چاپ مطلب چاپ مطلب

مشاجره چیست ؟ ویژگی های آن چیست ؟/رضا بژکول پژوهشگر و روزنامه نگار

اختصاصی همای گیلان:در فرهنگ معین مشاجره را به گفتگوی همراه با پرخاش و ستیز ، معنی کرده است .

مشاجره مبتنی است بر پیش فرض ها ، پیش داوری ها ، بر روی موضوعاتی که گوینده یا نویسنده ، نگاه خود را به حق ، و دیگری را بر خطا می بیند !

در مشاجره هر یک از طرفین سعی می کند به دیگری اثبات کند که نظرش کامل و طرف مقابل نظرش باطل است تا از این طریق بر او غلبه کند .

اساسا مشاجره بر اساس مخالفت ، و ستیزه جویی از پیش تعیین شده طراحی می شود .

به نظر می رسد در مشاجره ها نگاه فرد خردمندانه نیست ، بلکه احساسی و تخریبی است .

در مشاجره استفاده از کلمات ادیبانه نیست. اگر چه به آن ظاهری ادبی می زنند !

در مشاجره ، گفتارها یا نوشتارها سطحی است ، عمقی ، یا عقلایی نیست !

در مشاجره حمایت ها و یا لایک زدن ها نیز بدون آگاهی و تنها بر اساس مخالفت با طرف مورد نظر است .

در مشاجره ، عقلانیت معنی ندارد هر چه هست ادبیات کوچه و بازاری برای رسیدن به اهداف تک گویی و البته فریب فردی است .

برای اینکه بیشتر با نوع مشاجره آشنا شویم بخشی از ویژگی های آن را بیان می کنم ، باشد که درس گیریم و خود را برتر و دیگری را کمتر نبینیم و بدانیم که آگاهی همه ما نسبی است ، و آگاهی دریچه ای برای تبادل و جذب مخاطب های گروهی است ، نه جنگ و دعوا برای مسلط شدن در گفتگو های فردی یا عمومی .

۱- تحمیل افکار خود به دیگری به هر طریق ، متنی یا گفتاری !

۲- هر چه دیگری بگوئید خطاست، آنچه خود گفته است کلامی نهایی است! (در واقع طرف اول به جای استدلال ، به باطل جلوه دادن نظر طرف مقابل دست می زند!)

۳- در این شیوه از مشاجره ، از شنیدن تا خواندن ، طرف سعی می کند گفته یا متن دیگری را چند پاره یا تکه تکه کند! سپس توجه خود را فقط به بخش های معطوف می کند که بتواند طرف مقابل را غلبه یا او را مستأصل کند !

۴- در مشاجره ، سنجش یا تغییرات نه برای درک و جستن واقعیت است ، بلکه برای توجیه پیش فرض ها و پیش داورهای های مورد نظر خود است .

۵- در مشاجره شرایط برنده و بازنده حکمفرماست، یعنی تحمیل نگاه خود به دیگری ، اگر نپذیرفت نادان ،خودخواه و خودفریب است ! اما اگر پذیرفت آگاه ، شایسته و تاثیر پذیر است !

۶- بهترین وسیله در مشاجره ، خشونت است ، چه نوع فیزیکی و یا کلامی ، آن هم با استفاده از واژ های کوچه بازاری ، غوغاسالاری ، هوچیگرانه و برچسب های ناروا همراه با طعنه و کنایه!!!

۷- در مشاجره تمام تلاش این است که طرف مقابل تضعیف ، تخریب و به سکوت کشیده شود . تا شکست طرف مقابل و پیروزی او قلمداد گرد!!

۸- در مشاجره سئوال های پی در پی دو معنی دارد! بهم ریختن نظم و تمرکز فکری طرف مقابل و به سکوت کشاندن آن !! دوم پوشش نادانی خود ، از طریق منحرف کردن جریان گفتگو و ادامه مشاجره با دیگری است !!

۹- از ویژگی های منحصر به فرد مشاجره تک گویی یا اندیشیدن به تنهایی است ! به نقاط مشترک کاری ندارد ! بیشتر به فکر تداوم بخشی و مخالفت با افکار طرف مقابل است ! تا ادامه دادن گفتگوی تعاملی و یا ریشه ای !!!

۱۰- در مشاجره حقیقتی کشف نمی شود !تغییری انجام نمی شود ! بلکه هر یک از طرفین اصرار بر مواضع خود هستند. زیرا عقب نشینی و پذیرش نظر دیگران ، نوعی شکست یا وادادگی است !

امید آنکه شرایطی در رسانه های جمعی فراهم شود که با حضور کارشناسان خبره و مستقل و گفتگوی های درست و واقع گرایانه ، هر یک از ما یاد بگیریم آنچه ما می گوییم حقیقت محض نیست! و آنچه دیگری می گویید باطل کامل نیست !

بلکه آگاهی فردی هر کس نسبی است ،تا با درک همدیگر و گفتگوی بهتر ، با پذیرش تکثر و گفتگوی تعامل گونه ، تسریع بخش همدلی و همفکری در تبادل نگاه ها ، علیرغم تضادهای فکری و تکثر اندیشه ها باشیم .

به امید ان روز

بخشی از متن فوق ، اقتباس شده از کتاب شوق گفت و گو ، اثر حسن قاضی مرادی است

About سردبیر ارشد

Check Also

فرار؛از”روستا”؛ قرار؛در”شهر”(۱۰)

🌓فرار؛از”روستا”؛ 🔶قرار؛در”شهر”🌘(۱۰) یادداشت از علی رحیم پور سرشکه  ۲)○استان البرز○ (بخش سوم) ○چای دبش○ شرکت …