سبد معاش خانوارهای کارگری در شهریور ماه با ۴۸۹ هزار تومان افزایش، از مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است؛ در این شرایط آیا شورای عالی کار، کاری صورت خواهد داد؟
همای گیلان، به نقل از ایلنا، «سبد معاش خانوار» مولفهای است که از دل بند دوم ماده ۴۱ قانون کار بیرون میآید؛ ماده ۴۱ قانون کار تاکید دارد دستمزد کارگران باید براساس نرخ تورم رسمی و به گونهای تعیین شود که هزینههای ماهانهی خانوار متوسط را پوشش دهد؛ براساس این تاکید قانون کار است که در یکی، دو سال گذشته، محاسبه سبد معاش برای یک خانوار متوسط ۳.۳ نفره، تبدیل به یک گفتمان مسلط در مذاکرات دستمزد شده است؛ گفتمانی که البته تاکنون به یک راهبرد عملی و ملموس در پروسهی «تعیین دستمزد» تبدیل نشده است.
اعضای کارگری شورای عالی کار معتقدند تاکید بر «سبد معاش خانوار» و محاسبه دقیقِ هزینههای زندگی موجب شده در مذاکرات مزدی ۹۸ بر خلاف آنچه در موجهای تورمی گذشته اتفاق افتاد، دستمزد کمی بالاتر از خواستهی کارفرمایان و دولتیها به میزان ۳۶.۵ درصد افزایش یابد؛ اما بایستی این واقعیتِ غیرقابل انکار را نیز بپذیریم که هنوز فاصله عمیقی میان سبد معاش خانوار با حداقل دستمزد دریافتی کارگران وجود دارد.
سبد شهریور ماه چقدر است؟
فرامرز توفیقی (رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور) که محاسبات ماهانه سبد معاش خانوار را براساس آمارهای رسمی مرکز آمار ایران و انستیتو پاستور ایران انجام میدهد، میگوید: سبد معاش در شهریور ماه از مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است.
او جدول زیر را مبنای محاسبات سبد خوراکیها قرار داده است:
سپس هزینه سبد خوراکیها و آشامیدنیها را برای یک روز یک خانوار ۳.۳ نفره محاسبه کرده است:
۷۱۰,۵۷۹.۱ = ۳.۳ ×۲۱۵۳۲۷ ریال هزینه خوراکیها و آشامیدنیهای یک روز خانوار
بنابراین هزینه سبد خوراکیها و آشامیدنیها برای یک ماه میشود:
۲۱,۳۱۷,۳۷۳=۳۰×۷۱۰,۵۷۹.۱ ریال
حالا که سبد خوراکیها را داریم باید با اعمال ضریب استاندارد در آن، به سبد معاش خانوار برسیم؛ توفیقی در ارتباط با «ضریب اهمیت سبد خوراکیها در سبد معاش» میگوید: این ضریب اهمیت در آمار اعلامی از سوی مرکز ملی آمار برای خانوارهای شهری۲۵.۰۳درصد عنوان شده است که در صورت محاسبه با آن عدد بسیار بزرگتر میشود لذا به دلیل برابری و رعایت الزامات سبد تعیین شده سال قبل، درصد تاثیر همان ۲۶.۴درصد در نظر گرفته شده است.
۸۰,۷۴۷,۶۲۵= ۲۶.۴ / ۱۰۰ × ۲۱,۳۱۷,۳۷۳ریال در ماه
با این حساب، در شهریور ماه برای اولین بار، نرخ سبد معاش خانوار از مرز ۸ میلیون تومان گذشته و به ۸ میلیون و ۷۴ هزار تومان در هر ماه رسیده است؛ به عبارت سادهتر، یک خانوار ۳.۳ نفره اگر بخواهد همه مولفههای زندگی را در حد نسبتاً قابل قبولی فراهم آورد، در شهریورماه ۹۸ نیاز به ۸ میلیون و ۷۴ هزار تومان درآمد دارد.
مقایسه این رقم با سبد معاش محاسبه شده در اسفند ماه ۹۷ که مبنای مذاکرات مزدی ۹۸ قرار گرفت، میزان شاخصی تحت عنوانِ «مابهالتفاوت، جهت نگهداری قدرت خرید در همان شرایط» را مشخص میکند؛ در واقع تفاوت سبد معاش شهریور ماه سال جاری با سبد معاش اسفند ماه سال قبل نشان میدهد که خانوارهای کارگری چقدر پول اضافه به نسبت روز اول فروردین نیاز دارند تا قدرت خرید خود را در سطح روزهای ابتدایی سال نگه دارند.
از آنجا که سبد اسفند ماه ۹۷ که هر سه گروه کارگری، کارفرمایی و دولت بر سر مبلغ آن توافق داشتند، ۳ میلیون و ۷۵۹ هزار تومان بوده است، شاخص مورد نظر اینگونه تعیین می شود:
۴۳,۱۵۵,۰۰۰ =۳۷۵۹۲۶۲۵- ۸۰,۷۴۷,۶۲۵
بنابراین کارگران به ۴ میلیون و ۳۱۵ هزار تومانِ اضافه نیاز دارند تا قدرت خرید و سطح زندگی خود را همانند روزهای ابتدایی سال حفظ کنند و از افول سطح معاش خود جلوگیری نمایند.