همای گیلان:: برای نخستین بار، یک قلاده پلنگ بالغ در منطقه شکار ممنوع دیلمان درفک مشاهده و ثبت شد.
پیرو خبر واصله از روستای سیکاش مبنی بر کشته شدن یک راس گاو توسط پلنگ، کارشناسان این ادارهکل برای این موضوع بهروستای سیکاش که در محدوده منطقه شکار ممنوع دیلمان درفک واقع در شهرستان سیاهکل قرار دارد عزیمت کردند.
شواهد حاکی از کشته شدن یک راس گاو ماده توسط پلنگ داشت و کارشناسان به منظور ثبت گونه و تعیین جنسیت و تعداد پلنگ ، اقدام به نصب سه دوربین تلهای کردند.
پس از کارگذاری دوربینها و بررسی آنها توسط کارشناسان مشخص شد که بیش از ۶۵۰ عکس از یک قلاده پلنگ نر بزرگ جثه، در حالات مختلف ثبت شده است، از نکات حائز اهمیت می توان به ثبت حضور پلنگ تنها پس از گذشت ۳۸ دقیقه بعد از کارگذاری دوربینها اشاره کرد.
دوربینهای تلهای (camera trap) دوربینهای خودکاریست که پس از نصب در محل از طریق سنسورهای حساس به حرکت و حرارت ، واکنش نشان داده و شروع به ثبت عکس و تصویر از موجودات زنده و متحرک میکنند. این دوربینها قابلیت تصویربرداری در شب را نیز از طریق پرتوهای مادون قرمز دارد.
پلنگ ایرانی بزرگترین گونه گربه سانان بوده که در نقاط مختلف کوهستانی و جنگلی ایران زندگی می کند و براساس فهرست قرمز (IUCN Red list) از گونههای در خطر انقراض (Endangered) است، این گونه زیبا در ارتفاعات استان گیلان نیز زندگی کرده و به دلیل افزایش توسعه انسانی و ورود دامهای اهلی به قلمرو این حیوان گاها مشاهده شده که احشام محلی مورد حمله آنان قرار گرفته است.
با توجه به در خطر انقراض بودن این گونه منحصربفرد لزوم توجه بیشتر ، اطلاع رسانی و آموزش مردم محلی در مواجهه با چنین مواردی بیش از پیش به نظر میرسد .
ادارهکل حفاظت محیط زیست گیلان از اقدام مسئولانه جناب خیام ( دامدار زیاندیده ) در اطلاع رسانی به موقع به حفاظت محیط زیست شهرستان و عدم اقدام خودسرانه و تلافی جویانه نسبت به این مخلوق زیبا و در خطر انقراض، تشکر کرد و اعلام میدارد که اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان پیگیر جبران خسارت وارده به ایشان بوده و ضمنا این اداره کل از عموم دامداران مناطق مشابه تقاضا میکند پیرو هماهنگیهای بعمل آمده با صندوق بیمه کشاورزی نسبت به بیمه دامهای خود اقدام کنند.