‘ متابولیسم شهری’ مفهومی کلیدی در مدیریت شهری با رویکرد حفظ محیط زیست شهرها
متابولیسم شهری دیدگاهی یکپارچه برای دربر گرفتن تمام فعالیتهای یک شهر در یک مدل واحد را ارائه میدهد.
دکتر عماد مطالبی مشاور کمیسیون شهرسازی و معماری
شورای شهر رشت در گفتگویی با موضوع مدیریت شهری اظهار داشت :
تغییرات زیست محیطی حاصل از فعالیتهای انسانی در محیط شهرها سبب می شود که دامنه تاثیرات آن تا حد تغییر ترکیب هوا گسترش یابد ، اثرات زیانبار آن بر اقلیم شهری تاثیر بگذارد ، آثار تخریب محیط زیست را به همراه بیاورد و شهرها قربانی این رویداد می شوند.
همای خبر- مشاور کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر رشت با بیان آنکه باید شهرها را با درایت و هوشیاری بیشتری همگام با محیط زیست طراحی و مدیریت کرد گفت: شهرسازان و مدیران شهری باید نظام شهری را به عنوان یک کلیت منسجم وهماهنگ مبتنی بر روشهای نوین آمایش شهری بدانند و از این طریق اثرات کالبدی و توسعه ای شهرسازی را بر محیط طبیعی مد نظر قرار دهند.
مطالبی توضیح داد: ضروری است در شکل گیری فضاسازی شهری و کلانشهری شدت احتمالی آثار این فرآیندها مد نظر قرار گرفته و مسائلی مزمن مانند کیفیت نامطلوب هوا و انباشته شدن مواد زاید و تراکم ترافیک و شلوغی و ازدحام و کره های آن و ناهمگن بودن پهنه های شهری مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت : در مفهوم ” متابولیسم شهری” موضوع مهم از نظر بیولوژیکی در شهرها و کلانشهرها، نحوه استفاده از منابع حیاتی میباشد که هرچه شهر بزرگتر باشد این بیولوژیک را از پیرامون و اطراف خود بیشتر طلب می کند. نباید اجازه داد پدیده بلعیده شدن زمینهای پیرامون در توسعه شهری اتفاق افتد و خطر تخریب محیط زیست افزایش یابد.
دکتر مطالبی توضیح داد: در بحث مدیریت شهری همچنان شاهد آن هستیم، شهرها به عنوان قطب قدرتمند جذب مهاجرین روستایی ظاهر شده و شهرها با سرعتی مضاعف در حال گسترش پهنه هستند و برنامه ریزی ها و کوشش ها برای مهار مهاجرت به شهرها نتوانسته مثمرثمر و اثربخش باشد.
این کارشناس برنامه ریزی شهری و آمایش شهر مطرح کرد : متابولیسم شهری مجموعه ای از عکس العمل های شیمیایی است و شهر به مثابه یک موجود زنده است و در ان اتفاق می افتد و مفهوم ارزشمندیست برای تجزیه و تحلیل و ارزیابی وضعیت اکولوژیکی شهرها توسعه شهرها و گسترش آن بصورت لجام گسیخته و بدون طرح و برنامه که یک پراکندگی نامنسجم و ناهماهنگ است و شهر ارگانیک را در پی دارد و سبب می شود که بیش از اندازه معین و صرفنظر از وضعیت اقتصادی و ساختاری آن کارائی آن را کاهش می دهد و می توان به زمانهای بحرانی تراکم ترافیک اشاره نمود که از مسایل مهم این حوزه که برای شهروندان محسوس است طولانی شدن زمان و فواصل سفرهای شهری و کار و افزایش خودروهای تک سرنشین است و همچنین انباشته شدن وافزایش دور ریز کالاهای مصرفی بویژه مواد غذایی است که قبل از رسیدن به دست مصرف کننده هدر و از بین می رود .
مطالبی مشاور کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر رشت در پایان گفت : در شهرهای کوچکتر با جمعیت کمتر ضایعات و مواد دورریز به مراتب کمتر است و با استفاده از تشبیه متابولیسم شهری می توان به این نتیجه رسید که شهرهای بزرگ از نظر بیولوژیکی و در استفاده از منابع حیاتی بسیار پرمصرف هستند و تخریب محیط زیست با سرعت بیشتری اتفاق می افتد و نتیجه آن آثار نامطلوب بر سلامتی انسان، فرسایش ساختمان ها و سازه های دیگر ، خالی شدن منابع آبی، تخریب اکوسیستمهای موجود ، اثرات گازهای گلخانه ای اسیدی شدن و نشت از محلهای دفن زباله را به دنبال می آورد.
وی گفت: شهر نباید عملا ساکنین خود را مسموم کند بلکه باید با پیوندی درست با پیرامون، زندگی سالم را در ارتباط با حفظ سلامت محیط اطراف خود برقرار کند.
انتهای پیام/ همای خبر(همای گیلان)