یادداشت فرماندهی انتظامی گیلان/نقش پلیس و مشارکت عمومی در ارتقاء احساس امنیت
ایجاد ساختارهایی همچون پلیس پیشگیری، معاونت فرهنگی و اجتماعی و مراکز انتظامی از جمله کلانتریها و پاسگاهها نمونه بارزی از مشارکت مردم در ایجاد و حفظ امنیت اجتماعی است
امنیت از دیرباز تا کنون، همواره مورد توجه جوامع بوده است. احساس امنیت یک مقوله کاملا حیاتی و یک ضرورت غیرقابل انکار میباشد که فقدان یا اختلال در آن پیامدهای جبرانناپذیری را در پی دارد.
سازمان انتظامی کشور؛ به عنوان یکی از نهادهای اصلی در تأمین امنیت اجتماعی، نقش برجستهای در شکلگیری احساس امنیت در میان شهروندان دارد. حضور مستمر پلیس در مکانهای عمومی، جادهها، معابر و پارکها مردم را نسبت به امنیت جامعه مطمئن میکند. در واقع پلیس با حضور قوی و مقتدر خود در سراسر نقاط کشور امنیت را در دل مردم زنده نگه میدارد و موجب دلگرمی آنها میشود.
رویکرد مقتدرانه و عملکرد پرافتخار سازمان انتظامی کشور، نشانه افتخارها و موفقیتهای تحسینبرانگیز این سازمان خدمتگزار در مواجهه با ناامنی و پدیدههای پیچیده مأموریتی و رویارویی هوشمندانه با حوادث و رخدادهای کشور است.
این واقعیت نشانگر توانمندی فرماندهان و کارکنان خدوم و متعهد سازمان انتظامی در بکارگیری هوشمندانه منابع و ظرفیتهای سختافزاری و نرمافزاری در اجرای مأموریتهای محوله میباشد.
بهرهگیری از فناوریهای نوین در زمینه نظارت، کنترل و مواجهه با جرائم و رویارویی با تهاجم فرهنگی دشمن که امروزه به صورت گسترده علیه نظام و انقلاب اسلامی در جریان است و تلاش برای صیانت جامعه در برابر تهدیدهای خصمانه دشمنان در پروژههای فرهنگی و اجتماعی در نفوذ به بنیان فکری و اعتقادی جامعه از اقدامات پلیس برای مبارزه با اشرار، حفظ جان، مال و آبروی ملت عزیز ایران است.
بی شک موفقیت سازمان انتظامی در گرو مشارکت و اعتماد مردم شکل میگیرد. ایجاد و تحکیم رابطه حسنه میان مردم و پلیس بهعنوان یک اصل مهم و راهبردی برای دستیابی به جامعهای امن ضروری است. پلیس با توجه به حفظ اقتدار و جدیت، فاصله کمی با آحاد جامعه دارد. امروزه پلیس از طریق ایجاد دفتر نظارت همگانی به صورت چهره به چهره با مردم در ارتباط است و این امکان برای هر شهروندی فراهم شده که نظرها، انتقادها و پیشنهادهای خود را با مسئولین انتظامی در میان بگذارند.
در سالهای اخیر، مسئله پیشگیری اجتماعی از جرم، یعنی اتخاذ شیوه بازدارندگی بهجای واکنشی عمل کردن مورد توجه و تأکید پلیس قرار گرفته است. ایجاد ساختارهایی همچون پلیس پیشگیری، معاونت فرهنگی و اجتماعی و مراکز انتظامی از جمله کلانتریها و پاسگاهها که در راستای عدالت ترمیمی و مصالحه پروندههای قضایی راهاندازی شده است، نمونه بارزی از مردمی کردن و مشارکت عمومی در ایجاد و حفظ امنیت اجتماعی به شمار میرود.
بنابراین میتوان گفت نقش پلیس در پیشگیری از جرم نه تنها به پیشگیری وضعی مانند نظارت بر اماکن جرمزا منحصر نمیگردد بلکه با پیدایش جامعهگرایی و مفهوم پلیس مردمی برنقش این نهاد در تحقق اهداف پیشگیری اجتماعی اعم از آموزش همگانی، آگاهسازی و نقش میانجیگری در اختلافها نیز تاکید گردیده است.
مقام معظم رهبری در فرمایشات ارزشمند خود فرمودند: «نیروی انتظامی همواره باید مظهر اقتدار، نظم، مهربانی، رأفت و رحمت در جامعه باشد». مردم باید همواره پلیس را در کنار خود احساس کنند و پلیس نیز برای برقراری امنیت در کنار مردم حضور داشته باشد. فرماندهی انتظامی کشور با در نظر گرفتن رهنمودهای مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)،
محیطی امن و آرام برای زندگی و ارتقاء قانونمداری در جامعه را اولویت و راهبرد اصلی خود
تلقی نموده و با برخورداری از ظرفیتها و توانمندیهای ممتاز و قدرتمند خود در مسیر
صیانت از امنیت و آرامش پایدار میهن عزیز، لحظهای درنگ نکرده و با هرگونه تهدید و طمع
دشمنان برای به مخاطره انداختن هنجارها و ارزشهای جامعه قاطعانه برخورد خواهد کرد.
به قلم: سردار “عزیز اله ملکی” فرمانده انتظامی استان گیلان