چاپ مطلب چاپ مطلب

آسیب شناسی علل و عوامل ضعف شوراها/داریوش نظری پاشاکی جانباز۷۰درصد

اختصاصی همای گیلان:بدون شک سیستمی می تواند خود را با شرایط و مقتضیات زمانه خود وفق دهد که نقاط ضعف و قدرت خود را تحلیل کند. بهینه سازی نظامند هر سیستمی از طریق رویکرد انتقادی که هر سیستمی نسبت به خود دارد، می تواند مورد ارزیابی قرار گیرد و در حقیقت تناسب بندی نظام مندی میان ورودی ها و خروجی های هر سیستمی می تواند راهگشای تحلیل انتقادی از آن سیستم باشد.

?دلایل و عواملی که موجب ضعف کارکردی سیستم شورایی در شهرداری لاهیجان شده است می تواند از علت های کثیری تاثیر پذیرفته باشد که تعدادی از مهمترین این عوامل و دلایل به شرح زیر است:

?۱. عدم تناسب بین اختیارات و وظایف شورا ها؛

?این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که در فصل سوم قانون شوراها مصوب ۱۳۷۵ از وظایف شورا ها سخن به میان می آید، اما در عوض اختیارات بسیار کمتری به آنها داده شده است. به علاوه قانون یاد شده شوراها را به طور یک جانبه در مقابل سایر نهادها و سازمان ها متعهد به انجام خدمات کرده و وظایفی فراتر از توان بر دوش آنها نهاده است.

?۲. نبود ضمانت اجرایی برای تصمیمات شوراها؛

? با نظری اجمالی به قانون شورا ها مصوب ۱۳۵۷/۳/۱ و آیین نامه های اجرایی آن مصوب ۱۳۷۸/۱/۱۱ به آسانی می توان پی برد که ضمانت اجرایی کافی برای تصمیمات و مصوبات شوراها وجود ندارد. نبود ضمانت اجرایی کافی در قانون شوراها حداقل دو پیامد نامطلوب را در پی خواهد داشت؛

?اول اینکه در صورت نبودن ضمانت اجرایی کافی و عدم همراهی و همکاری متقابل دستگاه های اجرایی با شوراها آنها نخواهند توانست برنامه دو یا چهار ساله ای را برای حوزه تحت نظارت خود در نظر بگیرند، در نتیجه دچار روزمرگی خواهند شد، آنچنان که برخی از اعضای شوراهای شهرها به این امر اعتراف می کنند.

?دوم اینکه در صورت نبودن ضمانت اجرایی برای تصمیمات شوراها پس از گذشت مدتی ، عملا جایگاه نظارتی و مدیریت عقل جمعی که خصلت اصلی شوراها می باشد، از بین خواهد رفت و تاثیرگذاری چندانی نخواهد داشت و جلوی فعالیت و تحرک کافی این نهاد مردمی را خواهد گرفت.

?۳. سومین ضعف نظارتی و مدیریتی شوراها به عدم وجود سازوکارهای اجرایی لازم برای نظارت مردم بر تصمیمات شوراها می باشد. یکی از بهترین راهکارهای چنین نظارت مردمی می تواند از طریق رسانه هایی باشد که به جای مدیریت آن به دست شهرداران، بهتر است مدیریت آن در دست شورا باشد که انعکاس دهنده نقدهایی باشد که از عقل جمعی شهر تاثیر پذیر است.

?۴. از ضعف های عمده دیگری که گریبان گیر شوراها است، ضعف های تشکیلاتی، اداری و اجرایی شوراها است و بسیاری از این ضعف ها ریشه در تمرکز گرایی اداری، نقدناپذیری مدیران اجرایی، عدم تخصص و تعهد و خود محوری نمایندگان شوراها و همچنین مسئولینی که در راس امور قرار می گیرند، است./باکانال همای خبر همراه شوید

About سردبیر ارشد

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …