سهم ۸۷ درصدی ماهیان گرمآبی در صنعتآبزی پروری گیلان
روند توسعه تولید ماهیان گرمآبی طی سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ در گیلان نشان میدهد این استان توانسته در تولید متراکم چهارگونه از ماهیان گرمآبی شامل؛ کپور تالابی، بیگ هد، آمور و فیتوفاگ عملکردی موفق داشته باشد و سهم این ماهیان در تولیدات شیلاتی استان به ۸۷ درصد برسد.
به گزارش همای خبر، به نقل از ایرنا، بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ مزرعه فعال آبزیپروری در گیلان وجود دارد که ۹۰ درصد این مزارع به پرورش ماهیان گرمآبی اختصاص دارد؛ علاوه بر آنها آببندانهای استان نیز به مدار تولید ماهیان گرمآبی وارد شدهاست.
استان گیلان ۹ هزار هکتار آببندان با کاربریهای مختلف دارد که باتوجه به کاهش تراز آب این آببندانها در تابستان؛ کمتر از پنج هزار هکتار از آنها برای آبزیپروری مناسب است.
طبق گفته کارشناسان کیفیت ماهیان گرمآبی تولید شده در پهنههای آبی استان شرایط توسعه بازار ماهیان گرمآبی را فراهم کرده است و اکنون چهار گونه کپور تالابی، بیگ هد، فیتوفاگ و آمور گونه غالب صنعت آبزی پروری استان گیلان را تشکیل میدهند.
ماهیان گرمآبی به لحاظ داشتن گوشت بیشتر از محبوبترین ماهیان پرورشی ایران بویژه استانهای شمالی محسوب میشوند؛ این امر موجب شده این ماهیان از بازار پسندی بهتری برخوردار باشند به طوریکه هماینک بیشترین پهنههای آبی سه استان شمالی کشور به پرورش این ماهیان اختصاص دارد.
سهم ۸۷ درصدی ماهیان گرمآبی در تولیدات شیلاتی گیلان
مدیرکل شیلات استان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سهم ۸۷ درصدی ماهیان گرمآبی در تولیدات شیلاتی استان گفت: از مجموع ۸۶ هزار تن تولیدات شیلاتی استان در سال ۱۴۰۳ سهم آبزیپروری ۸۶ درصد و سهم صید از دریا ۱۴ درصد است.
کوروش خلیلی تولیدات شیلاتی استان در بخش آبزیپروری را ۶۵ هزار تن اعلام کرد و افزود: شیلات استان با تولید سنتی ماهیان گرمآبی در قالب مزارع منفرد، رشد ۲ تا سه برابری تولید معمول در مزارع متراکم و تولید در منابع آبی و پهنههای آببندانی توانست سهم ماهیان گرمآبی را در صنعت آبزیپروری استان به ۸۷ درصد برساند.
وی تصریح کرد: روند توسعه تولیدمتراکم ماهیان گرمآبی دراستان گیلان از سال ۱۳۹۹ با تولید ۵۰۰ تن آغاز و در سال ۱۴۰۲ به ۲ هزار تن رسید. در سال ۱۴۰۳ نیز با توسعه بازار ماهیان گرمآبی و افزایش کیفیت آن تولید این ماهیان به روش متراکم و نیمه متراکم به ۱۲ هزار تن افزایش یافت.
مدیرکل شیلات گیلان تولید ماهیان گرمابی در این استان را یک مزیت بر مبنای شرایط و اقلیم عنوان کرد و گفت: سهم بالای تولید این گونه نسبت به ماهیان سردآبی و خاویاری گواه این امر است.
وی اضافه کرد: شیلات استان از سال ۱۴۰۱ با پرداخت تسهیلات و مشوقهایی برنامه توسعه متراکم را به منظور افزایش کیفیت، بهینهسازی مصرف آب در واحد سطح و جهش تولید در دستور کار قرار داد.
وی اظهار کرد: بیش از ۹۰ درصد از مزارع آبزیپروری استان را مزارع پرورش ماهیان گرمآبی تشکیل میدهد و گیلان این ظرفیت را دارد که با افزایش مزارع تولید متراکم و رشد ۲ تا سه برابری تولید در این مزارع به رتبه نخست تولید ماهیان گرمآبی کشور برسد.
بیش از ۹۰ درصد از مزارع آبزی پروری استان را مزارع پرورش ماهیان گرم آبی تشکیل میدهد
مدیر کل شیلات گیلان آینده صنعت آبزیپروری استان را با توسعه مزارع متراکم درخشان اعلام کرد و افزود: از مجموع نزدیک ۱۱ هزار هکتار اراضی پرورش ماهی استان ۹۵ درصد توسط بخش خصوصی به تولید ماهیان گرمابی (در قالب مزارع منفرد و منابع آبی) مشغول بوده و مابقی در حوزه بازسازی ذخایر و پرورش ماهیان سردآبی و خاویاری مورد استفاده قرار میگیرد.
وی گفت : هفت مرکز تکثیر بخش خصوصی نیز در استان بچه ماهیان گرمآبی مورد نیاز مزارع پرورش را تولید میکنند که علاوه بر تامین نیاز داخلی این بچه ماهیان به سایر استانها نیز صادر میشود.
خلیلی اظهار کرد: طبق آمار گمرک ایران و سازمان دامپزشکی سال گذشته حود هفت هزار تن انواع ماهی بصورت تازه و منجمد از این استان صادر شدهاست.
بیشتر بخوانید:
صنایع شیلاتی پیشرو در گیلان؛ از ضرورت حمایت تا فرهنگسازی
اجرای پایلوت قفسهای کمعمق در آب بندانها
مدیر کل شیلات گیلان از برنامهریزی برای افزایش سهم ۱۰ درصدی تولید ماهیان گرمابی خبر داد و افزود: این رشد میتواند با اجرای قفسهای کمعمق در محدوده آب بندانها حاصل شود.
وی یاد آوری کرد: آببندانها پهنههای بزرگی هستند که ظرفیت توسعه آبزیپروری دارند و میتوان با استقرار قفسهای کمعمق از آب بندانها برای متراکمسازی تولید بهره گرفت.
خلیلی اضافه کرد: استان گیلان ۹ هزار پهنه آببندانی دارد که هدفگذاری اصلی این پهنهها تامین آب شالیکاران استان است و با توجه به شرایط زمانی تولید ماهی و ماهیت پرورش آن امکان پرورش ماهی در آببندانهای استان که دارای عمق آب مناسب هستند، امکانپذیر است.
وی گفت : باتوجه به کاهش تراز آب این آببندانها در تابستان کمتر از پنج هزار هکتار از آب بندانهای استان برای آبزی پروری مناسب است که از این ظرفیت ۳۰۰ هکتار امکان دسترسی آسان به برق دارند.
مدیرکل شیلات گیلان اظهار کرد: طی ۲ سال گذشته پرورش ماهی در آببندانها از ۲ هزار هکتار به حدود سه هزار هکتار رسیده که قریب به ۱۰ درصد از آن به تولید ماهیان گرمابی استان اختصاص دارد.
وی افزود: با توجه به تاکید استاندار گیلان در استفاده از پهنههای آببندانی مناسب آبزیپروری و افزایش تولید علاوه بر پهنههای فعالی که وجود دارد شیلات گیلان طرح استفاده از قفسهای کم عمق برای ایجاد تمرکز در تولید را در دستور کار قرار داد.
خلیلی تصریح کرد: شیلات درهمکاری مشترک با یکی از شرکتهای سازنده قفس که در استانهای کرمانشاه، اردبیل و آذربایجان قفسهایی برای استفاده در پشت سدها طراحی کرده است، به صورت پایلوت طرح قفسهای کمعمق را برای استفاده در آببندانهای گیلان اجرا کرد.
مدیرکل شیلات گیلان اضافه کرد: طرح اولیه این قفسها به قطر ۱۶ متر با ظرفیت تولید هفت تن ماهیان گرمآبی از استان گیلان به شرکت سازنده پیشنهاد شد و نمونه آزمایشی آن در یکی از پهنههای چهار هکتاری دارای مجوز آبزیپروری گرمآبی در اواخر سال ۱۴۰۳ آماده و نصب شد.
وی تصریح کرد: این مهم برای ایجاد یک نمونه عملی از طرح و برای تمرکز تولید در پهنه های آبی بزرگ با هدف توسعه آبزیپروری در آببندانهای مستعد انجام میشود و با حمایت معاون هماهنگی اقتصادی استان اعتبار و تسهیلات لازم نیز برای توسعه تولید در سال ۱۴۰۴ به این امر اختصاص یافت.
خلیلی افزود: قفسهای کمعمق این امکان را در اختیار تولید کننده قرار می دهد که در سطوح کوچک بصورت متراکم تولید داشته باشند؛ در حوزه آب بندانها در حال حاضر حدود ۶ هزار تن ماهی گرمآبی تولید میشود که میتوان با استقرار این قفسها در آب بندانهای جدید علاوه بر افزایش تولید در واحد سطح متمرکزتر تولید کنند.
در سال ۱۴۰۳ از مجموع ۸۶ هزار تن تولید شیلاتی استان ۷۵ درصد را ماهیان گرمآبی(چهار گونه کپور تالابی، بیگ هد، فیتو فاگ و آمور)، ۱۴درصد فعالیت صید و صیادی و دریا محور، هفت درصد ماهیان سردآبی(قزل آلا) و حدود چهار درصد را نیز ماهیان خاویاری تشکیل داده است