همای گیلان: آتشسوزی در ساختمانهای بلندمرتبه یکی از دشوارترین حوادث شهری برای آتشنشانهاست که هر روز بیشتر میشود. ساختمان پلاسکو که اولین ساختمان مرتفع و مدرن ایران شناخته میشود در یک آتشسوزی با خاک یکسان شد اما کشورهای دیگر جهان چه تجهیزات و امکانات آتشنشانی برای مقابله با چنین حوادثی دارند؟
آتشنشانهای فداکار بدون داشتن تجهیزات کافی برای نجات مردم در ساختمان پلاسکو دل به آتش زدند و جانشان را فدا کردند. اما داشتن تجهیزاتی که برای شهری مانند تهران از نان شب واجب تر است احتمالا میتوانست جان افراد زیادی و حتی ساختمانی با نیمقرن قدمت را نجات دهد. تجهیزاتی که در کشورهای دیگر با داشتن ساختمانهای مرتفع عادی است اما در کشور ما هنوز به امکانات لازم برای آتشنشانها به عنوان یک موضوع تجملی نگاه میشود!
بدون شک ایمنسازی ساختمانها از جمله تجهیزات خودکار اطفای حریق اولین قدم برای پیشگیری در مقابل آتشسوزی به ویژه در ساختمانهای بلندمرتبه است اما تجهیزات مدرن آتشنشانی خود عامل دیگری در دشوار شدن عملیات اطفای حریق است. تجهیزات قدیمی و فرسوده در مهار آتشسوزی ساختمانهای بلند مانند تلاش برای کندن تونل با قاشق است.
تجهیزات مهم آتشنشانها
لباسها و وسایل یک آتشنشان جان و امنیت او را تامین میکند و به همین خاطر باید بهترین جنس و کیفیت را داشته باشند. در صورتی که تجهیزات مدرن و استاندارد برای یک آتشنشان خریداری شود ایمنی او در عملیات بسیار بیشتر میشود. علاوه بر این سبک بودن تجهیزات مدرن باعث میشود تا آتشنشانها در فعالیتهای سنگین خود دچار خستگی کمتری شده و با تنفس بهتر و امکان حرکت سریعتر بتوانند بیشتر از جان خود حفاظت کنند.
بالگردهای آتشنشانی
طی سالهای اخیر و با افزایش ساختمانهای مرتفع و آسمانخراشها استفاده از هلیکوپترهای آتشنشانی هر روز فراگیرتر میشود. به عنوان نمونه ژاپن از چند سال قبل برای مقابله با آتشسوزی در برجها از بالگردهای یوروکوپتر ئیسی۲۲۵ سوپر پوما Eurocopter EC225 Super Puma استفاده میکند. سازمان آتشنشانی ژاپن این هلیکوپترها ساخت ایرباس را به تجهیزات آتشنشانی شرکت هوایی و فضایی Simplex مجهز کرده است که تائیدیه سازمانهای استاندارد آمریکا و اتحادیه اروپا را دارد. این هلیکوپتر توانایی حمل حداقل ۷ آتشنشان را با تجهیزات کامل دارد و همچنین با استفاده از تجهیزات آتشنشانی این شرکت میتواند از فاصله دور از کانون آتش و به صورت هوایی و با دقت بالا کانون آتش را هدف قرار دهد.بوم یا لوله ۷.۵ متری این هلیکوپتر که قابلیت حرکت دارد میتواند آب یا فوم را با فشار بالا در طبقات پمپاژ کند.
همچنین بالگردها این چنینی میتوانند آتشنشانان را به پشتبام محل آتشسوزی برسانند تا این افراد فداکار مجبور نباشند از راهپلهها یا آسانسورهای خطرناک که هر لحظه احتمال حادثه در آنها وجود دارد استفاده کنند.
تجهیزات جدید روباتیک
علاوه بر بالگردهای آتشنشانی در تجهیزات جدید استفاده از روباتها در آتشسوزیهای مرتفع بسیار مرسوم و معمولی است. این تجهیزات روباتیک در طبقات ایمن نصب میشوند و میتوانند ضمن حرکات لوله اطفای حریق خود را به طبقات مرتفع که امکان دسترسی به آنها بسیار مشکل است برسانند.
دوربین این تجهیزان تصاویر با کیفیت بالا را برای آتشنشانها ارسال میکند و آنها میتوانند موقعیت و وضعیت آتش را بهتر تشخیص دهند. نمونه این تجهیزات تجهیزاتی موسوم به Hero Pipe است. این تجهیزات روباتیک میتواند ۲۴۰۰ لیتر آب یا فوم را در هر دقیقه از پنجره ساختمانهای بلند بدون نیاز به حضور آتشنشانها در محل خطر پمپاژ کند.
پهپادهای آتشنشان
فروردین ماه امسال سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اعلام کرد که این سازمان در حال بررسی به کارگیری پهپادهای آتشنشان برای ارائه خدمات است اما در حادثه پلاسکو هم خبری از آنها به جز چند کوادکوپتر معمولی نبود. استفاده از “پهپاد آتش نشان” در بسیاری از کشورهای جهان مرسوم است. استفاده از پهپادها در عملیاتهای امدادی چند سالی است که مورد توجه نهادهای مختلف امدادی در دنیا قرار گرفته است. تا پیش از این، استفاده از این پرندهها در نهادهای نظامی برای جمع آوری اطلاعات و کاربردهای دیگر مرسوم بوده است؛ اما به مرور زمان با تجاری سازی این پرندههای بدون سرنشین استفاده از آن برای کاربردهای دیگر مورد توجه قرار گرفته است. امروزه شرکتهای مختلفی به طراحی و فروش این پهپادها به نهادهای امدادی اقدام کردهاند که از آن جمله میتوان به شرکتهای SkyFire و AtlantaDrone اشاره کرد.
پهپادهای به کار گرفته شده در آتشنشانی نیویورک هر کدام ۸۵ هزار دلار قیمت دارند که به صورت ویژه برای ماموریت های آتشنشانی طراحی شدهاند. این پهپادهای با دوربینهای حرارتی و مادون قرمز اطلاعات بسیار مهمی را حتی از میان دود بسیار غلیظ و شعلههای آتش برای کنترل و اطفای حریق از بالا اارسال میکنند تا آتشنشانها به مناطق خطرناک وارد نشوند. برای مثال آتش سوزی که بر اثر نشت گاز سال ۲۰۱۴ در منهتن اتفاق افتاد نیروی آتشنشانی را به شدت دچار مشکل کرد اما رئیس عملیات با کمک گرفتن از یک پهپاد که در محل بود موفق شد حادثه را از بالا مدیریت کند.
جتپک برای آتشنشانهای دوبی!
مقامهای امارات سال ۲۰۱۵ برای مقابله با آتشسوزی در ساختمانهای مرتفع برای سازمان آتشانشانی خود(مشهور به دفاع شهری در امارات) جتپک خریداری کردهاند. این قرارداد با شرکت هوایی مارتین به امضا رسیده و قرار است ۲۰ جتپک تحویل نیروهای آتشنشانی در دوبی شود.
جتپک در واقع یک وسیله پرواز شخصی است که فرد میتواند با آن بدون نیاز به باند پرواز کند. جتپکهای خریداری شده با تجهیزات آتشنشانی میتوانند آتشنشانها را به ارتفاع ۹۱۴ متری از سطح زمین برسانند. آتشنشان میتواند با سرعت ۷۴ کیلومتر بر ساعت پرواز کند.//خبر آنلاین