چاپ مطلب چاپ مطلب

🌓فرار؛از”روستا”؛ 🔶قرار؛در”شهر”🌘(۱۳)

🌓فرار؛از”روستا”؛
🔶قرار؛در”شهر”🌘(۱۳)

○کلانشهر مشهد○(۱)

○جمعیت کلانشهرهای تهران،
مشهد،اصفهان،کرج،شیراز،
تبریز،قم،اهواز،کرمانشاه،ارومیه،
رشت،زاهدان،همدان،کرمان،یزد،
اردبیل،بندرعباس،اراک و ساری،
مجموعا سی میلیون نفر•
این جمعیت؛چهل درصد جمعیت
شهری را تشکیل داده اند•

○تا کنون کلانشهرهای تهران و
کرج،مورد بررسی قرار گرفته است•

○مَشهَد،کلان‌شهری در شمال شرقی ایران و مرکز استان خراسان رضوی است.این شهر در زمان افشاریان،پایتخت ایران بود.این شهر دارای ۱۳ منطقهٔ شهری و مساحت شهری ۳۵۱ کیلومتر مربع است.همچنین براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال۱۳۹۵ مشهد با ۳٬۰۰۱٬۱۸۴ نفر جمعیت،دومین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران و نود و پنجمین شهر پر جمعیت دنیا به‌شمار می‌رود.این شهر به واسطهٔ وجود حرم علی بن موسی الرضا،هشتمین امام مذهب شیعه،به طور میانگین سالانه پذیرای بیش از ۲۷ میلیون زائر از داخل و دو میلیون زائر از خارج از کشور است.
شهر مشهد در حوزهٔ رودخانهٔ کشف‌رود و در دشت مشهد میان کوه‌های هزارمسجد و بینالود گسترده شده است.بیشینهٔ ارتفاع شهر مشهد ۱۱۵۰ متر و کمینهٔ آن۹۵۰ متر است.شهر مشهد دارای آب و هوای متغیر،اما معتدل و متمایل به سرد و خشک است و از تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های سرد و مرطوب برخوردار است.بیشینهٔ درجه حرارت در تابستان‌ها ۴۳ درجه بالای صفر و کمینهٔ آن در زمستان‌ها ۲۲ درجه زیر صفر است.
مشهد دارای۱۳منطقهٔ شهرداری است و شهردار آن توسط شورای شهر ۱۵ نفره انتخاب می‌شود.این شهر دارای یک فرودگاه بین‌المللی،یک ایستگاه راه‌آهن و سه پایانه است که ارتباط آن با شهرهای دیگر را ممکن می‌سازد.حمل و نقل داخلی مشهد،توسط سامانهٔ تاکسی‌رانی و اتوبوس‌رانی و قطار شهری انجام می‌شود.اقتصاد مشهد متکی به گردشگری مذهبی با تمرکز بر حرم امام رضا است.در کنار آن،وجود مراکز تجاری بزرگ و امکانات پزشکی قابل توجه،موجب رونق گردشگری تفریحی و گردشگری سلامت در این شهر نیز شده است.
بیش از ۹۳ درصد مردم مشهد فارسی‌زبان هستند.
تراکم جمعیت در مشهد بیش از ۹ هزار نفر؛در هر کیلومتر مربع است.این شهر در سال۱۳۸۸رسماً به عنوان«پایتخت معنوی ایران»انتخاب شد.

اقتصاد مشهد بیشتر بر روی زعفران،زرشک، نبات،آجیل و خشکبار و چرم صنعتی (به‌صورت زینتی)و صنعت فرش قرار دارد. همچنین زائران حرم رضوی و توریست‌ها از منابع درآمدزایی این شهر هستند؛به‌طوری‌که صنعت هتل‌داری،یکی از صنایع پررونق در این شهر محسوب می‌شود و ۹۰ درصد گردشگران خارجی که به ایران سفر می‌کنند،از مشهد دیدن می‌کنند.از دیگر محصولات مهم کشاورزی مشهد غلات،چغندر قند و محصولات جالیزی است•

○صنایع○
صنایع غذایی،نساجی،شیمیایی و کانی غیرفلزی و صنایع قطعه‌سازی و فولاد کشاورزی از عمده‌ترین صنایع مشهد به‌شمار می‌آیند.مشهد یکی از قطب‌های اصلی تولید چرم در ایران به‌شمار می‌آید و کارخانه‌هایی نظیر«چرم مشهد»در این شهر قرار دارند. همچنین در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری در بخش پروژه‌های کلان اداری–تجاری رونق یافته است.از دیگر صنایع موجود در مشهد می‌توان به صنایع غذایی،پوشاک،تولید مصالح ساختمانی،صنایع فلزی و صنایع دستی نیز اشاره کرد که از این میان حدود ۴۰ درصد صنایع مشهد متعلق به صنایع غذایی، صنایع فلزی و صنایع دستی است.

○قالی مشهد○
قالی‌بافی در شهر مشهد حدود پنج قرن قدمت دارد.یکی از قدیمی‌ترین فرش‌های مشهد که موجود است،نوعی فرش نماز (سجاده)است که توسط شاه تهماسب به سلیمان باشکوه در سال ۱۵۵۶ م هدیه شده است.

○شهرک‌های صنعتی○
شهرک گلبهار،بینالود،طوس،
کاویان،کلات،ماشین‌سازی،
باغچه و ناحیهٔ امان‌آباد مشهد،
جزو شهرک‌های صنعتی اطراف
این شهر محسوب می‌شوند.

○انرژی فسیلی○
نیروگاه مشهد،نیروگاه طوس،
نیروگاه فردوسی و نیروگاه
سیکل ترکیبی شریعتی از
مهم‌ترین نیروگاه‌های شهر
مشهد هستند.

○مراکز تجاری○
از مراکز بزرگ تجاری این شهر
می‌توان به آرمیتاژ گلشن،
زیست‌خاور،یاقوت مصلی،
الماس شرق،وصال،پروما،تابان،
کیان سنتر،بازار رضا،آفتاب،
گوهرشاد،بازار مرکزی،شهر شب،
مجتمع تک،مجتمع تابان،رویال
سنتر،قسطنطنیه،ونک،شهدا،
مجد و کوهسنگی اشاره کرد•
در حال حاضر نیمی از هتل‌ها و هتل‌آپارتمان‌های ایران در شهر
مشهد قرار دارند.
نمایشگاه بین‌المللی مشهد امروزه به‌عنوان بزرگ‌ترین و فعال‌ترین نمایشگاه بین‌المللی تجاری در ایران بعد از نمایشگاه بین‌المللی تجاری تهران فعالیت می‌کند.مشهد به‌علت هم‌جواری با کشورهای آسیای میانه و موقعیت صنعتی،سالانه میزبان ده‌ها نمایشگاه بین‌المللی است.

○نتیجه○
سرمایه گذاری ها و امکانات؛
هنگامی مفید است که اولا؛
“توزیع عادلانه”داشته باشد
و ثانیا؛همه مردم،به امکانات،
“دسترسی”داشته باشند و
ثالثا؛”فاصله طبقاتی”؛را،کم
کرده باشد•

▶️سرشک▶️
۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

About نسرین عشقی

Check Also

مذاکره؛ عقلانیت انقلابی و داستان ساده‌سازان و انسدادطلبان/مقاله

مذاکره؛ عقلانیت انقلابی و داستان ساده‌سازان و انسدادطلبان/مقاله   کیان عبداللهی معاون خبر خبرگزاری تسنیم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *