چاپ مطلب چاپ مطلب

خدمت نظام وظیفه در دوران ساسانیان / تهیه کننده علی غلامرضائی مدرس دانشگاه و پژوهشگر تاریخ ایران

اختصاصی همای گیلان: قبل از سلطنت انوشیروان، ارتش ایران تنها یک فرمانده کل داشت که ” ایران سپاهبذ ” نامیده میشد. ولی انوشیروان ایرانشهر را به چهار استان تقسیم کرده و برای هر استانی یک فرمانده کل تعیین کرد و با این کار هم پادشاه ساسانی هر موقع که نیاز داشت می توانست سرباز اجیر کند و هم از قدرت اشرافیت می کاست .هریک از چهار فرمانده فوق که دبیران نظامی نیز بودند با دریافت حقوق کافی از دربار مامور آموزش نظامی سربازان و اجیر کردن سرباز از نقاط تحت فرمانشان بودند.این فرماندهان از نجیب زادگان نیز بودند.

آمیانوس ، مورخ رومی درباره این فرماندهان گوید: همگی آنها خوش اندام و خشن هستند ، از ریش و موی مجعد خود به دقت نگهداری میکنند ، سنگ و فلزات قیمتی به خود می آویزند ، همیشه حتی در مهمانی ها مجهز به شمشیر هستند ، پرگو و درنده خویند ، بهترین رزمندگان جهان هستند و مردانی دلیرند که دشواری های میدان جنگ را تحمل می کنند.
این فرماندهان برای اسواران یا سواره نظام خود معلم خصوصی میگرفتند که به آنها اصطلاحا مودب اساوره میگفتند( تعلیم دهنده سواران ).به نوشته تنسر این معلمان از ماموران عالی رتبه محسوب میشدند و وظیفه اصلی آنها رفتن به شهرها و روستاها بود تا به تعلیم سواران و آشناسازی آنان به تکالیف جنگی و شیوه های نبرد بپردازند.به همین خاطر عده از مورخان کنونی ارتش ساسانی را مسلط بر تئوری های مدرن نظامی دانسته اند.از شعر های فردوسی چنین بر می آید که در روزگار ساسانی همه جوانان میبایست خدمت کنند و هنر های رزمی بیاموزند:
به درگاه چون گشت لشکر فزون
فرستاد بر هر سویی رهنمون

سواری بیاموزد و رسم جنگ
به گرز و کمان و به تیر خدنگ

چو کودک زکوشش به نیرو شدی
به هر جستی در پی آهو شدی

ز کشور به درگاه شاه آمدی
بدان مامور بارگاه آمدی

نوشتی عرض نام و دیوان اوی
بیاراستی کاخ و دیوان اوی

چو جنگ آمدی نو رسیده جوان
برفتی ز درگاه با پهلوان
……………………………………………
در ارتش ساسانیان کسانی که دوره نظام وظیفه را می گذراندند ، به مانند ارتش های مدرن امروزی دوره های آموزشی را گذرانده و در مناطق مرزی امپراتوری در بالای برج ها و قلعه های جنگی نگهبانی می کردند.
منبع: تاریخ سیاسی ساسانیان ، دکتر محمد جواد مشکور ، انتشارات دنیای کتاب

 

انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

با کانال همای خبر همراه باشید

About عطیه نصرتی

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …

۳ comments

  1. باسلام واحترام . ممنون از لطف شما

  2. درود استاد گرانقدر
    جای بسی افسوس و آه که اگر آن همه تمدن و کاردانی ایران باستان را پاس میداشتیم نه تنها که امروز ایران این گونه نبود به یقین سروری و برتری جهان ( چنان که لایق ایران و ایرانی است ) از آنمان بود

  3. ممنون از مطالب ارزنده