همای گیلان:مذاکرات ایران و ۱+۵ بدون دست یافتن به توافق جامع به مدت چهار ماه دیگر تمدید شد. به گفته منابع مطلع مذاکرات ایران و ۱+۵ تا ۳ آذر ماه سال جاری تمدید شده است اما هر زمان که دو طرف به توافق برسند مذاکرات پایان مییابد.
یک عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران تایید کرد که ادامه مذاکرات در وین انجام میگیرد. در عین حال هنوز زمان دقیق از سرگرفتن مذاکرات مشخص نیست. شنیدهها حاکی است که مذاکرات اواخر مردادماه از سر گرفته میشود.
یک عضو دیگر تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره ادامه مذاکرات گفت: طرفها با دستور کار و برنامه مشخص به پایتختهایشان باز میگردند تا درباره برخی مسایل تصمیمسازی و با دیدگاههای مشخص به وین بازگردند.
کفتنی است «دیان فاینشتاین» رئیس کمیته اطلاعاتی سنا با اذعان به اینکه ایران به تمامی تعهدات خود پایند بوده است موافقت خود با تمدید مهلت مذاکرات هستهای بین ایران و ۱+۵ را را اعلام کرد.
ظریف اظهار کرد: ما با برگزاری جلسات با حضور وزیران خارجه مذاکرات را تشدید کردیم تا از نزدیک با میزان پیشرفت مذاکرات آشنا شوند. پیشرفت ملموسی داشتم و برای تدوین متن کار کردیم اما فاصله قابل توجهی درباره برخی موضوعات اساسی باقی مانده که به تلاش بیشتر نیاز دارد. به همراه وزیران خارجه دیگر تصمیم گرفتیم اجرای برنامه اقدام مشترک را تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۴ ادامه دهیم. ایران و سه +۳ تاکید میکنند که اجرای تمامی تعهداتشان را به طور موثر و به موقع ادامه میدهند.
وزیر خارجه ایران تاکید کرد: با جدیت برای توافق جامع جلسات خود را در هفتههای آینده برگزار خواهیم کرد.
طی چند هفته گذشته، ما تلاش های خود را بصورت فزاینده از جمله از طریق حضور فعال وزرا و معاونین وزرای امور خارجه ۳+۳ که روز ۱۳ ژوییه ۲۰۱۴ به وین آمدند تا از نزدیک با میزان پیشرفت مذاکرات آشنا شوند، تشدید کردیم. گرچه ما پیشرفت های ملموسی در برخی از موضوعات داشته و مشترکا برای تدوین یک متن برنامه جامع اقدام مشترک کار کرده ایم، لکن هنوز فاصله قابل توجهی در باره برخی موضوعات اساسی باقی مانده است که نیاز به زمان و تلاش بیشتری دارد.
ما جلسات مختلفی به شکلهای گوناگون و در فضایی سازنده برگزار کردیم تا به یک راه حل جامع درازمدت مورد توافق مشترک دست یابیم که تضمین کند برنامه هسته ای ایران همواره صلح آمیز خواهد بود. ما به همراه مدیران سیاسی کشورهای ۳+۳ (انگلیس، فرانسه، آلمان، ایالات متحده امریکا، روسیه و چین) بصورت فشرده برای رسیدن به یک برنامه جامع اقدام مشترک با استفاده از شتاب سیاسی حاصل از تصویب و اجرای روان برنامه اقدام مشترک ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳ توسط طرفین تلاش کردیم.
ما از دولت اتریش و از سازمان ملل متحد هم بخاطر حمایت فوق العاده آنها برای میزبانی این مذاکرات در وین سپاسگزاریم.
»
آزادسازی ۲٫۸ میلیارد دلار ایران و تبدیل اورانیوم ۲۰ درصد اکسیدشده ایران به سوخت
یک مذاکره کننده ارشد ایرانی گفت: اختلافهای عمیقی درباره مسایل مختلف وجود دارد و همانطور که قبلا گفتیم شروع به نوشتن متن پیشنویس کردیم و پیشرفت خوبی به لحاظ متن داشتم اما در محتوا اختلاف باقی است و ۳۵ درصد مسائل باقی مانده که شامل مسایل کلیدی است.
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران بامداد شنبه در پایان مذاکرات «وین ۶» در جمع خبرنگاران ایرانی ادامه داد: همه از این که اراده جدی در طرفها برای رسیدن به راهحل وجود دارد به این نتیجه رسیدند که باید مذاکرات ادامه پیدا کند. ما برای ادامه مذاکرات منعی نداشتیم و میتوانستیم طبق توافق ژنو ادامه دهیم اما با توجه به گام اول توافق ژنو باید روند تمدید میشد. در سه روز آخر به این جمعبندی رسیدیم که باید درباره تمدید گام اول توافق ژنو بریم و اگر تمدید نمیشد به طور خودکار همه چیز به شش ماه قبل باز میگشت.
عراقچی اظهار کرد: ایران در ۴ ماه آینده ۲۵ کیلوگرم از اورانیومی که به اکسید تبدیل کرده را به سوخت راکتور تهران تبدیل میکند. همچنین قرار است ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار از داراییهای مسدود شده ایران در شش قسط آزاد شوند.
این دیپلمات ارشد ایرانی تاکید کرد که غنیسازی و میزان و ظرفیت آن مهمترین اختلاف نظر بین ایران و ۱+۵ است و راکتور اراک، تاسیسات فردو و تحقیق و توسعه دیگر موارد اختلافی را تشکیل میدادند.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر موارد اختلافی بین ایران و ۱+۵ دوره زمانی گام پایانی و حرکت ایران به سمت صنعتی شدن است. از پرانتزها کم شده اما آنهایی که مانده از موضوعات مهم هستند. الان با یک متن ۸ تا ۹ صفحهیی مواجهایم که دو برابر این صفحات ضمیمه دارد.
عراقچی با اشاره به موضوع لغو تحریمها گفت: درباره لغو تحریمها و جدول مورد نظر آن ما معتقدیم همه تحریمها باید یکدفعه رفع شوند. تحریمها نباید تقسیم شوند؛ یعنی همه تحریمها نفتی و بانکی باید یکجا برداشته شوند نه این که آنها را به انواع تحریمها تقسیم کنند. دوره اعتمادسازی لزوما با دوره لغو تحریمها یکی نیست.
او تصریح کرد: بیشترین میزان اختلافات ایران با آمریکاست و به طور طبیعی بیشترین مذاکره نیز با آنها صورت میگیرد؛ البته بین اعضای ۱+۵ هماهنگی وجود دارد و ما انتظار داریم آنها مواضع واحد داشته باشند.
/تابناک