اختصاصی همای گیلان: در دو قسمت پیشیین امکانات و واقعیات خاورمیانه گفته شد.
راهکارهایی برای بهبود وضع خاورمیانه :
۱ )رواج آزادی؛
بهترینو ارزشمندترین ؛ سرمایهی هر فردی از آغاز تولد تا مرگ ؛ آزادی است .
آزادی سبب می شود ؛ مردم شهامت سخن گفتن داشته باشد. قطعا هر فردی ؛ حرفه ای دارد و نکات قوت و ضعف حرفه اش به خوبی می شناسد . ممکن است راهکار بهبود را نداند، گسترش آزادی سبب شناختن دولتمردان از ضعف های جامعه شود و مردم و احزاب بدون ترس از داغ و درفش؛ به کشور خود خدمت کنند . چرا؟ چون براین باوریم که هر انسانی؛ آزادیخواه ؛ عدالت طلب و نیک اندیش است و اگر در جاهایی درصدی از مردم و احزاب و دولتمردان کج اندیش ، گمراه و زر اندوزند به دلیل؛ حاکمیت استبداد در امور فردی و اجتماعی است که برخی را از صفات انسانی دور و به صفات حیوانی نزدیک ساخته است .
روشن است که منظور از رواج آزادی ؛ گسترش و ریشه دار شدن احزاب و شوراهای روستایی و شهری است . اگر نیک؛ نگاه کنیم به کشور های اسکاندیناوی و پیرامون آن؛ در خواهیم یافت که ؛ آزادی، عدالت و نقش پر رنگ دولت ؛در همه جای آن فراوان یافت می شود و مردم آن سرزمین ها ؛ دیرزمانی است که در امنیت،ازادی، عدالت و شکوفایی اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی ؛ زیست خردمندانه دارند .
دولتمردان خاورمیانه نیز باید این چنین باشند و از آن قلمرو ؛ نمونه برداری کنند . همانگونه که خودرو های محکم و کم مصرف را وارد می کنند باید منظومه ی عدالت، آزادی، عدالت و توسعه ی اقتصادی ؛آن کشور را ها؛ بومی سازی کنند .
۲) رواج توسعه ی اقتصادی درونزا .
هر کشوری در خاورمیانه منابعی دارد و استعداد بالقوه ای هم دارد. بنابراین ؛ دولتمردان این کشور ها باید با مردم خود روراست باشند و از خود محوری و خودکامگی و نجات ملت کشور های دیگر ؛ دست بردارند .
معایب دخالت در کشورهای دیگر:
الف) به شعور و بلوغ ان کشورها توهین می شود.
ب) تا میوه ای نرسیده باشد ، چیدن ان فایده ای ندارد.
ج) این شیوه ی خیرخواهی ،وسیله ای می شود تا دخالت در کشورهای همسایه ؛ قانونی!جلوه کند !و هر کشوری به خود اجازه دهد به نام آزادی؛ کشوری دیگر را اشغال کند و آن را نابود سازد .
س)اندیشیدن در باره مشکلات کشور های دیگر ، وقت و انرژی دولتمردان کشور ناجی !!! را هدر می دهد .
گورباچف(آخرین رهبر شوروی) در ۱۹۹۱[۱۳۷۰]: شوروی جایی آست که در یک گوشه ی آن ؛ مردم به کره ی ماه رفته اند و در دیگر گوشه ی آن؛ سیب زمینی را با دست می کارند.
شواردنادزه (آخرین وزیر خارجه ی شوروی) : دولت شوروی از سال ۱۹۱۷ میلادی تا ۱۹۹۰ معادل ۱۳۰۰ میلیارد دلار به جنبش های آزادیبخش و احزاب هوادار شوروی کمک کرده است اما دستاوردی نداشته است .
از اینرو می بینیم شوروی در روز روشن؛ بدون هیچگونه درگیری نظامی پاشیده شد. آنموقع؛ طرفداران شوروی در ایران هم می گفتند که: سیاست سختگیرانه ی آمریکا و قطع گندم به شوروی و غربگرایی گورباچف ؛سبب پاشیدگی اتحاد جماهیرشوروی شده است !
البته استدلال بالا کودکانه و تا حدی عوامفریبانه است.
اگر استدلال بالا درست باشد که غلط است باید گفت که خدا هم نمی بایست ” شیطان ” را خلق می کرد. چرا ؟ چون اگر شیطان نبود ؛ انسان ها؛ بدون وسوسه های شیطانی و بدور از زیاده خواهی بودند و فریب و طمع هم به زندگی انسان ها راه نمی یافت .
چنانکه می دانیم؛ انسان به دلیل آزادی و ضرورت به درخت ممنوعه نزدیک شد و به زمین ” هبوط ” کرد.
اگر شیطان های بیرونی و وسوسه های درونی در انسان نبود؛ تشخیص دزد از پاکیزه، زیاده خواه از قانع، فاسد از عالم؛ چگونه میسر می شد ؟!
اگر قرار باشد در جماعتی برای تعیبن قهرمانی یا پهلوانی یا تعیبن مدرک دانش آموختگی؛ هیچگونه آزمونی برقرار نشود آنوقت تشخیص اینکه کدامیک؛ توانمند ترند بسیار سلیقه ای ؛ غیرعلمی می شد.
ش) امروزه همه ی مکتب ها؛ اتفاق نظر دارند که فقط هوا و نور خورشید؛ در طبیعت فراوان اند و افراد می توانند در هرجای جهان بدون محدودیت؛ بهره مند شوند .
البته به دلیل آلودگی؛ هزینه مصرف هوا؛در کلانشهرها؛ بسیار بالاست .