❇️نگاهی کوتاه،به
«جزایر سه گانه»❇️
?۱-ابو موسی?
{{یکی از جزایر سهگانه
ایرانی در خلیجفارس
است که از توابع شهرستان
ابوموسی،در استان هرمزگان
میباشد.
مساحت ابوموسی که حدود
۱۲ کیلومتر مربع است.
فاصله میان این جزیره و
جزایر تنب به دلیل عمق
مناسب آب،تنها مسیر قابل
کشتیرانی برای نفتکشهای
بزرگ است.
ابوموسی جنوبیترین جزیره
ایرانی خلیج فارس و نزدیک
ترین آنها به خط استوا است.
آب و هوای ابوموسی بسیار
گرم،مرطوب و شرجی است
و در طول سال تنوع آب و
هوایی چندانی تجربه نمیکند.
ابوموسی دارای فرودگاه و
اسکله است.پروازهای
مسافری منظمی از بندرعباس
به فرودگاه ابوموسی صورت میگیرد و همچنین شناورهای مسافری از بندرلنگه هفتهای دو تا سه بار به این جزیره تردد دارند.علاوه بر شناورهای ایرانی،شناورهای متعلق به امارات،حمل و نقل شهروندان اماراتی جزیره را به شارجه بر عهده دارند.
جزیره ابوموسی بهعنوان بخشی از استان هرمزگان در مالکیت و کنترل ایران است؛با اینحال،امارات متحده عربی بر آن ادعای مالکیت میکند و آن را بخشی از امارت شارجه میداند.ایران همواره بر حق حاکمیت بی چون و چرا بر این جزیره تأکید کردهاست.در حال حاضر اکثریت جمعیت ابوموسی را شهروندان ایران تشکیل میدهند و اقلیتی اماراتی در آن زندگی میکنند.ایران بهواسطه سپاه پاسداران و ارتش ایران در جزیره ابوموسی حضور نظامی دارد.پلیس محلی شارجه از زمان تفاهمنامه ۱۹۷۱،پاسگاهی در این جزیره دارد.
?۲-تنب بزرگ?
فاصله این جزیره تا قشم
۳۱ تا تنب کوچک ۱۲ تا
ابوموسی ۵۰ و تا جزیره
الحمرائ در رأسالخیمه ۸۲
کیلومتر است.این جزیره در فاصله ۲۲٫۵ کیلومتری از جنوبغربی جزیره قشم،در فاصله ۱۵۶ کیلومتری از
شهر بندرعباس،مرکز استان
هرمزگان و در فاصله ۴۳٫۵
کیلومتری از شمال شرق
جزیره ابوموسی واقع شده
است•مساحت آن ۱۰٬۳ کیلومتر مربع میباشد و مرتفعترین نقطه جزیره تنب بزرگ ۵۳ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
این جزیره،در ۳۱ کیلومتری جنوب جزیره قشم واقع است و این کوتاهترین فاصله جزیره تنب با خاک اصلی ایران است. فاصله این جزیره از بندر لنگه کمتر از ۵۰ کیلومتر و از جزیره ابوموسی حدود ۵۳ کیلومتر است.
تنب بزرگ در پانزده کیلومتری
شمال خط مُنَصِّف خلیج
فارس(خط میانی محاسبه
شده نسبت به دو کرانه ایرانی
و عربی در شمال و جنوب)
قرار دارد و فاصلهاش با
نزدیکترین کرانههای امارات
(جزیره حمرا/جزیره الحمراء از امیرنشین رأسالخیمه)۶۹ کیلومتر است.این جزیره تقریباً گِرد و قطر آن در حدود چهار کیلومتر است.خاک جزیره شنی و خشک است.این جزیره تپههایی دارد که بلندترین آنها(ارتفاع:۵۳ متر)در بخش شمالی واقع است.بخش جنوبی هموار،و مناسبترین لنگرگاه جزیره است.در این بخش گیاهان صحرایی میروید که به مصرف چرای دامهای محلی میرسد.(کتاب جزیره تاریخی تنب بزرگ-انتشارات تعالی اندیشه-تهران)
?۳-تنب کوچک?
این جزیره با مساحت ۲ تا ۲٫۵ کیلومتر در جنوب بندرلنگه و در غرب تنب بزرگ واقع شدهاست.فاصله این جزیره تا بندرلنگه پنجاه کیلومتر تا رأس الخیمه نود و دو کیلومتر و تا تنب بزرگ حدود سیزده کیلومتر است.این جزیره ایرانی مثلثی شکل و در ۱۵ کیلومتری غرب جزیره تنب بزرگ قرار دارد.فاصله آن تا مرکز استان هرمزگان، شهر بندرعباس از طریق دریا حدود ۱۶۹ کیلومتر میباشد.نزدیکترین بندر ایرانی به این جزیره بندر خمیر و بندر لنگه با ۷۵ کیلومتر فاصله است.بزرگترین ضلع جزیره ۱٫۹ کیلومتر و مساحت آن حدود ۲٬۱ کیلومتر مربع است و مرتفعترین نقطه آن از سطح دریا ۳۵ متر ارتفاع دارد؛که به آن تپه زهرا گفته میشود.
در این جزیره استحکامات و تجهیزات نظامی ایرانی مستقر میباشد.خاک آن از نوع شنی و در برخی مناطق صخرهای است.تنب کوچک دارای یک اسکله و فرودگاه کوچکی است که کاربرد نظامی دارد.
?اهمیت استراتژیک?
جزیره تنب کوچک به همراه
جزایر تنب بزرگ و ابوموسی
در عمیقترین قسمتهای
خلیج فارس و در داخل دو کریدور رفت و برگشت طرح تفکیک تردد بینالمللی کشتیها واقع شدهاند.این مسئله باعث شده تا این جزایر از نظر ژئوپلیتیکی و استراتژیکی اهمیت ویژهای به دست آورند؛زیرا بخش مهمی از نفت خام مورد نیاز جهان از میان این جزایر میگذرد.در هر چند دقیقه یک نفت کش حامل نفت خام از آبهای این جزایر عبور میکند. اگر به این تعداد،کشتیهای تجاری نیز اضافه شود،در این صورت فشردگی ترافیک در میان جزایر مذکور به خوبی روشن میشود.
?جمعیت ابوموسی،در
سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر
با ۴۲۱۳ نفر و شامل ۸۵۷ خانوار بودهاست.
اقلیتی از ساکنان ابوموسی شهروند امارات هستند.
(اینترنت)
?ایران نیرومند،می تواند
همه خاک خود را،نگهداری
و چشم آز همسایگان و
بیگانگان را کور کند•
▶️سرشک▶️
۱۹ مرداد ۱۴۰۲