چاپ مطلب چاپ مطلب

هویت ملی در گستره ادیان الهی و پادشاهان اساطیری / جلال میرزاآقایی

اختصاصی همای گیلان: سیر تحولات اجتمایی و فرهنگی در چا چوب منازعات سیاسی ,متا سفانه گویای روند مطلوبی نیست .اسطوره ها و نماد های تاریخی هر گاه بهانه ای در عدم درک مفاهیم علمی تحولات قرار گیرند بر ما همان می رود که رفت . ضعف های بنیادین فلسفی و علمی در درست شناختن تکامل و هر منوتیک (تئوری تفسیر) اندیشه های تحول ملتها در بستر تاریخ ,نباید پتانسیل ها را بسوی دیگری رهنمون کند که قبلا تجربه شده است.نگاه فلسفی و علمی به تحولات تاریخ ,ما را از تکرار تراژدیک و کمدیک آن مصون می کند .

%d8%ac%d9%84%d8%a7%d9%84-%d9%85%db%8c%d8%b1%d8%b2%d8%a7%d8%a2%d9%82%d8%a7%db%8c%db%8c

برش برداری هویت ملی و نبش قبر اسطوره ها در تحولات امروز ما ,بدون آگاهیهای اجتمایی و فرهنگی و فقط یک رفلکس (بازتاب ,عکس العمل) در برابر حاکمیت سیاسی ,هدر دادن دارا یی های ملی برای یک تحول بزرگ تاریخی می باشد.هویت ملی امروز ما را تحولات تاریخ و دینی که در مسیر حرکت تاریخ به آن پیوسته است شکل می دهد و هر گونه حرکت دینامیکی در قالب اعتراضات و انقلابات اجتمایی و سیاسی به بهانه نفی بخشی از هویت ملی و بدون درک مفاهیم فلسفی و علمی ,ضربه ای به این هویت ملی و بستر جغرافیایی است که این هویت در چاچوب ارضی آن شکل گرفته است.

هویت ملی ما ترکیبی از از یک تلاقی تاریخی که در طول زمان با دو نماد فرهنگی و فکری شکل گرفته است . ایندو هیچوقت از هم جدا شدنی نیستند و هر تلاشی جهت جدایی سخت افزاری آندو فقط هزینه های این هویت اشتراک ملی را بالا خواهد برد و حتی در بر هه ای از تاریخ به سیطره جغرا فیایی آن آسیب زده و یا در حوزه هایی دیگر باعث تسلط حاکمان نا لایق بر این سر زمین شده است.
دایره المعارف عظیم عرفای بزرگ قرون متمادی که در ساخت و بافت و شیرازه و اساس هویت ملی ما را شکل داده را,نمی توانیم منکر شویم . آموزه های اخلاقی و انسانی و الهی و دینی اسلام در قالب بخش دینی این هویت را, نمی توانیم انکار کنیم .هجوم و حشیانه مغولان به جغرافیای سرزمینی ما را ,روح عرفانی و دینی ما بود که سر انجام به سلطان محمد خدابنده تبدیل کرد و گرنه چه بسا که ما الان یک مغولستان دیگری بودیم .کجا می توانیم انکار کنیم که روح عرفانی مولانای بزرگ و حافظ و ابی سعید ابی الخیر و ……متاثر از آموزه های قرآنی و روح بالنده آن نبوده و فقط به اندیشه ها و اسطوره های تاریخی مرتبط بوده.ندای آسمانی هویت دینی را از گنبد افلاک فاتحان مکه بشنویم و نه شمشیر آخته به خون امثال خالد بن ولید و یا حکما و خلفای عباسی و اموی و حتی در قرنها بعد در سلسله صفوی.

اگر نقد فلسفی و علمی تاریخ را ملاک نکنیم و همه مرجع و ریشه مطالعات را از دار الخلافه های بغداد و صفویه شروع کنیم و اندیشه های ابن رشد و مولانا و ابن عربی و ….خیل عظیم اندیشه های عرفای اسلامی را نادیده بگیریم و فقط آثار امثال ملا محمد با قر مجلسی و سیل حواریون ایشان ملاک و مجاز باشد و در بوته نقد قرار گیرد شاید به منظور و مقصود برسیم ولی هیچ کمکی به هویت ملی خودمان نکر ده ایم .کدام کتاب را می شناسید که به اندازه قرآن در روح و روان و سرشت و ذات و از مرگ تا ممات و زندگی روز مره و همه زوایای فکری و فرهنگی و اجتمایی و سیاسی که دامنه اش از تولد تا مرگ و حتی بعد از مرگ در باور های اعتقادی ملت ما نقش داشته باشد؟مگر هویت ملی غیر از اینها می باشد؟
من منکر خدمات انسانی و احیای روح اخلاقی و حریت طلبی بعضی از پادشاهان اساطیری علی ال خصوص کوروش کبیر نیستم و باید این فرهنگ تقویت شود و الگو برداری فکری و فرهنگی شود و نه به بهانه اعتراض به رفتارهای حکومتی و در قالب ناسیونالیسم افراطی از آن پتکی ساخته شود و نا خواسته و نا دانسته بر پیکر هویت ملی خودمان بکوبیم.سیر نگاه تاریخ را علم آموزی کنیم و اسیر مناقشات آن که گاهی حکومتی سر کار و یا به زیر کشد نشویم ..مشکلات تاریخی را در همان رویداد های آن جستجو کنیم و به حل فلسفی آن بپر دازیم.تاریخ انقلابات و شورشها و منازعات اجتمایی راکه حکومت ها سیاسی از دل آنها به بیرون کشیده میشود را بهانه نکنیم و ضربه به هویت ملی نز نیم .
//جلال میرزاآقایی قاضی محله

 

 

 

14380610577

About سردبیر

Check Also

ملاقات مردمی محمد حسین واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر رشت همه روزه در ساختمان شورا با شهروندان شریف رشت به منظور بررسی مشکلات و دغدغه های آنان

رئیس شورای اسلامی شهر رشت همه روز در دفتر کار خود با همشهریان دیدار و …