چاپ مطلب چاپ مطلب

مزیت و محرومیت ( ۲ ) / علی رحیم پور، دکترای اقتصاد

اختصاصی همای گیلان: به عبارت دقیق تر به دلیل تورم پدید آمده در سال ۱۳۵۶( ۲۵ درصد )[بانک مرکزی ، اداره ی آمار اقتصادی ، ۱۳۵۶ ] و ژرفتر شدن اختلافات طبقاتی،محرومیت اجتماعی مردم ، مزیت اجتماعی و اقتصادی مدیران ، صاحبان صنایع ،بانکداران ، بازاریان ، نظامیان عالرتبه، درباریان و دولتمردان و دولتزنان وابسته به دربار شد .
به عبارت دقیق تر؛ بیشتر شهر های بزرگ از نظر خودرو ، ساختمان،کارخانه و واحد های مسکونی ؛ کاملا دوگانه شد و اصطلاح بالای شهر و پایین شهر ، شهری و روستایی ، روشنفکر و امل ،در هر کوی و برزن ؛ دیده می شد .


این تضاد عینی کم کم جوانه زد و به بار نشست و نهال انقلاب پا گرفت !فضای حقوق بشری 《جیمی کارتر دموکرات》سبب شد که شاه از خودکامگی اش دست بردارد و زندانیان سیاسی از ” بند ” آزاد شوند .
بنابراین طبیعی است که حکومت شاه از جان اف کندی ( طراح اصلاحات ارضی ) و جیمی کارتر ( طراح حقوق بشر و فضای باز سیاسی ) و حکومت جمهوری اسلامی هم از بیل کلینتون ( تمدید کننده ی تحریم ها ) و اوباما ( طراح تحریم همه جانبه اقتصادی و به وجود آورنده ی برجام ) اصلا خوششان نیاید و برخلاف ظاهر با جمهوریخواهانی مانند ریچارد نیکسون،جرالد فورد ( قبل از انقلاب ) و رونالد ریگان و بوش پدر و پسر و دونالد ترامپ ( بعد از انقلاب ) خوششان آید .اگرچه گاهی به آنان بد و بیراه هم گفته اند !
حکومت شاه و جمهوری اسلامی گاهی از آمریکا رنجیده اند و می گفتند و می گویند که آمریکا قصد براندازی آنان را داشته اند ، این واقعیت را آشکار می کند که دموکرات ها به حقوق بشر و آزادی های سیاسی ، حساسیت داشته اند . این امر را دولتمردان قبل و بعد از انقلاب اسلامی ، خوش نداشته اند .
پرسشی که بارها گفته شد و هر فردی به تناسب دیدگاه خود به آن پاسخ داده است !
چرا مردم در آن رفاه ! دوران شاه ؛ انقلاب کردند ؟!
در پاسخ باید گفت : اگر در یک خانه ای نان و آب کم باشد اما سرپرست خانوار آنرا تقریبا خوب توزیع کند ، افراد احترام هم را دارند و تحمل می کنند .
اگر نان و آب در درون این خانه ؛خیلی بیشتر شود . اما توزیع آن، ناعادلانه باشد .کم کم ؛ درگیری ، زیاده طلبی و خشونت خفته ی عده ای بیدار می شود . با داشتن آگاهی و پایبندی عده ای به عدالت و انسانیت ؛ شعله های جنگ و درگیری افروخته می شود و نهایتا باید غلبه ای صورت بگیرد .عدالت خواهان غالب می شوند یا مغلوب .
اگر تاریخ ۱۰۰ ساله اخیر ایران را خوب نگاه کنیم مردم ایران در دوره رونق اقتصادی و فراوانی دلارهای نفتی ؛ واکنش های عدالت خواهانه و آزادیخواهانه از خود بروز داده اند !
چرا ؟ چون دستاوردهای رونق؛ یک طبقه ی اشراف ، اسرافکار ، فاسد وانتقاد ناپذیر را پرورش داده است .
این طبقه در تمامی شهر های ایران شنیدنی و دیدنی اند !
اصلاحات ارضی لازم ولی ناکافی ، عدم پشتیبانی از اقتصاد کشاورزی ،احداث و توسعه کارخانه های مونتاژ ، تمرکز صنایع در استان تهران و چند کلانشهر،تغذیه رایگان بسیار مفید مدارس؛توسعه ی مدارس در روستاها و آبادی ها ؛ ناکارآمدی اقتصادی ، از بین بردن آزادی های سیاسی ؛تشکیل سازمان های برانداز زیر زمینی ، جشن ۲۵۰۰ ساله شیراز ، روشنگری های عمیق دکتر شریعتی ، سخنرانی های طالقانی و مطهری ، رواج شدید و نظام مند بی بند و باری ، رواج عقاید ماتریالیستی و مذهبی در سال های ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ ، سبب شد که بحث های عمیق سیاسی و اجتماعی و عقیدتی بین ایده ئولوژی شاهنشاهی، مارکسیستی و اسلامی پدید آید که سرانجام ایده ئولوژی اسلامی، غلبه کند و نظام شاهنشاهی ساقط شود .
بی هیچ تردیدی ، قدرت های بزرگ ؛ در مقابل هجوم توفنده ی مردم ایران ؛ عقب نشینی کردند تا نظام شاهنشاهی سقوط کند و در وضعیت جدید ؛بتوانند بافت پیشین را احیا و حفظ کنند .
از اینرو رهبران انقلاب در مرحله غافلگیری قرار گرفتند !
چون یک سازمان آماده و نیروهای کارآمد وجود نداشت بنابراین روابط پیشین اقتصادی با تغییرات اندکی در داخل و خارج ایران ادامه یافت .
تعیین دولت غربگرا و لیبرال مهندس بازرگان ؛ اگرچه از نظر سیاسی برکاتی داشت ولی از نظر اقتصادی ؛ دستاورد چندانی نداشت .
از فردای ۲۲ بهمن ۱۳۵۷؛ درگیری های مسلحانه کردستان،کرمانشاه و ترکمن صحرا توسط سازمان هایی مانند دموکرات ،کومله و برخی از سازمان های مارکسیستی راه افتاد .
همزمان گروه فرقان که یک سازمان اسلامی بود به ترور آفراد موثر و متفکر مانند استاد مطهری ؛ روی آورد .
۹ ماه بعد سفارت آمریکا اشغال شد و دولت مهندس بازرگان استعفا داد .بعد بنی صدر رئیس جمهور شد که دیدگاه اقتصادی لیبرالی داشت .
اوضاع داخلی روز به روز بدتر می شد .
اشغال سفارت آمریکا مورد تایید نیروهای انقلابی و سازمان های چپ ( مذهبی و غیر مذهبی ) بود . مهندس بازرگان و بنی صدر مخالف اشغال سفارت بودند .

/ علی رحیم پور

About سردبیر

Check Also

پیام فرمانده انتظامی شهرستان رشت بمناسبت بیستم فروردین،روز ملی فناوری هسته ای

پیام فرمانده انتظامی شهرستان رشت بمناسبت بیستم فروردین،روز ملی فناوری هسته ای 🔰سرهنگ دکتر عیسی …