اختصاصی همای گیلان:تحولات متاثر از انقلاب تکنولوژیکی ی ارتباطات ،پارادایم جدیدی را در مناسبات اجتمایی عصر حاضر گشوده است که حتی واژه های عصر کلاسیک مربوط به جامعه شناسی واژه ها را هم تغییر داده است .
روشنفکر عصر کلاسیک شاید در قاموس تحصیلکرده ای با نام و نشان مشخص مانند دکتر و مهندس و جامعه شناس و فیزیکدان و یا روانشناس و…..در حوزه و گستره ای مشخص تاثیر گذار بودند.زمانی مرحوم دکتر شریعتی واژه روشنفکری را بودن در میدان مبارزه حق و باطل و یا میدان جهل و آگاهی میدانست و غایبان را عذری پذیرفته ندید اینکه سر سفره شراب باشند و یا کنج محراب خدا باشند و یا “کانت”آنرا در قالب داشتن روح انسانی نقاد به همه ساختار های غیر انسانی نا برابر می دید.
اندیشه های عصر کلاسیک ِ روشنفکری ,اگر چه نا دیده گرفتنی نیست ولی فهم و ادراک و تاثیر پذیری نسلی که از این انقلاب ارتباطات سر برون آورده و میتوان عنوان مخاطب مجازی به آن داد از جنس و نوعی دیگر است .اینکه در فضای مجازی کنش داشته باشی ولی بشکل پراگماتیسم خواهان تحولات باشی کار را بسی دشوار کرده است .
ساحران و فارسان میدان مجازی که بسیاری حواریون آن ،مسحور و مبهوت کند هر قلمی و قدمی را ،دیگر مخاطبان اندیشه های عصر کلاسیک نیستند و باید برای میدان جدید ِ اندیشه , پیشه ای نو در انداخت و با روح و احساس زیبا ,علایق و سلایق آنها را شناخت و در فرآیند تکامل و باروری و تعالی آن کوشا و پویا بود در غیر اینصورت حذف ویا هضم خواهدشد.
باید فرضیه ها و تئوری های جدیدی متناسب ِ وضع موجود تنظیم کرد و با غنا بخشیدن به حس مسئولیت و نقش پذیری و میدان دادن و پذیرش مناسبات بزرگ جهانی را برای آنان آماده کرد.
روشنفکر این عصرباید قادر به قدرت آفرینش ِ علایق و متعلقات این نسل در یک چارچوب عقلانی و انسانی برای پیوند به تحولات جهانی باشند و دست به آفرینش دنیای تازه ای بزنند.
باید ضوابط اصلی و ابتدایی را در فرآیند تکوین به باروری و پویایی رسانده و از مجموع سوابق ذهنی گذشته ،تجربه ای گرانسنگ متناسب با معیار ها و ملاک های جهانی و ملی اندوخته و به کار گیرد .
روزی گاندی با کسی که از مسائل مختلف هندوستان صحبت می کرد پرسید از استقلال آینده هند چه تصویری در ذهن خود داری؟
مخاطب او جواب داد:
ما باید همه چیز داشته باشیم ،نیروی دریایی مخصوص ،ارتش مخصوص و افتخارات مخصوص آنچنانکه صدای هند در تمام دنیا منعکس شود.!!!
گاندی گفت:
“به این ترتیب طالب حکومت انگلیس بدون انگلیسی ها هستید؟ طالب طبیعت و خوی پلنگ بدون خود پلنگ هستید؟می خواهید هند انگلیسی درست کنید؟گاندی گفت این آن استقلالی نیست که من در پی آن هستم .هند مستقل نباید جنگ طلب باشد .امید من آن است که سر تا سر خود را از وجود اسلحه پاک کنم و همه قدرت حکومت هند مستقل را برای استقرار صلح در سرتاسر جهان بکار اندازم .”
قلمها را در راستای صلح جهانی و دنیای عاری از خشونت و جور و جهل بکار گیریم که روشنفکر این عصر وظیفه ای جز این موارد ندارد و فضای مجازی را در این راستا شکل دهیم .