چاپ مطلب چاپ مطلب

هزینه فرصت (قسمت اول) / علی رحیم پور ،دکترای اقتصاد

اختصاصی همای گیلان: سه تا کلمه در علم اقتصاد جایگاه خاص دارد و میتوان بیشتر یا همه این علم را با این سه کلمه تحلیل کرد . ۱ _ هزینه فرصت.۲ _مطلوبیت 3_ کشش
۱) هزینه فرصت( opportunity cost)
اول باید قبول کنیم از قدیم و ندیم منابع کمیاب بوده است. در همه کشور ها و در همه نظام های اقتصادی. یعنی در جهان دیروز و امروز فقط هوا و نور خورشید کالاهای رایگان بوده است. البته هوای آلوده هزینه دارد و نور خورشید نیز در نقاطی از جهان کم است.غیر از این دو کالای رایگان بقیه کالاها و خدمات هزینه دارد . ممکن است فردی بیندیشد کالایی را مجانی یا خیراتی ! مصرف کرده یا گنجی یافته است. باید گفت ؛ فردی یا نهادی هزینه آن را پرداخت کرده است. همه تولیدات بشر از سپیده دم آفرینش تاکنون یا تولید کالاها بوده است یا تولید خدمات. پس لازم است که کالاها و خدمات را تعریف کنیم.
تعریف کالا: شئی است که قابل لمس باشد و برای کسب آن باید هزینه شود. مانند: عینک و پشمک، سوزن و ارزن ؛دارو و جارو، خانه و شانه
تعریف خدمات: چیزی است که قابل لمس نباشد و برای کسب آن باید هزینه شود. کاری که رانندگان ، خوانندگان ، دبیران ، پزشکان ، دستفروشان ، بازاریان و…انجام می دهند. بخش خدمات ژاپن ۷۵ درصد و ایران ۵۲ درصد.
تعریف هزینه فرصت : اگر یک فرد یا یک بنگاه از چندین انتخاب، یکی را انتخاب کند. مثلا اگر یکی بعد از دیپلم , درس بخواند ماهی یک میلیون تومان هزینه اش می شود و اگر کار کند یک میلیون درآمد کسب می کند، چرا هزینه فرصت افراد یکسان نیست؟!
افراد با جایگاه و دانش و تکنولوژی که در اختیار دارند، هزینه فرصت شان متفاوت می باشد. مثلا یک پزشک از نقطه ای به دیگر نقطه شهر از خودروی سواری استفاده می کند با اتوبوس یکساعت و با سواری نیم ساعت . نیم ساعت باقی مانده را دو بیمار ویزیت می کند و ۶۰ هزار تومان می گیرد . ۲۰ هزار تومان پول آژانس . ۴۰ هزار تومان می ماند . اما فردی که در راه بازگشت به خانه است و کاری در پیش ندارد اتوبوس را به تاکسی ترجیح می دهد و میگوید ۲۰۰۰ تومان به نفع ام شده است. چرا چنین است ؟ افراد به خاطر امکانات نابرابر، دانش، سرمایه و پارتی، ناآگاهی در انتخاب شغل ، بیکاری گسترده, عموما به کار دلخواه دست نمی یابند! پس هزینه فرصت شان یکسان نیست !!!
سهم کدامیک از عوامل فوق بیشتر است ؟ ۱ ) سرمایه ۲ ) تخصص.
تعریف سرمایه؛ سرمایه چیزی است که کالا یا خدمت تولید می کند،.
سوال : پول، سرمایه است؟! نه! حتی طلا و نقره ( زر و سیم )نیز همینطور، چرا ؟
زیرا اگر پول اسکناس یا سکه، ۱۰ سال در گوشه ای بماند، چه اتفاقی می افتد؟!هیچ !
بر همین اساس ” کنز” در اسلام حرام است ( و کسانی که طلا و نقره را پنهان می کنند و آن را در راه خدا انفاق نمی کنند به آنان وعده عذاب دردناک در قرآن داده شده است). پول اگر تبدیل شود به جارو یا پارو می تواند تولید خدمت و کالا کند . پس دریافتیم که نظام سرمایه داری نظامی است که ابزار (سرمایه ) مانند کارخانجات، بیل، ماشین، تاکسی، دانشگاه و زایشگاه در آن به تولید کالا و خدمت مشغولند و تخصص در خدمت بی چون و چرای سرمایه است. چرا سرمایه داری نظام بیرحمی است؟! برای اینکه این ابزار ها در دست عده ای کم و آن هم بسیار نابرابر قراردارد. تصور کنید: یک کارخانه ای که ۱۰۰ کارگر دارد و یخچال تولید می کند به کارگر دستمزد قانون کار (یک میلیون تومان ) به مدیرش حقوق ماهی ۱۰ میلیون تومان . به ماشین آلات هزینه تعمیر و استهلاک . به مهندسین و حسابداران ماهی ۶ میلیون تومان .زمین یخچال سازی را هم اجاره پرداخت می کند . به دولت هم هزینه های آب و برق و گاز و تلفن و مالیات می دهد. در پایان می بینیم سود خالص مالکان ( فرضا ۵ نفر ) از جمع در آمد سالانه این ۱۲۰ نفر ( ۱۰۰ کارگر و ۱۵ تا مهندس و حسابدارو۵تا مدیر) بیشتر می باشد،چرا چنین است ؟ برای اینکه هزینه فرصت افراد در جامعه سرمایه داری به دلیل حاکمیت(مالکیت ) سرمایه بشدت متفاوت است. این تفاوت ها در بازار واردات و صادرات و کارخانجات بزرگ و کشتیرانی و اتوبوسرانی و گردشگری و…بمراتب شدیدتر است.

علی رحیم پور ،دکترای اقتصاد

 

14380610577

About سردبیر

Check Also

سراب انتقال پایتخت؛ از رؤیا تا واقعیت

سراب انتقال پایتخت؛ از رؤیا تا واقعیت یادداشت از امیرحسین ابراهیمی تحلیلگر مسائل سیاسی آنچه …