سخنگوی مدیریت حوزههای علمیه گفت: در روزهای اخیر در برخی از رسانهها، جریانی به دنبال تضعیف روحانیت است و تلاش زیادی صورت گرفت که نهاد دینی را در خصوص بودجه زیرسوال ببرند.
همای گیلان: سخنگوی مدیریت حوزههای علمیه گفت: در روزهای اخیر در برخی از رسانهها، جریانی به دنبال تضعیف روحانیت است و تلاش زیادی صورت گرفت که نهاد دینی را در خصوص بودجه زیرسوال ببرند؛ البته برخی با ادبیات دلسوزانه و با شعار استقلال حوزه این بحث را مطرح کردند؛ مساله استقلال حوزه یک راهبرد استراتژیک مدیریت حوزه است، ولی از این واژه استقلال حوزه، برخی برداشت ناروایی داشته و دارند.
حجت الاسلام عباس رفعتی ظهر امروز در جمع خبرنگاران در مرکز مدیریت حوزههای علمیه گفت: دیدار مدیر حوزههای علمیه به همراه معاونین با مراجع عظام تقلید در هفته گذشته انجام شد؛ دیدگاه همه مراجع عظام نسبت به موضوع مورد مشورت، مشترک بود؛ این دیدگاه در این باب بود که در مباحث دروس خارج باید به فقه معاصر توجه بیشتری شود؛ همچنین به مسایل مستحدثه و نوپدیدنیز بیشتر پرداخته شود.
وی افزود: این مساله مورد توصیه حضرت امام (ره) و مراجع عظام گذشته و فعلی حوزه و رهبر انقلاب بوده است.
تاکید مراجع تقلید بر چند مسئله
حجت الاسلام رفعتی بیان کرد: در این سلسله دیدارها، آیت الله العظمی مکارم شیرازی بیان کردند که اسلام جهانی و جاودانه است و باید پاسخگوی همه مناطق در همه زمانها باشد.
سخنگوی مدیریت حوزههای علمیه تصریح کرد: آیت الله العظمی وحید خراسانی با اشاره به ترکیب عقل و نفس و بدن در انسان، بیان کردند که علوم هر سه جهت باید مستحدث شود و حتی علومی که مرتبط به بدن نیست نیز باید مورد کنکاش واقع شود.
وی گفت: اشتراک نظر مقام معظم رهبری با مراجع معظم تقلید در این مسایل نیز به عینه متجلی است؛ آیت الله العظمی صافی گلپایگانی با اشاره به ظرفیت گسترده فقه شیعه بر لزوم توسعه مباحث مستحدثه فقهی تاکید کردند؛ همچنین آیات عظام شبیری زنجانی و نوری همدانی نیز در این باب بیاناتی داشتند.
وی اظهارکرد: متاسفانه برخی از رسانه به جای بیان این اشتراکات به دنبال حاشیههایی بودند که یک خبر خاص تولید کنند؛ در این دیدارها، مراجع دغدغههایی مطرح کردند که این مسایل نیز به جا و به حق است و مسئولین حوزه باید نسبت به رفع آنها همت بگمارند.
وی گفت: یکی از مسایلی که بین این نشست و نشست قبلی خبری در برخی از شبکههای اجتماعی بازتاب پیدا کرد آن بود که برخی از بزرگان حوزه فرمودهاند، روحانیت حرمت سابق را در جایگاه ندارند؛ یعنی بخاطر حوادث کوچک بیان شده است که روحانیت جایگاه خود را در جامعه از دست داده است.
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی اظهارکرد: روحانیت به حدی در جامعه اعتبار دارد که در آخرین انتخابات جامعه شش نفر کاندید بودند و دو نفر ملبس به لباس روحانیت بودند؛ از بین شش کاندیدا بیش از ۹۵ درصد شرکت کنندگان به این دو نفر رای دادند.
حضور حوزه علمیه و روحانیت در حادثه زلزله سرپل ذهاب
وی گفت: یکی از فعالیتهایی که در این مدت رخ داده است و توقع میرفت که رسانهها در این زمینه فعالیت بیشتری داشته باشند، حضور حوزه علمیه و روحانیت در حادثه زلزله سرپل ذهاب بود.
سخنگوی حوزههای علمیه تصریح کرد: ستادی در حوزه علمیه قم تشکیل شد؛ ستادی در حوزه علمیه کرمانشاه نیز تشکیل شد و در این راستا در حوزههای علمیه مجاور کرمانشاه نیز ستادهای معین تشکیل شدند.
وی گفت: این ستاد در عملیات امداد رسانی، پیگیری مسایل شرعی حادثه دیدگان، مساله تجهیز و نماز بر پیکر اموات، تقویت روحی حادثه دیدگان نقش آفرین بود؛ این کار با اعزام ۳۰۰ روحانی انجام شد؛ این رقم غیر از روحانیون خودجوشی بود که به منطقه آمدند است.
این استاد حوزه اظهارکرد: رسانه ملی باید این حضور و فعالیت خالصانه حوزه را که جزو وظایف این نهاد بود را به سان دیگر نهادها اطلاع رسانی میکرد.
نوید گشایش در امور معیشتی طلاب
وی گفت: در نشست خبری قبلی، نوید یک گشایش در امور معیشتی طلاب را دادیم که این امر محقق شد و رهبر معظم انقلاب نسبت به شهریه طلاب گشایش خوبی را مرحمت فرمودند؛ رایزنی برای افزایش شهریه و هدفمندی شهریه برای مبلغین و محققین نیز در حال پیگیری است.
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی اظهارکرد: در این مدت برنامه جدید آموزشی همراه با آیین نامهها در قالب تدوین یک کتاب انجام شد که این طرح در ۲۰۰ مدرسه علمیه در حال اجرا است؛ این طرح در ۱۹ مدرسه در قم و مابقی در شهرستانها انجام میشود.
وی اظهارکرد: ۴۰ متن درسی در این برنامه آموزشی جدید تدوین شده است؛ این برنامه مبتنی بر متن درسی است؛ شیوه آموزشی در حوزه متن محور است.
این استاد حوزه افزود: از دیگر فعالیتهای اخیر حوزه، برگزاری المپیاد علمی بود که پنجمین المیپاد در نهایت حضور آیت الله العظمی نوری همدانی پایان یافت؛ این المپیاد در دو مرحله ملی و استانی برگزار شد و در چهار مقطع ادبیات، فقه و اصول یک و دو و خارج برگزار شد و در هر مقطع نفرات اول تا سوم و یک نفر نیز به عنوان شایسته تقدیر تجلیل شدند.
جریانی به دنبال تضعیف روحانیت است
وی گفت: در روزهای اخیر در برخی از رسانهها، جریانی به دنبال تضعیف روحانیت است و تلاش زیادی صورت گرفت که نهاد دینی را در خصوص بودجه زیرسوال ببرند؛ البته برخی با ادبیات دلسوزانه و با شعار استقلال حوزه این بحث را مطرح کردند؛ مساله استقلال حوزه یک راهبرد استراتژیک مدیریت حوزه است، ولی از این واژه استقلال حوزه، برخی برداشت ناروایی داشته و دارند.
هدف بیبی سی از پخش برنامه از حوزه علمیه
سخنگوی حوزه گفت: یقین بدانیم که بیبی سی به دنبال استقلال حوزه به معنی صحیح نیست که دو روز پیش برنامههای پخش کرد که حوزه باید مستقل باشد و یک حاشیهای بر سخن آیت الله یزدی داشت که این سخنان با استقلال حوزه ارتباط ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی اظهارکرد: در خصوص مسایل بودجه نهادهای دینی با این شعار به شکل دلسوزانه مطالبی را مطرح میکنند؛ در شبکههای اجتماعی و خبرگزارهای نباید حرفی گفته شود که در زمین دشمن بیان شود و در واقع بلندگوی دشمن وضد انقلاب باشند.
وی بیان کرد: ما نباید استقلال حوزه را از دست بدهیم و این هجمهای که صورت میگیرد به این خاطر است که حوزه ما مستقل است و چون حوزه مستقل است و به همین خاطر به راحتی از مشکلات دولتها نیز به سخن به میان آورده و نقد کرده است.
این هجمهها هزینه استقلال حوزه است
این استاد حوزه اظهارکرد: این هجمهها هزینه استقلال حوزه است؛ بودجه حوزه از طریق باور مردم و اعتماد مردم شکل گرفته است ولی اینگونه نیز که نهادحکومت دینی نباید از دولت کمکی دریافت کند؛ در ردیف بودجه دولت، کمک به حوزه انجام میشوند نه اینکه دولت به حوزه ردیف بودجه خاص تعریف کرده باشد.
حوزه علمیه با کمکهای مردمی اداره میشود
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی اظهارکرد: دولت ترکیه به نهاد روحانیت و حوزه آن کشور، ۴هزار میلیارد تومان بودجه داده است؛ بودجه دولت ملی مصر به الازهر مشخص است، ولی حوزه علمیه ما با بودجههای مردمی و وقف و.. اداره میشود؛ در دولت طاغوت بسیاری از موقوفات حوزوی به زور تملک شده است.
وی گفت: اگر عایدات حوزه از موقوفات خودش به شکل کامل تامین شود، هیچ نیازی به بودجه حمایتی هم ندارد؛ برای کل حوزههای علمیه سراسر کشور اگر نصف بودجه یک دانشگاه مثل دانشگاه تهران ارایه شود، حاضر به گرفتن هیچ کمکی نیستیم.
سخنگوی مدیر حوزههای علمیه با بیان اینکه با نصف بودجه یک دانشگاه تمام حوزههای علمیه کشور اداره میشوند، بیان کرد: آمار طلاب شاغل به تحصیل در حوزه چند برابر دانشجویان یک دانشگاه است، ولی بودجه ملی آن دانشگاه بسیار زیاد است.
شوراهای تخصصی در حوزه شکل گرفته است
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی اظهارکرد: شوراهای تخصصی در حوزه شکل گرفته و برخی از آنهادر حال شکل گیری است؛ البته چند شورا هنوز شکل نگرفته است و این شوراهای تخصصی در آینده شکل میگیرند؛ مدیریت حوزه به دنبال شکل گیری این شوراهای تخصصی است که از جمله آنها میتوان به شورای رسانهای حوزه اشاره کرد.
وی گفت: مرکز تازه تاسیس آموزشهای مهارتی و کاربردی در حوزه شکل گرفته است؛ آموزشهای رسانهای در حد آموزشهای رسانه و سواد رسانه، آسیبهای رسانههای امروزی، فضای مجازی و مهارتهای کاربردی رسانه و… در این زمینه پیگیری شده است.
سخنگوی مدیریت حوزههای علمیه اظهارکرد: برگزاری کرسیهای نظریهپردازی و آزاداندیشی از جمله فعالیتهای حوزه است؛ معاونت پژوهشی قرار نیست که این نشستها را به شکل مستقیم برگزار کند بلکه مراکز پژوهشی حوزوی فعالیتهای مشترکی را با نظارت معاونت پژوهش انجام میدهند.
این استاد حوزه با بیان اینکه سامانه صفیر برای طلاب برنامهریزی شده است، یادآور شد: طلاب در این سامانه میتوانند مطالب خود را با مدیر حوزههای علمیه در میان گذاشته و مطرح کنند و تمامی مباحث طلاب به صورت دسته بندی شده در اختیار آیت الله اعرافی قرار میگیرد.
بودجهای که اعلام میشود پیشنهادی است
وی گفت: بودجهای که اعلام میشود، بودجه پیشنهادی است؛ از جایی که این بودجه، کمکی است مشخص نیست که این بودجه مصوب شود؛ پس از تصویب، به دلیل اینکه این بودجه کمکی است، دولت نیز خود را ملزوم به تخصیص نمیبیند؛ گاهی ۵۰ درصد بودجه مصوب تخصیص داده شده است.
استاد حوزه تصریح کرد: نکته دیگر آن است که این بودجهای که در ردیف بودجه به عنوان کمک بیان شده است، به طلاب اختصاص نمییابد؛ در حالی که زندگی طلبهها زیر خط فقر است؛ طلاب جزو قشر محروم جامعه هستند ولی این بودجه سر سفره طلاب نمیرود؛ بخشی از این بودجهها، عمرانی مدارس، شهرکها و بخشی نیز هزینهای است که این بخش مرتبط به کار فرهنگی گسترده حوزویان در مسایلی است که نظام به این فعالیتهای فرهنگی نیاز دارد.
سرانه هزینه دولت برای دانشجویان اصلا در حد سرانه کمک به طلاب نیست
حجت الاسلام رفعتی اظهارکرد: سرانه هزینه دولت برای دانشجویان اصلا در حد سرانه کمک به طلاب نیست؛ هزینه شهریه طلاب از وجوهات و وقف تامین میشود و اصلا در خصوص بودجه سرانه طلبه عنوانی در بودجه بیان نشده است.
سخنگوی مدیریت حوزههای علمیه تصریح کرد: اینکه چرا زودتر به این مساله پاسخ ندادیم به این دلیل بود که قرار نیست که به حرف نادرست پرداخته شود؛ زیرا به خودی خود فراموش میشود، ولی این بحث از طریق بیبی سی نیز دنبال شد و به همین خاطر به پاسخگویی مبادرت کردیم.
وی با محکوم کردن توطئه ترامپ علیه فلسطین بیان کرد: این کار احمقانه باعث شد که آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز در سطح جهانی به انزوا کشیده شود.
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی با اشاره به موارد مصرف خمس بیان کرد: خمس مازاد مخارج متولی معادن داده نمیشود؛ لذا از این جهت وجوهات محدود است؛ بسیاری از مواردی که خمس به آن واجب است در اختیار افراد حقیقی نیست و در اختیار یک نهاد حقوقی است و این نهاد حقوقی نیز خمس نمیدهد.