همای گیلان: با اتمام طرح فروش خودرو و تخصیص اعتبار ۲۷۵۰ میلیارد تومانی به وام ۲۵ میلیونی، فقط ۶ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان از اعتبار بانک مرکزی برای اجرای دو طرح خرید کالا و تولید باقی مانده است و حداکثر ۳۵۰ هزار نفر می توانند وام کالا بگیرند.
دولت برای جلوگیری از تشدید رکود در سطح بازار اقدام به تهیه بستهای تحت عنوان سیاستهای تشویقی دولت برای تحریک تقاضا در بازار کرده است و در قالب این بسته قرار شد سه وام خرید خودرو ، کالاهای مصرفی و تولید با نرخ سود ۱۶ و ۱۲ درصد اجرایی شود.
در طرح اعطای تسهیلات به بنگاههای تولیدی از طریق تسهیلات خرید دین، بانکها اسناد ناشی از فروش اقساطی کالاهای واسطهای را با سررسید حداکثر یک سال و نرخ سود سالانه ۱۶ درصد خریداری میکنند. منابع مورد نیاز این طرح توسط بانکمرکزی با نرخ سالانه ۱۴ درصد برای بانکهای عامل تامین میشود.
در کارت خرید کالای ایرانی که ابزاری اعتباری است برای عموم مردمی که درآمد مشخص و ثابتی دارند، صادر شده و دارنده آن می تواند تا سقف تعیین شده که متناسب با درآمد ماهیانه و حداکثر معادل یکصد میلیون ریال خواهد بود، کالاهایی را که فهرست آنها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین شده است.
در طرح خرید خودرو هم بانک عامل اسناد تجاری ناشی از فروش خودرو و ماشین آلات کشاورزی را تا سقف ۲۵۰ میلیون ریال و حداکثر تا ۸۰ درصد بهای فروش هر دستگاه در قالب عقد خرید دین با نرخ ۱۶ درصد خریداری میکند. منابع مورد نیاز این طرح توسط بانک مرکزی با نرخ سالانه ۱۴ درصد برای بانکهای عامل تامین میشود.
از میان این سه طرح وام خرید خودرو ۱۸ ابان آغاز شد و خودروسازان سقف ۱۱۰ هزار دستگاه خودرو را ظرف ۶ روز به فروش رساند. حال با در نظر گرفتن این امر که بانک مرکزی در مجموع فقط اعتبار ۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی برای سه مذکور در نظر گرفته است، با تمام طرح فروش خودرو و تخصیص اعتبار ۲ هزار ۷۵۰ میلیارد تومانی به بخش خرید خودرو، فقط ۶ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان اعتبار بانک مرکزی برای اجرای دو طرح خرید کالا و تولید باقی مانده است.
حال اگر دولت این اعتبار را بین خرید کالای ایرانی و تولید به نسبت مساوری تقسیم کند، به هر یک کمتر از ۳۴۰۰ میلیارد تومان می رسد و با توجه به سقف وام ۱۰ میلیونی خرید کالای ایرانی به نظر می رسد حداکثر ۳۵۰ هزار نفر بتوانند از این تسهیلات بهره مند شوند./ تسنیم