چاپ مطلب چاپ مطلب

دمو کراسی ،شاهکار تجربه بشری در همزیستی انسانی/جلال میرزااقایی

اختصاصی همای گیلان: نگارش از چگونگی اوج و اروج تا زوال و افول تمدنهای بزرگ بوسیله مورخان بزرگی مانند هرودوت و یا ویل دورانت و یا حتی در قرون اخیر مانند گوستاولوبون و ادوارد سعید و……فصلی درخشان و مشترک را در همه این نگارش ها مشخص می کند و آن اینکه هرچه از گذشته دور و به تاریخ معاصر نزدیکتر میشویم ،پختگی و رواداری ،حوزه مناسبات اجتمایی بشر ،بسوی نوعی مدنیت خاصی هدایت میشود که حاصل سالیان تجربه تلخ و شیرین در همین منازعات و مناسبات نوع انسانی بشر می باشد.یعنی هرچه از تجربه بشری در حوزه مناسبات و روابط انسانی می گذرد ،ذات و سرشت ها ، انسانی و اخلاقی تر میشود و این نیست ،جز حاصل تجربه و نتیجه آگاهی که ستونهای مستحکم دموکراسی می باشند.
این دموکراسی بود که میخائیل گورباچف آخرین دبیر کل حزب کمونیست شوروی سابق را در دفتر سیاسی این حزب (پولیت برو)،را واداشت که فریاد بزد که بدون دموکراسی اتحاد شوروی از هم می پاشد که پاشید.
باز این دموکراسی بود که دیوار برلین را که نماد جنگ سرد و یا همان روابط انسانی یخبندان در دامن بشریت را ،ازجا کند و دوباره منادی انسانیت در اتحاد فطرت انسانی بشری شد .
باز این دموکراسی بود که مهاجم و فاتح عراق و افعانستان ،جورج بوش پسر را وادار کرد که در تفلیس گرجستان ،رقص تانگو ،به نمایش بگذارد.
باز این دموکراسی بود که قصابان و جلادان جنگهوی داخلی بالکان را به میز محاکمه و مجازات ،در دیوان لاهه کشاند.
باز این دموکراسی بود که مشت های گره کرده ،شیفتگان به اصطلاع مبارزات ضد آمپریالیستی عصر دهه جنگ سرد مانند کاسترو ی کوبایی و انواع کیم ایل سونگ ها در کره شمالی و بسیاری حواریونش را ،وادار کرد و نشان داد که بدون دموکراسی حتی نان هم نمیشه پیدا کرد اگرچه فقط نامشان در گورستان تاریخ ثبت میشود.
بدست آوردن این تجربه طلایی برای بشریت متاسفانه با هزینه های گزافی همراه بوده است و در راه رسیدن به آن ،چه جان ها و نام ها و اندیشه ها که ازبین نرفت و برای به بار شدن آن ،چه سر ها که به دار نشد .حیات و اضمحلال تمدن های بزرگ و باستانی بشری مانند تمدن ایران باستان و چین باستان و روم باستان و…و اوج علمی تکامل تمدن یونان باستان که ازدرون اندیشه ها و کنش ها در حوزه مبانی نظری که بنام مکتب یونان باستان که حاصل سرمایه های فکری امثال سقراط و بقراط و ارسطو و افلاطون و…همه دایره المعارف بزرگ این تمدن بزرگ که بعدها ،ماحصل اندیشه های آنها ،روح و کالبد انقلاب فکری و فرهنگی رنساس در قاره اروپا را تشکیل داد که دموکراسی فرزند خلف این انقلاب ،هدیه ای برای بشریت بود.

با کانال همای خبر همراه شوید

About عطیه نصرتی

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …