کشاورزان روشهای مبارزه با آفت کرم ساقهخوار برنج را مد نظر قرار دهند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: آفات حشرهای برنج یکی از تهدیدهای جدی برای محصول برنج به شمار میرود که معمولا منجر به کاهش عملکرد ( ۳۰ تا ۵۰ درصد محصول) و کیفیت آن میشود از اینرو توجه کشاورزان برای مبارزه با این آفات ضرورت دارد.
به گزارش همای خبر، به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان،صالح محمدی با بیان اینکه کرم ساقهخوار نواری برنج یکی از مخربترین آفات برنج در بسیاری از کشورهای تولید کننده برنج در دنیا و ایران است اظهار کرد: کنترل این آفت به علت داشتن زندگی مخفی (لاروها داخل ساقه برنج) مشکل بوده و تهدیدی برای برنجکاری است.
وی با اشاره به فعال بودن آفت کرم ساقهخوار برنج در مناطق معتدل افزود: حشرات بالغ در دهه سوم فروردین ظاهر میشوند؛ نسل نخست آن از اوایل اردیبهشت تا دهه سوم خرداد در شرایط گیلان ادامه مییابد؛ خسارت این آفت در نسل نخست، ایجاد جوانههای مرکزی مرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: نسل دوم آفت از هفته نخست تیرماه بروز کرده و تا اواسط مرداد ماه ادامه دارد؛ نسل سوم این آفت نیز از دهه سوم مرداد آغاز میشود اما چرخه زندگی آن در نسل سوم کامل نمیشود و خسارت آن در نسلهای دوم و سوم به صورت خوشههای سفید است.
محمدی اظهار کرد: این حشره از دمای ۲۵ تا ۳۲ درجه سانتیگراد بیشترین فعالیت را دارد و میتواند بیشترین خسارت را به برنج تحمیل کند؛ دمای بالاتر از ۳۲ درجه سانتیگراد اثر منفی در زندگی آفت داشته و حشره به تابستان گذرانی خواهد رفت و فعال نیست تا اینکه دمای محیط کمتر از ۳۲ درجه سانتیگراد شود ضمن اینکه بارندگی سبب از بین رفتن شب پرههای این آفت خواهد شد.
وی بیان کرد: همچنین بعد از بارندگی و خنک شدن هوا و کاهش دما در محدوده فوق دوباره فعال میشود؛ از دیگر عوامل محیطی تاثیرگذار در زندگی این آفت، درصد رطوبت نسبی و شبنم است، دستههای تخم ساقهخوار برنج در صبح زود بین پنج تا هفت صبح تفریخ ( به خوشه نزدیک شدن) میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اضافه کرد: از نکات مهم قابل توجه اینکه چنانچه در شبهای بدون ابر یا شبهای صاف که شبنم تشکیل میشود تخمهای این آفت باز میشوند ولی در شبهای ابری که شبنم تشکیل نمیشود دستههای تخم باز نخواهند شد.
محمدی بیان کرد: کاهش مصرف آفتکشها در شالیزار، افزایش تنوع زیستی در زمینهای شالیزاری و ارتقاء عملکرد محصول برنج هدف اصلی از مدیریت تلفیقی محصول ( ICM) است(در مدیریت تلفیقی محصول؛ محصول برنج محور اصلی بوده و گیاه را نسبت به عوامل خسارت زا تقویت میکند، اما در مدیریت تلفیقی آفات (IPM)، آفت محور اصلی است)؛ در این بخش همه روشهای زراعی اعم از شخم پس از برداشت، کاشت زود هنگام برنج تا اواسط اردیبهشت (تا به نسل های خسارت زا آفت برخورد نکند)، انهدام ساقههای آلوده در مزرعه هنگام وجین، استفاده از باکتری باسیل (محلول پاشی)، استفاده از زنبور تریکوگراما در نسل های نخست و دوم هرکدام در ۲ تا سه بار رهاسازی را شامل میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با تاکید بر اینکه از محلول پاشی حشره کشهای مایع برای کنترل آفت ساقه خوار نواری برنج باید خودداری شود اظهار کرد: محلول پاشی حشره کشهای شیمیایی سبب تلف شدن دشمنان طبیعی و افزایش جمعیت آفات درجه دوم خواهد شد.
وی بیان کرد: در صورتیکه مزرعهای با روشهای یاد شده کنترل نشد و در صورت طغیان آفت، از حشره کشها با فرمولاسیون گرانوله نظیر فیپرونیل ۰.۲ درصد به مقدار ۲۰ کیلوگرم در هکتار، پادان (نوعی حشره کش) چهار درصد به مقدار ۲۵ کیلوگرم یا تیوسیکلام هیدروژن اکسالات چهار درصد در نسل اول به مقدار ۱۲.۵ کیلوگرم و در نسلهای بعدی به ۱۵ کیلوگرم در هکتار، به صورت لکهپاشی استفاده شود