چاپ مطلب چاپ مطلب

شاملو: شاعر شعر سپید/ فاطمه رحیم پور سرشکه

اختصاصی همای گیلان: احمد شاملو درسال ۱۳۰۴ در تهران متولد شد. مقداری از دوران کودکی او در خارج از تهران به ویژه خراسان گذشت و دوره دبیرستان را در تهران به پایان رسانید. بیشتر عمر او در کار روزنامه نویسی و اداره مجلات ادبی، گذشت و هیچ شغل دولتی نداشت. تخلص شعری او بامداد می باشد.
سه نوع شعر داریم:
۱- شعرهای با وزن عروضی
۲- شعرهای با وزن نیمایی
۳- شعرهای سفید (سپید) بی وزن

سال ۱۳۲۶ کار شاعری شاملو با انتشار دفتری به نام “آهنگ های فراموش شده” که تنها دفتر شعر او درقالب سنتی و موزون است، اغاز می شود.
احمد شاملو در سال ۱۳۳۹ مدتی سر دبیری هفته نامه فردوسی را به عهده گرفته بود. او مجله را به شکل و اندازه ای غیر معمول مجله فردوسی در می آورد و سنجاق ناشده و روزنامه وار به دست خواستاران می رساند.

فاطمه رحیم پور
او بخشی از صفحات هفته نامه را به چاپ پژوهشگران فرهنگ مردم، تحت عنوان” کتاب کوچه” اختصاص داده بود.
درسال ۱۳۴۰ با همکاری دکتر محسن هشترودی، ۲۵ شماره از هفته نامه کتاب هفته را منتشر می کند. هفته نامه کتاب هفته و خوشه از تاثیر گذارترین هفته نامه های ادبی دهه ۴۰ بودند.
شاملو در زمینه ترجمه نیز فعالیت های زیادی دارد. با این که بحث ترجمه های شاملو، همانند برخی دیدگاه هایش، منتقدانی نیز داشته با این حال، برخی از این ترجمه ها، در شمار آثاری شناخته شده قرار دارند. یکی از این کارها” ترانه شرقی و اشعار دیگر” سروده های فدریکو گارسیا لورکا با اجرا و صدای خودش بود که با استقبال فراوانی روبرو شد.

“کتاب کوچه” عنوان فرهنگ نامه ای است که به کوشش احمد شاملو همسرش، آیدا سرکیسیان، در شش مجلد به عنوان دایره المعارف فرهنگ عامیانه مردم ایران تدوین شده و بعد از درگذشت شاملو، سرپرستی این مجموعه بر عهده همسرش، آیدا بوده است. این دانشنامه شامل اصطلا حات، تعبیرات و ضرب المثل های فارسی است.
حافظ شیراز عنوان تصحیح دیوان حافظ و روایتی است که شاملو از شعرهای حافظ داشته است.او در این کتاب، که نخستین بار درسال ۱۳۵۴ منتشر شد روایت خاص خود را از شخصیت و شعر حافظ ارایه می دهد.
شاملو در سال ۱۳۲۶ در سن بیست و دو سالگی با اشرف الملوک اسلامیه ازدواج کرد. هر چهار فرزند او حاصل این ازدواج هستند. این ازدواج به جدایی می انجامد دومین ازدواجش، هم چون ازدواج اولش، به جدایی می انجامد. اما سومین و آخرین پیوند زناشویی شاملو با آیدا، درسال ۱۳۴۳ بود که تاپایان عمر خود عاشقانه با او زیست. آشنایی شاملو با آیدا، تاثیر بسیاری بر زندگی او دارد و نقطه عطفی در زندگی او محسوب می شود. و تحت تاثیر این آشنایی، شعرهای مجموعه ی آیدا: درخت وخنجر و خاطره و آیدا در آینه را می سراید.
او درباره ی تاثیر آیدا در زندگی خود به مجله فردوسی گفت: “هرچه می نویسم برای اوست و به خاطر او… من باآیدا آن انسانی را که هرگز در زندگی خود پیدا نکرده بودم پیدا کردم” . سرانجام شاملو در دوم مرداد در خانه خود در دهکده فردیس در گذشت پیکر او در امام زاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.

فاطمه رحیم پور سرشکه

About سردبیر

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …