همای گیلان:سطور پیش رو گفتگوی اختصاصی خزر با عبدالغفار یوسفی است که از نظر می گذرانید.
خزر: به عنوان سئوال نخست برخی جریان اعتدال را زیر مجموعه اصلاح طلبی می دانند و برخی خیر، در مجموع این جریان را چطور ارزیابی می کنید و نظرتان چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم. همانطور که در دولت آقای رفسنجانی تکنوکراتها از دل دولت برآمده کارگزاران را تشکیل دادند که بعدها در جریان سیاسی کشور تاثیرگذار بودند.در انتخابات ریاست جمهوری اخیر انتخاب آقای دکتر روحانی بیشتر با شعار اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط و عوامل بسیار دیگری که ترجیحاً پرهیز از تنش های سیاسی مد نظر بود رای آورد. مضاف بر اینکه حزبی به نام اعتدال و توسعه هم در این فرایند حضور داشت که انصافاً هم ترکیب آرای مردم از هر حزب و جناحی باعث شد موفقیت آقای روحانی رقم بخورد. از این به بعد باید جریان اعتدال با حزب قدم های بهتری بردارد که بتواند تبدیل به یک جریان مانند اصلاح طلبی و اصولگرایی در کشور بشود.بنده می توانم اذعان کنم که اعتدال و توسعه وجه اشتراک بیشتری با اصلاح طلبان دارند ولی یکی را زیرمجموعه دیگری نمی دانم.
خزر: انتخابات اخیر ریاست جمهوری را چگونه ارزیابی می کنید؟ و در مجموع چه نظری در خصوص جریان اعتدال دارید؟
ببینید، انتخابات تراوش افکار مردمی است که در آن شرکت می کنند. جریان اصلاح طلبی و اصولگرایی از رادیکالیسم ضربه خوردند. چه کسانی که در این سوی افراطی بودند، چه کسانی که در آن سمت افراطی عمل می کردند. زمانی رادیکال های اصلاح طلب، شعار عبور از خاتمی را می دادند.
بعدها به مرور زمان نسبت به خیلی اشخاص که نظر اصلاح طلبی هم نداشتند با توجه به وضعیت جامعه مورد حمایت اصلاح طلبان قرار گرفتند.
انقلاب ۵۷ خیلی چیزها به ما آموخت. چه به آنها که در متن جامعه بودند چه آنها که غربال شدند و رفتند.
اما حق انقلاب به گردن مردم خیلی بیشتر از این چیزهاست. آزاد اندیشی، وجود و تکثُر احزاب گوناگون و… بستری فراهم نمود که امروزه مردم بیایند و در امور کشور اظهار نظر کنند و این از برکات انقلاب است.
خزر: رابطه اصلاح طلبان و اعتدالیون را چگونه ارزیابی می کنید؟
حزب اعتدال و توسعه آن زمان در جلسات اصلاح طلبان شرکت می کردند. به عقیده من تمام کسانی که در این مملکت با شناسنامه در حال فعالیت سیاسی هستند قابل احترام هستند. چون اعتقاداتی دارند و بر اساس آن اعتقادات هزینه می دهند و یقیناً همگی قصد خدمت به جامعه را دارند.البته از زاویه دیدگاه خودشان. اما هرجا که نمی توانیم همدیگر را تحمل کنیم می گوییم ما بر حق ایم. علت این است که هنوز در کار سیاسی پخته و ورزیده نشده ایم.
خزر: پس چگونه باید فهمید که کدام برحق تر است؟
برداشت یک کار سیاسی را در جامعه باید دید. ما باید ببینیم چرا بعد از آقای خاتمی مردم به احمدی نژاد رای دادند!؟ خب همین هم عصاره رای ملت بود. یا بعد از آن انتخاب آقای روحانی در ۲۴ خرداد ۹۲ به نظر بنده همه این اتفاقات که در پای صندوق های رای می افتد می تواند برداشت و نظر بلاواسطه مردم تلقی شود.
خزر: نقش اصلاح طلبان را در انتخاب آقای روحانی چگونه می بینید؟
نمی توانیم منحصراً بگوییم یک حزب و یا گروه خاصی در انتخاب شدن آقای روحانی سهم کامل داشته اما از اینکه اصلاح طلب ها تمام قد برای آقای روحانی ایستادند هیچ شکی نیست. ورود شخصیت هایی مانند آقای خاتمی و رفسنجانی تاثیر بسیاری داشت.
اگر بخواهیم رای آقای روحانی را تحلیل کنیم از دوشنبه تا چهارشنبه قبل از انتخابات آرای مردم تغییر پیدا کرد. همه آنها به دلیل مناظره های تلویزیونی و روشنگری هایی بود که آقای روحانی انجام دادند و ایشان گزینه مورد وثوق اصلاح طلبان بودند.
خزر: نظر شما درخصوص حزب و کارهای حزبی چیست؟
اعتقاد راسخ به حزب دارم و معتقدم در آینده روزی فرا خواهد رسید که احزاب در انتخابات نقش خواهند داشت. امیدوارم آقای روحانی این فضا را در جامعه بازتر کنند و فعالیت های حزبی در کشور بیشتر شود.
خزر: عملکرد دولت یازدهم را چگونه ارزیابی می کنید؟
اتفاقات خوبی در طول مدت ریاست جمهوری آقای روحانی افتاد، اتفاقات خوب دیگری هم به وقوع خواهد پیوست. ما بسیار به این موضوع خوش بین هستیم و بنده با صراحت عرض می کنم، به عنوان کسی که به آقای روحانی رای دادم، از این کار پشیمان نیستم.
خزر: نظرتان درخصوص نقد و جایگاه نقد چیست؟
بنده نقد را از اهم امور می دانم و معتقدم نقد نیاز هر دولت است. فاصله بین انتقاد و تخریب از مو باریک تر است. البته نقدی مفید است که با ارایه راهکار همراه باشد. در جوامع پیشرفته، موفقیت ها را مرهون کسانی می دانند که بدون شرکت در دولت هابا رصد کارهای انجام گرفته، به نقد دولت می پردازند و این کمک بزرگی در جهت رشد و تعالی دولت ها است.
آقای روحانی هم به نقد بسیار اهمیت می دهند و دید خوبی نسبت به آن دارد.
خزر: ظرفیت های اقتصادی و پتانسیل های گیلان را در چه می بینید؟
زمانی ما معترف بودیم که مسئولان ما در مسائل اقتصادی ضعیف اند. در طول سالهای گذشته صنعت کشور ضربه های زیادی خورد. نمی خواهم تمامی این ها را به گردن دولت گذشته بیاندازم.
از طرفی معتقدم هیچ انسانی چشم خود را کور نمی خواهد. شفاف تر اینکه هیچ مسئولی نیست که فطرتاً قصد کار کردن نداشته باشد. خب برخی با موانعی مواجه اند که ما نمی دانیم. در کل به هیچ عنوان نمی پذیرم که مسئولی تعمداً بخواهد به جامعه ضربه بزند.
واردات محصولات صنایع مورد نیاز و مسائل دیگر باعث شد که در بحث صنایع تولیدی با شکست مواجه شویم و در اقتصاد ضربه بخوریم. زمانی یکی از نماینده های رشت می گفت: به یک نمایشگاه برنج در مسکو رفته بودیم، برنج ویتنام را آورده بودند و کیلویی ۳۰۰ تومان می فروختند، در گیلان هم برنج کیلویی ۱۰۰۰ تومان برای کشاورز تمام می شد!
آن نماینده می گفت: هیچ کدام از ما جرات نداشتیم که بگوییم ۳سال کشاورزی برنج را تعطیل کنیم! بجای برنج چیز دیگر بکاریم. چون کشاورزی مکانیزه نداریم و تکنولوژی ضعیفی در صنعت و کشاورزی داریم که قابل رقابت با دنیا نیست و از طرفی نیروی انسانی ارزان قیمت و به صرفه نیست در نتیجه محصولات تولیدی کشاورزی گران تر تمام شده و قابلیت رقابت با دنیا را از دست می دهیم.در اینجا توسعه معنا پیدا می کند که باید توان خود را برای توسعه همه جانبه در کشور بیشتر کنیم.
دولت آقای روحانی نقاط ضعف را بخوبی شناخته است.
خزر:برخی معتقدند درحال حاضر در استانداری گیلان برخی از افراد رخنه کرده اند که هویت سیاسی شان روشن نیست! درواقع با تغییر هر دولتی رنگ عوض کرده اند. نظر شما در این خصوص چیست؟
عده ای حافظه مردم را دست کم می گیرند! برخی از افراد زمانی که جریان اصولگرایی حاکم بود خود را اصولگرا جلوه می دادند. زمانی که اصلاح طلبان روی کار آمدند خود را اصلاح طلب جلوه دادند. این افراد به فکر منافع خود هستند و با کسانی که خط و مشی روشن دارند تفاوت دارند. دردی که داریم این است که عده ای در بین اصلاح طلبان و اصولگرایان شناورند! بعد از پیروزی هر جریانی، کسانی می آیند و با پیام تبریک، دسته گل گران قیمت، نصب بنر و … خود را متصل به جریان حاکم می کنند. اتفاقاً در کار خود هم خیلی خوب وارد اند و می دانند که چه کار کنند. افرادی که اهل علم و عمل اند افراد چاپلوس و ثنا گویی نیستند. زبان نقادی دارند و در جهت سازندگی کشور و جامعه تلاش می کنند.
افراد بزرگ دردی به نام درد متانت دارند و بخاطر گرفتن پست به کسی رو نمی اندازند. مسئولان عالیرتبه مرز بین خدمتگزاران را بدانند و افراد را بشناسند. از آدم های فرصت طلب به راحتی می توان فرصت ها را گرفت.
اگر مسئولین در قبال تعریف و تمجیدها سرخم نکنند و از نقدهای سازنده استقبال کنند، فرصت از دست افراد سودجو گرفته خواهد شد. بنده اعتقاد دارم که در استانداری نیروهای خوش فکر خوبی داریم که انشاءالله در آینده شاهد بهتر شدن امور خواهیم بود. می بایست فضایی فراهم شود که استانداران با اختیارات خود و بدون دخالت افراد خاص انتصابات خود را انجام دهند و نمایندگان محترم مجلس مشاوره بدهند و نباید این مشاوره ها به دخالت منتهی شود. باید به عزیزان فرصت بیشتری بدهیم شاید گذشت زمان به خیلی از ابهامات جواب بدهد.
خزر: درخصوص انتخابات آتی مجلس معتقدید که از بین اصلاح طلبان، اصولگرایان و اعتدالیون کدام یک اقبال بیشتری برای پیروزی دارند؟
ببنید! انتخابات سهل الوصول ترین راه دموکراسی در تمام جوامع است. در انتخابات آینده مجلس علاوه بر اصلاح طلبان، اصولگرایان و اعتدال و توسعه، شخصیت ها و افراد صاحب نظر و تاثیرگذار در جریان انتخابات در جامعه هستند که همه نظرات در جمع بندی دو قطبی خواهد شد و تبدیل به موافقین و مخالفین دولت می گردد و این همان کارنامه دولت تدبیر و امید خواهد بود و نتیجه این آزمون اقبال عمومی به رای مردم به نمایندگانی که دولت را در اجرای برنامه های مترقی کمک نماید.
البته بستگی به فضای انتخابات نیز دارد و اینکه چه کسانی وارد خواهند شد. باید کار دولت را تا آن موقع دید و بعد نظر داد. در مجموع بنده جریان اصلاح طلبی را بسیار موفق تر می دانم و معتقدم اعتدالیون با اصلاح طلب ها به تفاهم خواهند رسید و احتمال ائتلاف بین این دو گروه بیشتر است چرا که مرزبندی ها و تفکرات این دو جریان بهم نزدیک تر است. اما هرچه هست یقیناً گام هایی به جلو برداشته خواهد شد.
سابقه نشان داده که اگر عقاید و تفکرات سیاسی دولت و مجلس همسو باشد شاهد موفقیت بیشتری خواهیم بود.
خزر: آقای یوسفی ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید.
بنده هم از تلاش شما و اینکه بدون هیچ گرایشی تنها به رسالت مطبوعاتی خود عمل می کنید، متشکرم!