اختصاصی همای گیلان: بعد از مشروطه,طبقات اجتمایی که متاثر و تاثیر گذار از قدرت سیاسی حاکمیت بودند معمولا به سه طبقه تقسیم می گردد.
الف-طبقه بالا که حاکمیت سیاسی و امکانات اقتصادی را در ید خویش داشت.
ب-طبقه متوسط که بیشتر دغدغه دموکراسی دارد.
ج-طبقه پایین که بیشتر دغدغه معیشت روزمره یا همان تنازع اقتصادی بهر بقا دارد.
تحلیل و بررسی طبقات اجتمایی و سیاسی ما بعد از مشروطه بیشتر جنبه کاربردی داشته و با آنچه ,کارل مارکس در دیالکتیک علمی طبقات سیاسی بدان اشاره دارد ,شاید در اشارات و مصداق هایی ,هم ردیف و هم راستا باشند ولی سیر مبانی نظری شکل گرفته عصر مارکسیسم در تئوری طبقات اجتمایی با آنچه که بعد از مشروطه در ایران شکل گرفته از ماهیت تا هیبت اجتمایی ,تفاوت فاحش دارند که ذکرو مجال مجمل آن اینجا محال می باشد.
طبقه متوسط اجتمایی ایران بیشتر ضربه گیر بوده و از تنازع بی سرانجام طبقات بالا با پایین ,آگاه است و در منازعات سیاسی نقش اپوزسیون داشته و در مواقعی هم حذف شده چون برای یکسره کردن قدرت وبقول هانا آرنت تشکیل نوعی” توتالیتاریسم”حذف طبقه متوسط الزامی است.با حذف طیقه متوسط ,
طبقه پایین بی دفاع و بصورت لشکریان شکست خورده و سیاهی لشکر, در مناسبات اجتمایی ,آلت دست طبقه بالا قرار گرفته و بیشتر از آنها در حرکت های پوپولیستی و حتی در سرکوب ناراضیان و تشکیل باندها وگروههای فشار و باند های سرکوب و افراطی های دست راستی ,از داخل همین جمعیت نیرو می گیرند.
طبقه متوسط بیشتر دغدغه شرکت در ساخت و قدرت سیاسی طبقه بالا را دارد و در این پیکار بدون آموزش و تکامل اجتمایی طبقه پایین ,توان ایستادگی در برابر طبقه بالا را ندارد و این در حالی است که طبقه پایین فقط دغدغه معیشت اقتصادی دارد.در تمام ممالک پیشرفته و صاحب دموکراسی پایدار ,طبقه متوسط به تکامل و رشد بالایی رسیده که بیشترین نیروهای طبقات بالا و پایین را در خود هضم و حل کرده ,یعنی دغدغه معیشت و انتقال آرام و شرکت در ساخت سیاسی را برای همه تسهیل کرده و از تنازع با همدیگر در تحولات و تعاملات ,روز بروز کاهش داده و به نوعی همزیستی پایدار و دموکراسی دست یافته اند.باید بدانیم که بزرگترین پایگاه پوپولیستها و لمپنیستها در طبقه پایین و بزرگتری پایگاه روشنفکران و نویسندگان و احزاب و هنرمندان و کنشگران دموکراسی در طبقه متوسط و بزرگترین پایگاه سیاسی سرمایه داران و کارخانه داران و حتی نظامیان رده بالا و صاحبان بنیاد های مالی و اقتصادی و..در طبقه بالا قرار دارد.
بقول فیزیکدانها اگر فدبک feed back سیاسی در روند بیمار گونه تحولات طبقاتی روی داده باشد بدین معنی که بیکباره طبقه پایین به قدرت رسیده و طبقه بالا را به کنار زده و حاکمیت را در دستان خویش گیرد .این هماجایی است که فاشیسم ظهور و بروز کرده است .آلمان نازی نمونه برجسته تاریخی آن می باشد.
ادامه دارد
با کانال همای خبر همراه شوید
Tags جامعه شناسی طبقات اجتمایی/جلال میرزا آقایی طبقه پایین که بیشتر دغدغه معیشت روزمره یا همان تنازع اقتصادی بهر بقا دارد. تحلیل و بررسی طبقات اجتمایی و سیاسی ما بعد از مشروطه بیشتر جنبه کاربردی داشته و
Check Also
حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!
حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …