فوربز است که از سپتامبر ۲۰۱۴ تاکنون مدیریت غول نرم افزاری اوراکل در امریکا را به عهده دارد. این زن ۵۴ ساله فارغ التحصیل دانشگاه پنسیلوانیا تنها در سال ۲۰۱۴ حدود ۳۸ میلیون دلار درآمد داشته است. وی از آوریل سال ۱۹۹۹ به این کمپانی پا گذاشته و در این مدت موفقیت های فراوانی به دست آورده است. سافرا آدا کاتز در سال ۲۰۰۹ نیز در مجله Fortune به عنوان دوازدهمین زن قدرتمند در حوزه تجارت معرفی شد و در همان سال مجله فوربز نیز وی را شانزدهمین زن برتر این حوزه عنوان کرد.
۷-آنجلا ارنتس(Angela Ahrendts)
آنجلا ارنتس دیگر زن موفق حوزه فناوری محسوب می شود که مجله فوربز از وی یاد کرده است. آنجلا ارنتس که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ مدیرعامل شرکت مد بریتانیایی بربری بود، با مدیریت اجرایی قوی خود کاری کرد که خانه مد و لباس انگلیسی بربری به یکی از لوکس ترین برندهای امروز جهان تبدیل شود. در دوران مدیریت آنجلا ارنتس بر این کمپانی، درآمد این شرکت از ۲ میلیارد به ۷ میلیارد پوند رسید.
موفقیت آنجلا ارنتس از نگاه مدیران کمپانی اپل دور نماند و او را در اواسط ۲۰۱۴ در سن ۵۵ سالگی به این کمپانی بزرگ دعوت کردند. آنجلا ارنتس سرانجام بربری را به مقصد اپل ترک کرد تا رهبری تیم فروش و فروشگاه های اپل را به عهده بگیرد و به عنوان معاون مدیرعامل و عضو گروه اصلی اجرایی اپل با تیم کوک، مدیرعامل این شرکت همکاری کند. ناگفته نماند که نام این آنجلا ارنتس توانمند برای ۵ سال پیاپی در فهرست قدرتمندترین زنان مجله فوربز قرار داشت.
۸-اورسولا برنز(Ursula Burns)
اورسولا برنز نخستین مدیرعامل زن امریکایی- آفریقایی تبار محسوب می شود که به ریاست یکی از کمپانی های بزرگ و منتخب مجله Fortune درآمده و از سوی مجله فوربز نیز به عنوان یک بانوی توانمند شناخته شده است. اورسولا برنز که از سال ۲۰۰۹ مدیرعامل شرکت فناوری زیراکس شده است به یمن نظرها و استراتژی های مناسبش موفق شده تا سود این شرکت را به چند برابر قبل برساند و با خروج دستگاه های کوچک از خط تولید و جایگزین کردن آن با وسایلی فناورانه، کمپانی زیراکس را به عنوان یکی از شرکت های سودآور و بزرگ به دنیا معرفی کند.
۹-لوسی پنگ(Lucy Peng)
لوسی پنگ نیز یک بانوی موفق چینی است که در راه اندازی غول تجارت الکترونیک یعنی علی بابا همکاری داشته و در سال ۲۰۱۵ نام وی در فهرست قدرتمندترین زنان حوزه فناوری مجله فوربز دیده شد. لوسی پنگ که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ مدیرعامل بخش Alipay بود، بعد از موفقیت های مختلف در بعضی امور مالی کوچک، به عنوان مدیر بخش عملیات این شرکت انتخاب شد. لوسی پنگ که در سال ۲۰۱۴ نیز به عنوان پنجاه و سومین زن قدرتمند جهان در مجله فوربز شناخته شده
بود، همچنان موفقیت هایش ادامه داردو به عنوان یک زن موفق معرفی شد.
۱۰-رنه جیمز(Renee James)
دهمین زن قدرتمند فهرست مجله فوربز، رنه جیمز است که از ماه مه سال ۲۰۱۳ به عنوان یکی از مدیران شرکت Intel انتخاب شده و در این زمینه عملکرد بسیار مناسب و چشمگیری داشته است. این بانوی ۵۲ ساله که فارغ التحصیل دانشگاه Oregon است، با ورود به اینتل، استراتژی های این کمپانی را تغییر داده و از نرم افزارهای متن باز، سیستم های ابری و… استفاده کرد.
وی در سال ۲۰۱۳ نیز به عنوان یکی از اعضای کمیته امنیت ملی ارتباطات انتخاب شد تا با وی مشاوره شود و در سال ۲۰۱۵ به سمت معاون این کمیته برگزیده شد.
جهت اطلاع به دولت مردان ورهبران …
/مهندس حسین جمالی