چاپ مطلب چاپ مطلب

از تشکیل دو فراکسیونی که جعفرزاده در مجلس دهم خبر داد تا تلخ و شیرین محیط زیست کشور که گیلانی ها باید به فکر باشند!

همای گیلان: تشکیل دو فراکسیونی که جعفرزاده در مجلس دهم خبر داد

بعد از انتخابات، بحث بر سر اینکه کدام جریان سیاسی فراکسیون غالب را در مجلس تشکیل می‌دهد، نقل محافل رسانه‌ای است.
 مجالس دنیا، معمولا فراکسیون‌هایی را در درون خود دارند که براساس سلایق و علایق نمایندگان عضو در آن، به موضع‌گیری همسو و فعالیت‌های پارلمانی می‌پردازند.
در ایران هم دو جناح اصلی که در ادبیات امروز، اصلاح‌طلب و اصولگرا، نام دارند فراکسیون‌هایی را در مجلس داشتند و البته برخی جریانات سیاسی میانی نیز بعضا دست به تشکیل سایر فراکسیون ها زدند. البته فراکسیون‌هایی غیرسیاسی نظیر «ورزش»، «محیط‌ زیست و توسعه پایدار»، «روحانیون» و… هم تشکیل شده، اما از منظر غیرسیاسی و حول یک موضوع خاص به فعالیت پرداخته‌اند.
با این حال نیم نگاهی به فراکسیون‌های سیاسی ادوار گذشته مجلس می‌تواند ما را با عقبه سیاسی جریانات اصلی مجلس آشنا کند، جریاناتی که احتمال ظهورشان در قالب فراکسیون تاثیر گذار در مجلس دهم بیش از سایر فراکسیون هاست.

اصولگرایان
فراکسیون حزب‌الله که از مجلس ششم به بعد، به فراکسیون اصولگرایان تغییر نام یافت. قدیمی‌ترین و مهم‌ترین، فراکسیون پارلمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل مجلس شورای اسلامی است.
در مجلس پنجم، این فراکسیون را حجج‌الاسلام ناطق نوری، حسن روحانی، موحدی کرمانی و موحدی ساوجی و حبیب‌الله عسگراولادی مسلمان، حمیدرضا ترقی، محمدرضا باهنر و… هدایت می‌کردند. در مجالس سوم و ششم، فراکسیون اصولگرایان، از موقعیت فراکسیون اکثریت خارج شد و تبدیل به فراکسیون اقلیت شد که در مجلس ششم، ریاست آن، برعهده دکتر غلامعلی حدادعادل قرار گرفت.
در مجالس هفتم و هشتم به ترتیب، احمد توکلی و علی لاریجانی، ریاست این فراکسیون را برعهده داشتند؛ فراکسیونی که در این دو دوره از مجلس نیز حالت اکثریت به خود گرفت و البته نام فراکسیون اصولگرایان را داشت. در مجلس هفتم که فراکسیون‌هایی چون اصولگرایان مستقل و حزب‌الله هم با انشعاب از فراکسیون اکثریت تشکیل شد، اصولگرایان اکثریت را داشتند.
فراکسیون وفاق و کارآمدی هم در دوره هفتم با محوریت رضا طلایی‌نیک و امیدوار رضایی فعال بود. جبهه وفاق و کارآمدی، توسط محسن رضایی، در سال‌های پایانی دهه ۱۳۷۰، تأسیس شد. در انتخابات مجلس هفتم، جبهه وفاق و کارآمدی، به رقابت جدی با فهرست آبادگران اصولگرا و معدود اصلاح‌طلبان رد صلاحیت‌ نشده برخاست و توانست فراکسیونی را در مجلس تشکیل دهد.
فراکسیون اصولگرایان مستقل نیز همان‌طور که گفته شد در مجلس هفتم، با انشعاب از فراکسیون اصولگرایان، تأسیس شد. ریاست این فراکسیون را محمد خوش‌چهره برعهده داشت. در مجالس هشتم و نهم هم دو فراکسیون اصولگرا وجود داشت و در برخی مواقع، جریان موسوم به پایداری هم فراکسیون انقلاب اسلامی را مطرح می‌کرد. طیف حامی علی لاریجانی و طیف هوادار غلامعلی حداد عادل، معمولا خرج خود را از یکدیگر سوا می‌کردند.

اصلاح‌طلبان
فراکسیون مجمع حزب‌الله، نخستین‌بار از ائتلاف ۷۰ نفر از نمایندگان مجلس پنجم (از دو گروه سیاسی کارگزاران سازندگی ایران و ائتلاف نیروهای خط امام(ره)) به‌وجود آمد. ابتدا، ریاست این فراکسیون را عبدالله نوری برعهده داشت. آنها -جناح موسوم به خط امام یا چپ- البته در جریان مجلس سوم نیز اکثریت را در اختیار داشتند. پس از انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶، ۱۸ حزب و گروه سیاسی حامی رئیس‌جمهور، جبهه دوم خرداد را تشکیل دادند. بدین شکل بود که فراکسیون مجمع حزب‌الله، در مجلس پنجم، به نمایندگان دوم خردادی مشهور شدند.
در انتخابات مجلس ششم، جبهه دوم خرداد توانست بیش از ۲۰۰ کرسی مجلس شورای اسلامی را به‌دست آورد و فراکسیون دوم خرداد را به ریاست علی‌اکبر محتشمی‌پور وارد عرصه کند. در مجالس هفتم و هشتم، ریاست این فراکسیون را که حالا نقش اقلیت را ایفا می‌کرد محمدرضا تابش، نماینده اردکان برعهده داشت. در مجلس هفتم و هشتم، از این فراکسیون، به ترتیب به فراکسیون اصلاحات و خط امام(ره) نیز یاد می‌شد. انتخابات مجلس نهم به گونه‌ای برگزار شد که اساسا اصلاح‌طلبان امکان حضور در آن را نداشتند، چراکه پس از وقایع انتخابات ریاست‌جمهوری دهم، این جریان با حواشی و محدودیت‌های مختلفی مواجه شده بود. تعداد کمتر از انگشتان یک دست، چهره اصلاح‌طلب وارد مجلس شد و آنان نیز هیچ‌گاه امکان فعالیت فراکسیونی نداشتند.

فرعی‌ها
فراکسیون مستقل‌ها با حضور قریب به صد نماینده مجلس شورای اسلامی در دوران مجلس پنجم، تشکیل شد. مهم‌ترین موسسان این فراکسیون، عبارتند از: طه هاشمی و محمدباقر نوبخت حقیقی. در دوران مجلس ششم، فراکسیون فراجناحی‌ها، توسط ۲۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که عضو یا سمپات حزب اعتدال و توسعه و دیگر گروه‌های سیاسی همسو با آن بودند، به‌وجود آمد. از مهم‌ترین اعضای این فراکسیون، می‌توان به محمدباقر نوبخت حقیقی (اقتصاددان و نماینده مردم رشت) و حسن سبحانی (اقتصاددان و نماینده مردم دامغان) اشاره کرد. این فراکسیون، به جهت‌گیری‌های مبتنی بر پژوهش، درخصوص لوایح و طرح‌ها در مجلس ششم، شهرت داشت. فراکسیون نهضت آزادی ایران، در مجلس اول شکل گرفت. ریاست این فراکسیون را مهدی بازرگان برعهده داشت. در انتخابات دومین دوره مجلس شورای اسلامی، اعضای این فراکسیون ردصلاحیت شدند و در هیچ‌یک از انتخابات‌های بعدی تا امروز که انتخابات مجلس دهم را پشت‌سر گذاشته‌ایم، امکان حضور نیافتند.

«اصلاح‌طلبان» و «رهروان ولایت» فراکسیون حداکثری
معمولا فراکسیون‌های سیاسی، از تفکر قالب حاضر در مجلس شکل می گیرد و بدنه اصلی خود را می‌سازند که بدون شک فعالیت سیاسی شان تنها محدود به مجالس نمی شود.
این درحالی است که طبق آخرین نتایج دهمین دوره انتخابات مجلس نامزدهایی که به صورت قطعی جواز ورود به بهارستان را کسب کرده‌اند یا به دور دوم رسید‌ه‌اند نشان از آن دارد که در مقابل ۱۱۱ اصلاح طلب پیروز انتخابات در سراسر کشور ۱۵۳ اصولگرا به مجلس راه یافته‌اند.
با این حال و با در نظر گرفتن نتایج اولیه دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و صف‌کشی نیروهای اصولگرا و اصلاحطلب مجلس، سوالی که بیش از پیش مطرح است، این که فراکسیون تاثیرگذار مجلس دهم با کدام یک از دو تفکر اصلاح طلب و یا اصولگرایی تشکیل خواهد شد.

“دو فراکسیون بزرگ در مجلس آینده، فراکسیون اصلاح‌طلبان و رهروان ولایت خواهند بود.”
این اظهارات غلامعلی جعفر زاده ایمن آبادی منتخب مردم رشت در مجلس دهم است.
ایمن‌‌آبادی همچنین در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا فراکسیون رهروان ولایت همانند مجلس نهم فراکسیون قوی خواهد بود، گفت: رهروان زنده است و باید در مجلس دهم ابراز موجودیت کند.


تلخ و شیرین محیط زیست کشور که گیلانی ها باید به فکر باشند!

 سال۱۳۹۴ حوادث تلخ و شیرین بسیاری را برای طبیعت کشور به همراه داشت.از تلخ‌ترین حوادث سال گذشته در حوزه محیط‌زیست می‌توان به بروز طاعون و تلفات گسترده در حیات وحش کشور، ادامه خشکسالی و کم‌آبی، بروز پدیده گردوغبار شدید و کشتار وسیع حیات وحش به‌خصوص گونه‌های در معرض انقراض اشاره کرد.
سال گذشته اما در کنار رخدادهای ناخوشایند اتفاقات خوبی در طبیعت به وقوع پیوست، آزادی محیط‌بانان دربند و محکوم به اعدام، ثبت ۲ذخیره‌گاه زیست کره جدید، ارتقای جنگل ابر به منطقه حفاظت شده، کاهش تعداد روزهای آلوده در کلانشهرها و افزایش نرخ ضرر و زیان گونه‌های جانوری ازجمله رخدادهای شیرین در حوزه محیط‌زیست بود.
آنطور که در گزارش پایگاه خبری دیده‌بان محیط‌زیست و حیات‌وحش ایران آمده است سال۱۳۹۴ با کشتار بیرحمانه یک پلنگ ایرانی در بردسیر کرمان آغاز شد. متهمان البته توسط محیط‌بانان دستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده شدند.
بامداد روز دهم فروردین۱۳۹۴ هم یک قلاده پلنگ در محور شیراز به کازرون براثر برخورد با یک خودروی عبوری از بین رفت.
سه‌شنبه ۹۴/۲/۱ پلنگ دیگری در شهرستان تربت‌جام از پای درآمد. نتایج بررسی‌های اولیه نشان می‌داد این پلنگ هم بر اثر استفاده از لاشه آغشته به سم پس از طی مسافتی هنگام بالا رفتن از یک دره تلف شده است.
روز شنبه ۹۴/۲/۱۲ گروهی از طبیعت گردان حین عبور از ارتفاعات تنگه واشی در استان تهران متوجه لاشه یک پلنگ جوان می‌شوند. اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان درخصوص این مورد اعلام کرد که بلافاصله پس از دریافت گزارش مرگ پلنگ، ۲اکیپ از محیط‌بانان فیروزکوه به جست‌وجوی منطقه پرداخته‌اند اما اثری از لاشه پلنگ مشاهده نشد.
سیزدهم فروردین‌ماه سال۱۳۹۴ یک پلنگ ایرانی در نزدیکی روستای چهچهه واقع در شهرستان سرخس از بین رفت و لاشه پلنگ به اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی منتقل شد.
پلنگ دیگری هم در استان ایلام و به شکل ناراحت کننده‌ای کشته شد. براساس اطلاعات دریافتی این پلنگ در شهرستان ایلام، ارتفاعات «شره زول» و در منطقه‌ای به نام «پلنگ کنا» از پای درآمده بود. روز شانزدهم فروردین لاشه یک پلنگ در کوهستان‌های بین استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد کشف شد. با این تفاوت که این بار طعمه آغشته به سم باعث مرگ پلنگ شده بود.
۲۲اردیبهشت۹۴ یک پلنگ ایرانی دیگر در بخش صحرای باغ از توابع شهرستان لارستان فارس بر اثر سقوط در یک آب‌انبار خفه شد.
کمتر از ۲ماه از سال۹۴ نگذشته بود که مرگ دهمین پلنگ ایرانی گزارش شد، نیروهای یگان محیط‌زیست اسفراین لاشه یک پلنگ جوان را کشف کردند که بخش‌هایی از آن توسط حیوانات لاشه خوار خورده شده بود. بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌داد این پلنگ بر اثر اصابت جسم سخت و تیز مانند تبر با ناحیه صورت و جمجمه از بین رفته است.

    تبرئه محیط‌بان
۲۴اردیبهشت۹۴، ماشاءالله مهنایی محیط‌بان منطقه خاییز که از اتهام قتل یک شکارچی تبرئه شده بود پس از ۵ سال از زندان آزاد شد و به آغوش خانواده خود بازگشت. محیط‌بان مهنایی در جریان درگیری مسلحانه با شکارچیان غیرمجاز در سال۸۹ دو نفر از آنان را هدف گلوله قرار داده بود.
   تصویب اعطای ۳۰۰۰ امتیاز برای محیط‌بانان
ششم خرداد ۹۴، سقف ۳ هزار امتیاز فوق العاده سختی شرایط کار محیط‌بانان در جلسه هیأت دولت به تصویب رسید. با اضافه شدن امتیاز فوق‌العاده سختی شرایط کار تا سقف ۳هزار امتیاز حدود ۲۴۰هزار تومان به‌صورت ماهیانه به دریافتی محیط‌بانان اضافه شد.

   مصوبه جرایم نقدی صید و شکار غیرمجاز جانوران
مصوبه شماره ۳۸۰ شورای عالی محیط‌زیست با موضوع جرایم نقدی قابل پرداخت بابت ضرر و زیان وارده به محیط‌زیست ناشی از شکار و صید غیرمجاز جانوران وحشی موضوع بند (چ) ماده ۳ قانون شکار و صید که در جلسه مورخ ۲۹/۱۰/۹۳ به تصویب این شورا رسیده بود، پس از اصلاحات نهایی در تاریخ ۹۴/۴/۳۱ روزنامه رسمی کشور درج شده و از تاریخ ۹۴/۵/۲۰ لازم‌الاجراست.

    شهادت جنگلبان بویراحمد
۱۱مرداد۹۴، هوشنگ نادری، جنگلبان منابع طبیعی شهرستان بویراحمد، حین برخورد با قاچاقچیان چوب جان خود را از دست داد و به درجه رفیع شهادت نائل شد.

    بحران محیط‌زیستی مرگ هزاران ماهی
۱۷مردادماه ۹۴، جاری شدن و توقف جریان آب در زاینده‌رود اصفهان منجر به بروز یک فاجعه محیط‌زیستی و مرگ‌ومیر تعداد بی‌شماری از آبزیان در این رودخانه شد.

    هجوم بلدوزرها به منطقه حفاظت شده جنگل ابر
۲۷مرداد ۹۴، با وجود تأکید مقام معظم رهبری بر حفظ جنگل‌های کشور، برای اجرای عملیات لوله‌گذاری پروژه «انتقال آب از چشمه‌های قطری» در استان گلستان به استان سمنان، ۳۲۰اصله درخت از سوی اداره کل منابع طبیعی سمنان برای اجرای پروژه نشانه‌گذاری شده تا با قطع این درختان مسیر انتقال آب احداث شود.

    ۱۰۰ هکتار از اراضی پارک ملی گلستان در آتش سوخت
آتش سوزی گسترده‌ای که بخش‌هایی از پارک ملی گلستان را در برگرفته بود، ۱۲مهرماه۹۴ خاموش شد. در جریان این آتش‌سوزی حدود یکصد هکتار از اراضی پارک ملی گلستان که بخشی مرتعی و بخشی دیگر جنگلی بوده است در آتش سوخت.

    شیوع طاعون در زیستگاه‌های طالقان
در جریان پایش زیستگاه‌ها در شهرستان طالقان ۹۲ لاشه کل و بز جدید توسط اکیپ‌های پایش شناسایی و معدوم شد. با کشف این ۹۲ لاشه تلفات حیات وحش بر اثر بیماری طاعون نشخوار‌کنندگان کوچک (ppr) در این منطقه در ۲۳مهرماه ۹۴، به ۲۰۴ کل و بز افزایش یافت.

    کاهش شدید تراز آب دریای خزر در سال ۱۳۹۴
شرایط دریای خزر به‌لحاظ سطح آب، روند کاهشی شدید و نگران‌کننده‌ای را در پیش دارد و این روند در سال‌۹۴ شدت بیشتری یافت. مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر ۲۷مهرماه۹۴ اعلام کرد براساس بررسی داده‌های ترازسنجی ایستگاه بندر انزلی، میانگین تراز آب در فصل بهار سال‌ ۹۴ نسبت به دوره مشابه در سال ۹۳ بالغ بر ۲۲سانتی‌متر کاهش نشان می‌دهد.

    پایین‌ترین تراز آب دریاچه ارومیه در ۲۰سال گذشته
تراز سطح آب دریاچه ارومیه در روز دوم آبان سال‌۹۴ به ۱۲۷۰٫۰۴ از سطح دریا رسید که این تراز پایین‌ترین سطح در طول تاریخ حیات دریاچه بوده است. این در حالی است که تراز اکولوژیک سطح آب دریاچه ۱۲۷۴٫۱ متر از سطح دریاست.

    ۱۶۷ میلیارد تومان بودجه برای محیط‌زیست
در لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ مبلغ ۱۶۷,۲۸۰,۵۰۰,۰۰۰ تومان (۱۶۷میلیارد تومان) به‌عنوان بودجه سازمان محیط‌زیست و ۵۶۲,۳۴۰,۱۰۰,۰۰۰ تومان (۵۶۲میلیارد تومان) به‌عنوان بودجه سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درنظر گرفته شده است. بودجه درنظر گرفته شده برای سازمان حفاظت محیط‌زیست حدود ۴۳ درصد و بودجه درنظر گرفته شده برای سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری حدود ۵۱ درصد در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ افزایش داشته است.

    آزادی ۲محیط‌بان
پس از رضایت اولیای دم مرحوم مجتبی رضایی، اسعد تقی‌زاده محیط‌بان محکوم به اعدام دنا، ساعت۱۵:۳۰ روز ۹۴/۱۲/۱۷، پس از ۷سال در میان استقبال همکاران و طرفداران محیط‌زیست از زندان مرکزی یاسوج آزاد شد.
آیین مصالحه و سازش محیط‌بان در بند دنا، غلامحسین خالدی نیز با خانواده مرحوم محمد پایه‌گذاران جمعه ۹۴/۱۲/۲۸ در محل دفتر حضرت آیت‌الله ملک حسینی نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویر احمد برگزار و با رضایت اولیای‌دم محیط‌بان خالدی از زندان یاسوج آزاد شد.//تابناک

About سردبیر

Check Also

 آغاز پروژه لوله گذاری کاروگیت خیابان شهید حق بین جهت هدایت آبهای سطحی توسط شهرداری لنگرود

 آغاز پروژه لوله گذاری کاروگیت خیابان شهید حق بین جهت هدایت آبهای سطحی توسط شهرداری لنگرود