همای خبر:جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹-۱۹۴۵) مرگبارترین جنگ تاریخ بشر بود که دو جبهه اصلی متفقین و نیروهای محور را در مقابل هم قرار داد. این جنگ با حمله آلمان به لهستان آغاز شد و با تسلیم ژاپن پس از بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی پایان یافت.
دلایل اصلی جنگ:
ظهور فاشیسم و نازیسم:
در ایتالیا، ظهور فاشیسم به رهبری موسولینی و در آلمان، ظهور نازیسم به رهبری هیتلر، با ایدئولوژیهای توسعهطلبانه و نظامیگری، نقش مهمی در آغاز جنگ داشتند.
نقض پیمان ورسای:
آلمان نازی به دنبال لغو محدودیتهای اعمال شده در پیمان ورسای پس از جنگ جهانی اول بود و به دنبال گسترش قلمرو خود بود.
تهاجم ژاپن به چین:
امپراتوری ژاپن نیز با هدف توسعه طلبی در آسیا، به چین حمله کرد که این امر به تشدید تنشها در منطقه منجر شد.
ناتوانی جامعه ملل:
جامعه ملل، که پس از جنگ جهانی اول برای حفظ صلح تأسیس شده بود، نتوانست از وقوع جنگ جلوگیری کند و در برابر تجاوزات قدرتهای محور، ناتوان عمل کرد.
پیمان مولوتوف-ریبنتروپ:
اتحاد جماهیر شوروی و آلمان نازی در سال ۱۹۳۹، پیمانی را امضا کردند که بر اساس آن، شوروی با حمله آلمان به لهستان موافقت کرد.
مهمترین رویدادهای جنگ:
حمله آلمان به لهستان:
آغاز رسمی جنگ با حمله آلمان به لهستان در ۱ سپتامبر ۱۹۳۹.
اشغال فرانسه توسط آلمان:
سقوط فرانسه در سال ۱۹۴۰ و اشغال آن توسط آلمان نازی.
حمله آلمان به شوروی:
در سال ۱۹۴۱، آلمان به اتحاد جماهیر شوروی حمله کرد که این امر منجر به پیوستن شوروی به متفقین شد.
حمله ژاپن به پرل هاربر:
حمله ژاپن به پایگاه دریایی آمریکا در پرل هاربر در سال ۱۹۴۱، آمریکا را وارد جنگ کرد.
نبردهای مهم:
نبردهای سرنوشتسازی مانند نبرد استالینگراد، نبرد کورسک و نبرد نرماندی، نقش مهمی در سرنوشت جنگ داشتند.
بمباران اتمی ژاپن:
ایالات متحده دو بمب اتمی بر روی شهرهای هیروشیما و ناگاساکی در ژاپن انداخت که منجر به تسلیم ژاپن و پایان جنگ در سال ۱۹۴۵ شد.
پیامدهای جنگ:
تلفات انسانی:
جنگ جهانی دوم با تلفات جانی گسترده، بیش از ۵۰ میلیون کشته بر جای گذاشت که بیشتر آنها غیرنظامی بودند.
ویرانی اقتصادی:
خسارات مالی و اقتصادی گستردهای به کشورهای درگیر جنگ وارد شد.
شکلگیری سازمان ملل:
پس از جنگ، سازمان ملل متحد برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی تأسیس شد.
آغاز جنگ سرد:
جنگ جهانی دوم منجر به شکلگیری جنگ سرد بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی شد.
تغییرات ژئوپلیتیکی:
جنگ جهانی دوم منجر به تغییرات اساسی در نقشه سیاسی جهان و ظهور ابرقدرتهای جدید شد
وقتی جنگ جهانی دوم پایان یافت ، از تمام دنیا هیئت هایی به آمریکا رفتند تا برنامه ای بریزند که پس از جنگ چه باید کرد که جنگ جهانی سومی روی ندهد . یک هیئت نیز از #ایران رفت که شامل دکتر غنی ، انتظام ، قاسم زاده و دکتر سیاسی هم بود…
در سانفرانسیسکو هیئت ایرانی گل کرد ، زیرا در جلسات ، سایرین هر کدام پیشنهاد می کردند ؛ که مثلاً تمام دنیا را باید خلع سلاح کرد تا جنگ نشود ! یکی گفت که همه مردم را باید سیر کرد تا جنگ نشود ! یکی گفت که تمام ثروت ها را باید تقسیم کرد تا دنیا متعادل شود ! جمعی می گفتند ؛ که باید مرز ها را برداشت تا جنگ های توسعه طلبانه پیش نیاید …
ناگفته پیدا است که هیچ کدام پیشنهاد ها عملی نبود و از جلسات خصوصی تجاوز نمیکرد و به جلسه عمومی نمیرسید ، تا اینکه نوبت به نماینده ایران رسید دکتر سیاسی به زبان انگلیسی و فرانسه مسلط بود ، رفت پشت تریبون و نگاهی عالمانه و مصداق ” عاقل اندر سفیه ” به حضار انداخت و گفت :
خیر آقایان ! جنگ نه مربوط به شکم است و نه ثروت و نه مرز ! جنگ و دعوا تنها نتیجه ” جهل ” است ! مردم با فرهنگ های یکدیگر آشنایی ندارند و چون فرهنگ همدیگر را نمیشناسند ، به همدیگر احترام نمیگذارند و این توهین ها نتیجه ای جز جنگ ندارد .
پس باید کاری کرد که سطح دانش مردم و شناخت آنها از فرهنگ همسایگان و بیگانگان بالا برود . در این صورت احتمال دارد که از میزان جنگ ها کاسته شود …
هنوز سخنش اتمام نیافته بود که ناگهان حضار بپا خواستند و صدای کف زدن های ممتد آنها نشان از تایید گفته های دکتر سیاسی بود . که تنها راز بقای سرزمین کهن ایران و هم زیستی مسالمت آمیز مردمش را به زبان آورده بود.
بنابراین کمسیونی تشکیل شد که اساس آن بر شناختِ فرهنگ ها و بالا بردن تعلیم و تربیت عمومی باشد و این همان چیزی است که عنوان یونسکو به خود گرفت و بعد ها یکی از سازمان های بزرگ وابسته به سازمان ملل متحد به شمار رفت و مرکز آن پاریس شد . دکتر سیاسی نیز به همین دلیل تا پایان عمر همیشه از اعضای برجسته این سازمان بود و در تمامی جلسات اصلی آن شرکت داشته و در ایران نیز سال ها ریاست آن را داشت ، به همراه مرحوم علی اصغر حکمت مشترکاً آنرا اداره می کرد …
و چه افتخاری از این بالاتر که ما ایرانیان با هر زبان و هر نژاد ، به پشتوانه تاریخ و فرهنگ والا و کهن و مشترکمان ، هیچگاه و هیچگونه جنگ قومی در ایران زمین نداشته ایم و قطعاً نخواهیم داشت…
به امید روزی که در کشور عزیزمان ایران وایرانیان…
عرب پرستی و مرده پرستی اعراب
جای خود را به علم و معرفت بدهد دانش و اگاهی جای جهل مذهبی را بگیرد.
به امید ایران اریایی وطن پرستی ایرانی دوستی و صلح جهانی ابدی
مهندس حسین جمالی
مدرس دانشکاه
۳۰خرداد۱۴۰۴

Tags جنگ جهانی جنگ جهانی دوم خلاصه جنگ جهانی ودرنهایت ✍️ مهندس حسین جمالی فاشیسم نازیسم
Check Also
جزئیات ماجرای انفجار در چیتگر تهران / مصدومیت ۷ نفر
همای خبر:برخی از کاربران در شبکههای اجتماعی اعلام کردند که از سمت شمالی چیتگر صدای …