چاپ مطلب چاپ مطلب

نگاهی به قیام مختار ثقفی

نگاهی به قیام مختار ثقفی

یادداشتی از کیانا نجفی
دانشجوی ترم آخر زیست شناسی سلولی و مولکولی

قیام مختار ثقفی (۶۷-۱ قمری) دومین قیام شیعی بعد از حادثه کربلاست. این قیام در سال ۶۶ آغاز شد و با شهادت مختار در ۶۷ به پایان رسید اما نتایج آن تداوم یافته است. قیام مختار اصطلاحاً دومین جنگ داخلی میان مسلمانان موسوم به فتنه دوم است که مختار و یارانش برضد خلافت اموی و عنصر خودسری به نام عبد الله بن زبیر قیام کرده و توانستند به مدت ۱۸ ماه در بسیاری از سرزمین عراق امروزی با مرکزیت کوفه، اندیشه های شیعی را گسترش دهند.

این قیام که در کوفه آغاز شد و با همراهی بسیاری از موالیان و تاحدی عدّه ای از اعراب همراه بود منجر به فراخوانی برای برپایی حکومتی علوی و قصاص قاتلان امام حسین (ع) گردید. در این قیام افرادی مانند: « عبید الله بن زیاد، عمر بن سعد، شمربن ذی الجوشن و سنان بن انس » کشته شدند که باعث شد امام سجاد (ع) لباس سیاه را از تن خارج کرده و لبخندی بر لبانش نقش ببندد. درخصوص این قیام بین پژوهشگران اتفاق نظر وجود ندارد. عده ای قیام مختار را کاملاً با زیربنای فکری شیعی و برای انتقام از قاتلان حادثه کربلا می دانند و عده ای نیز که تعدادشان کمتر است معتقدند مختار برای کسب قدرت قیام کرده و بر موج خون خواهی حادثه کربلا سوار شده است.

مختار که در طائف و در قبیله ثقیف به دنیا آمده بود از مسلم بن عقیل در کوفه پذیرایی کرده و مدتی در خانه خود او را پناه داده بود، مدتی بعد مختار نزد عبد الله بن زبیر رفته و به دلیل اختلاف با عبد الله از او جدا شد. سپس به مدینه عزیمت کرد و بعد از مذاکره با محمد بن حنفیه به کوفه رفته و خود را وزیر، امین و امیر محمد بن حنفیه معرفی کرد. اگرچه عدّه ای از کوفیان برای راستی آزمایی سخن او نزد محمد بن حنفیه رفتند اما با جمله کلّی و مبهمی که شنیدند متقاعد شدند که از مختار و قیامش حمایت می نمایند.

مختار اگرچه به دلیل اختلاف نظری که با سلیمان بن صرد و فرماندهان قیام توابین داشت، با آنان همراهی نکرد و فرماندهان قیام توابین را فاقد توانایی نظامی معرفی نمود اما این اقبال را داشت که بعد از شکست قیام توابین از بازماندگان آن قیام و از جمله حضور رفاعه بن شداد یکی از بازماندگان ازجمند قیام توابین استفاده کند.

پس از مرگ مختار پیروانش در قالب کیسانیه و جنبش اش را ادامه دادند و آموزه های جدیدی را در قالب تفکر خود گسترش دادند. قیام مختار توسط عبد الله بن زبیر سرکوب گردید و شکست خورد. اما قیام مختار نشان داد که مانند قیام توابین به رهبری سلیمان بن صرد دارای این پیام بود که ظلم پایدار نیست و فریاد حضرت زینب (ص) و امام سجاد (ع) در دوران اسارت پاسخ یافته است.

انتهای پیام/ همای خبر

About نسرین عشقی

Check Also

آسیب‌شناسی ساختاری طرح هادی به‌منزله فراگیرترین طرح توسعه روستایی در ایران

آسیب‌شناسی ساختاری طرح هادی به‌منزله فراگیرترین طرح توسعه روستایی در ایران نوع مقاله : مقاله …

One comment

  1. سلام این جمله که قیام مختار دومین جنگ داخلی مسلمان بود غلط هست و قبل از آن فتنه های داخلی ناکثین و مارقین و قاسطین همچنین غارت های متعدد که در کتاب الغارات آمده وجود داشت. ضمن اینکه یاد کردن قیام مختار با عنوان فتنه درست نیست.