همای گیلان: سختی های چشم ضعیف داشتن و عینک زدن را فقط کسانی درک میکنند که خودشان عینکی هستند. هرچند مشکلات چشمی و دیگر بیماریهای مربوط به بینایی دلایل زیادی از جمله عوامل ژنتیکی دارند اما با مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی می توان به سلامت چشم کمک کرد.
****مواد مغذی مورد نیاز چشم
**بتاکاروتن
شنیدهاید که هویج برای تقویت قوه بینایی مفید است ،هویج سرشار از بتاکاروتن است که برای سلامتی چشمها لازم و ضروری است.
بتاکاروتن جزو آنتیاکسیدانهای کاروتنوئید است که در میوهها و سبزیجات به وفور وجود دارد. بدن ما بتاکاروتن را به ویتامینA تبدیل میکند. این ترکیبات مغذی علاوه بر تقویت قوه بینایی و پیشگیری از شب کوری، خطر پیشرفت دژنراسیون ماکولای چشم مربوط به پیری و همچنین آب مروارید را کاهش میدهند. باید بدانید که وجود میزان زیاد این ترکیبات آنتیاکسیدانی در خون خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را نیز کاهش میدهند.
این ویتامین از چشمها در برابر بیماریهایی مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولای مربوط به پیری محافظت میکند. این بیماری یک بیماری چشمی است که در آن ماکولا، بخش کوچکی از شبکیه چشم آسیب میبیند که متاسفانه با مرور زمان و پیری میتواند منجر به کوری شود.منابع غذایی ویتامین E: بادام، روغنهای گیاهی، دانهها و غیره جزو منابع خوب ویتامین E هستند.
**زینک
زینک(روی) برای تقویت بدن به خصوص برای سلامت چشمها بسیار مفید و موثر است. این ماده معدنی از چشم در برابر اثرات منفی اشعههای ماورای بنفش خورشید و پیری محافظت میکند.
زینک در تمام سلولهای بدن وجود دارد به خصوص در غدد فوق کلیوی، پوست، برخی از قسمتهای مغز، پانکراس و غشاهای چشم. باید بدانید که نتایج پژوهشهای اخیر نشان میدهد مصرف زیاد زینک یا مکمل آن به طور چشمگیری از بروز بیماری دژنراسیون ماکولای چشم پیشگیری میکند. محققان به زنان توصیه میکنند که روزانه ۸ میلیگرم زینک دریافت کنند.
**امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ سه نوع هستند: اسید آلفا لینولئیک (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA). روغن ماهی حاوی EPA و DHD هستند در حالی اسید آلفا لینولئیک یا همان ALA در آجیلها، دانه کتان و برخی از روغنهای گیاهی مانند روغن آفتابگردان وجود دارد. مصرف ماهی زیاد باعث میشود خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولای چشم مربوط به پیری از سرتان رفع شود.
توصیه می شود که هر هفته حداقل دو مرتبه ماهیهای چرب میل کنید و از مصرف روغنهای گیاهی غافل نشوید. روغن ماهی خطر و شدت بیماریهای قلبی عروقی، میزان کلسترول خون، آرتریت و خطر زوال عقل را نیز کاهش میدهد.
**لوتئین و زآگزانتین
لوتئین و زآگزانتین جزو کاروتنوئیدها محسوب میشوند. این دو کاروتنوئید به عنوان رنگدانههای موجود در شبکیه چشم شناخته شدهاند. نتایج بررسی محققان آمریکایی نشان میدهد که این دو رنگدانه خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولای چشم را کاهش داده و آسیب اشعههای ماورای بنفش خورشید را کاهش میدهند. باید بدانید که لوتئین نیز مانند ویتامین A دید شبانه را تقویت میکند.
**ویتامین C را دریابید
ویتامین C جلوی آسیبهای رادیکالهای آزاد را میگیرد و از سلولها محافظت میکند. برای همین هم میتواند از بروز مشکلات چشمی پیشگیری کند. این ویتامین به میزان زیاد در خود عدسی چشم وجود دارد و از فشار داخلی چشم افرادی که از بیماری کوری تدریجی رنج میبرند میکاهد.منابع غذایی ویتامین C: مرکبات، هندوانه، خربزه، میوههای ریز، توتها، گوجهفرنگی، فلفل دلمهای، کیوی و سیبزمینی جزو منابع غذایی ویتامین C محسوب میشوند.
//ایرنا