چاپ مطلب چاپ مطلب

میکانیسم feed back در بقا و دوام حکومت ها و ساختار های سیاسی/جلال میرزااقایی

اختصاصی همای گیلان، در تاریخ اندیشه های سیاسی ما با نظریات فیلسوفانی بزرگ آشنا شدیم از جمله توماس هابز و کتاب مشهورش “لویاتان”(لویاتان در تورات نان نهنگی است که یونس را بلعیده بود).
توماس هابز معتقد بود که برای ممانعت از تجاوزات و جلوگیری از خشونت مردم نسبت به یکدیگر ،وجود مرجعی که قدرت متمرکز را از مردم میگیرد ،ضروری است و اگر از کنترل خارج شوند آنگاه مانند نهنگ بلعنده میشود .
به نظر هابز ،مردم خود کامگی های حکومت را تحمل می کنند و زیر بار فشار سنگین منحصر بفرد آن می روند تا از تجاوزات روزمره نسبت به یکدیگر و زور گویی طبقات بالاتر در امان بمانند .اندیشه های توماس هابز در “لویاتان” پارادایم فکری مربوط به قرن هفدهم و حکومت اشرافی و سلطنتی انگلستان بوده است و هابز این حکومت را موهبتی الهی و حق پادشاهان می دانست .
جان لاک و بعد ها ماکس وبر بر انحصار مشروع بکار بردن قدرت را در قالب میکانیسم دولت ،صحه گذاشتند اما هدف از این انحصار مشروع را تامین امنیت و پاسداری از حقوق همه افراد جامعه دانستند و اگر از عهده ان بر نیاید ،مشروعیت خود را در اعمال قدرت از دست می دهد و علت وجودی و پایداری اش هم از بین می رود .
میکانیسم feed back سوپاپ های اطمینانی است که حکومت ها برای دوام و بقای خویش بدان متوسل میشوند .
شیوه کار این میکانیسم بدینگونه است که با بازخورد خویش در خروجی دوام پیدا خواهند کرد و اگر در این بازخورد و خروجی، اخلالی و یا نتیجه مطلوبی حاصل نشد آنگاه این اخلال ،خود سیستم را فلج می کند و آن را از کار خواهد انداخت .
در فرآیند دینامیک حرکت های اجتمایی و سیاسی که از بطن آن ،حکومت ها و نظام های سیاسی بوجود و تشکیل میشوند بیش از همه این نقش آوانگاردی و طلایه داری روشنفکران ، هنرمندان ،نویسندگان، روزنامه نگاران ،اساتید دانشگاه ،دانشجویان ،معلمان ،کارگران ،پیشه وران ،احزاب ،اتحادیه های کارگری و دانشجویی و…… که متن و بطن جامعه مدنی و موتور حرکت کنش های اجتمایی و سیاسی را شکل می دهند .
تحقق خواسته ها و مطالبات این قشر عظیم از جامعه ،همان خروجی مطلوب میکانیسم feed back می باشد که باز خورد و برگشت آن در ورودی برای دوام و بقای ساختار سیاسی ،حیاتی می باشد .
در نظام مورد اشاره توماس هابز ،طبقات متوسط جامعه سرکوب و میکانیسم feed back فلج و سرانجام ساختار سیاسی سقوط و منهدم میشود .
ولی در نظام مطلوب ماکس وبر ،طبقات اجتمایی در یک روند کلی ،ساختار دموکراتیک جامعه را تشکیل و حکومت پاسخگوی مطالبات جامعه می باشد و خروجی حاکی از رضایت جامعه ،ورودی های بقای حکومت را تضمین کرده است .
آنچه که امروز سخت بدان نیاز مندیم تقویت همین جامعه مدنی و شور و شعور در همبستگی ملی و میهنی در دفاع از کیان میهن می باشد .خطر جدی است و مماشات خیانت بزرگی است .باید هر چه زودتر میدان را از تند رو ها گرفت (آنان برجام را معادل ترکمانچای می دانستند )و بجای آن از شخصیت های ملی و فراجناحی و وطن پرست و همچنین رفع حبس و حصر بزرگان کشور و آزادی همه کسانیکه برای داشتن عقاید سیاسی و ملی و دینی در حبس می باشند .
هفتاد میلیون جمعیت کشور در قالب حرکت ملی و اتحاد مردمی ،هر حرکت دشمن و یا هر ارتشی از دشمن را نابود خواهد کرد و این همان دست خداست بشرطیکه با بندگان خدا با مهربانی و دور از ستم و ظلم و تبغیض رفتار شود و در گردش آزاد قدرت ،مردم را سهیم و صاحب حق و حکومت بدانیم .

جلال میرزااقایی

با کانال همای خبر همراه باشید

About عطیه نصرتی

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …